Witam.
Posiadam audi 80 b3 w dieslu (1,6 td) , zepsuła mi sie skrzynia biegów .
Mam skrzynie od b3 1,6 w benzynie na skrzynia jest opisana tak: wwo 012301211 F
Czy ta skrzynia od benzyny bedzie pasować do mojego diesla?
Powiem krotko ze mam dokumentacje lecz w niej niema skrzyni o inicjałach wwo....
Bardzo prosze o pomoc.
[B3 1,6 td] skrzynia biegów
[B3 1,6 td] skrzynia biegów
Ostatnio zmieniony 05 maja 2008, 20:59 przez woody2, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Powiedz,w którym miejscu na zamontowanej w aucie skrzyni można odczytać te znaki.Ja na swojej znalazłem tylko te (identyczne),jakie znalazł"woody2".Są one z lewej strony u góry,chyba na 1szym licząc od podłogi rzędzie kratek.Żadnych innych trzyliterowych oznaczeń nie widać.Również naklejka pod pokrywą bagażnika,takiego oznaczenia nie przedstawia.---pozdrawiam
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
http://cgi.ebay.pl/Getriebe-Audi-80-90- ... dZViewItem
na tej aukcji widać gdzie jest oznaczenie AKL
a tutaj jest oznaczenie AKM
http://www.allegro.pl/item339875845_skr ... n_akm.html
mam nadzieję że pomogłem
na tej aukcji widać gdzie jest oznaczenie AKL
a tutaj jest oznaczenie AKM
http://www.allegro.pl/item339875845_skr ... n_akm.html
mam nadzieję że pomogłem
Przykro mi,ale nie pomogłeś.Miejsca z wybitymi znakami AKM-0408 i AKL-2104 są w dużym powiększeniu,albo fotografowane były z 20 cm.Zatem,wielkiego doświadczenia trzeba,żeby się zorientować z którego miejsca skrzyni pochodzą.Jeśli nie narazisz się nikomu to opisz,gdzie się to odczytuje.Jeśli zaś masz cierpieć,to po prostu olej temat-ja już do wielu rzeczy przywykłem.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
o? ...faktycznie-jak można przegapić tak wyraziste detale-Dziękuję.Jutro odczytam i rozpocznę poszukiwania.Zaczyna mi już dokuczać odgłos "ciuchci"wewnątrz auta.Przy okazji informuję (jeśli by to komuś ocaliło parę złotych),że wymiana oleju z syntetyka/mineralną kaszanę nie pomogła.Dużo ciężej za to,wchodzą jedynka i dwójka.Przy najbliższym rozgrzaniu skrzyni zamiana oleju.
- grzesiek.sz
- Forum Audi 80
Niepotrzebnie zmieniałeś olej mogę Ci poleciś Motor Life do skrzyń albo Ceramizer do żeby zalać do skrzyni będzie odrobinę ciszej i dłużej na tej skrzyni pojeździsz wiem bo stosowałem Motor Life do skrzyń tubka 250ml ok 50zł tyle co strzykawka Ceramizera a stosowanie 50ml na litr oleju w skrzyni zalałem 2 razy w odstępie 8000km i dało efekt
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dzięki Grzesiek.Tak też myślałem,ale sugestie bardziej doświadczonych wzięły górę.Nic się nie stało-3l.Mobila 85/90 będzie na jakieś"w razie",a doświadczenie zostało.Hmm...,tylko że jeden się uczy na cudzych błędach a drugi na swoich-ale co tam-drobna różnica.Na pocieszenie że to jeszcze nie skrzynia mia"uczy,tylko jakieś żelastwo co fruwa po jej bokach,przemawia to,że po wylaniu 75/90 nie było w nim żadnych opiłków, oraz to,że biegi wchodzą tzw. jednym palcem.Pojeżdzimy,zobaczymy.----Cosik mi się jednak zdaje,że niedługo trzeba będzie puszczać delikatnie oko do Mistrza Czarka.----Pozdrawiam.