[B4 1.9tdi 1Z] Sprzegło - raz jest ok, raz nie
[B4 1.9tdi 1Z] Sprzegło - raz jest ok, raz nie
Witam
Mam problem ze sprzęgłem - gdy naciskam pedał sprzęgła normalnie nie bardzo chcą wchodzić biegi, natomiast gdy naciskam go energicznie nie ma żadnych problemów ze zmianą biegów. Gdy rano wejdę do garażu i na nie włączonym silniku chcę zrzucić z jedynki na luz nie da sie, muszę bardzo mocno pociągnąć drązek tak jakby w ogóle nie było wciśnięte sprzegło.
Co to może być? Czy sprzęgło jest do wymiany?
Mam problem ze sprzęgłem - gdy naciskam pedał sprzęgła normalnie nie bardzo chcą wchodzić biegi, natomiast gdy naciskam go energicznie nie ma żadnych problemów ze zmianą biegów. Gdy rano wejdę do garażu i na nie włączonym silniku chcę zrzucić z jedynki na luz nie da sie, muszę bardzo mocno pociągnąć drązek tak jakby w ogóle nie było wciśnięte sprzegło.
Co to może być? Czy sprzęgło jest do wymiany?
mialem podobnie tylko ze u mnie jak ruszalem to jakby poduszka byla urwana silnik caly sie trzasl. oddalem na warsztat zaplacilem okolo 800 zeta wymienil mi docisk,tarcze i lozysko a bylo to zy poluzowala sie sprezyna na tarczy i rozepchala ja.lepiej napraw to jak najszybciej bo mozesz nie miecz takiego szczescia jak ja :idea:
No wlasnie tak mam, ze jak powoli naciskam sprzeglo to nie bardzo chca wchodzic biegi, a jak nacisne je szybko i energicznie to bez problemu. Oprocz tego sposobu mozna jeszcze jakos inaczej sprawdzic ta pompe i silownik?chlopasek pisze:najpierw sprawdz czy hydraulika sprzegla jest ok czy wysprzegla do konca,jak pompa albo silownik bedzie puszczal to przy wolnym naciskaniu przepusci i nie wysprzegli i nie wrzucisz biegu
a pedal sprzegla nie opada ?pompuj kilka razy tylko nie puszczaj do konca wykonuj male ruchy gdzies w polowie skoku tam i z powrotem powinienes wyczuc jak opada coraz nizej to pompa albo silownik pada,ciezko to zdiagnozowac ktore ja wymienilem komplet zamienniki sa tanie i juz rok mam i chodzi,ale mozesz tez miec tylko zapowietrzony ten uklad moze tylko wystarczy plyn zmienic i odpowietrzyc, a tak wogole to co 2 lata powinien byc zmieniany
ok, sprawdze to w przyszlym tygodniu i dam znac, jak bedzie to tylko odpowietrzenie to super jezeli nie, to bede pytal dalej. Dzieki wszystkim za pomoc
[ Dodano: 2007-04-14, 15:05 ]
Co prawda jeszcze nie odpowietrzalem sprzegla ale przy otwartej szybie uslyszalem po nacisnieciu sprzegla ze cos cyka. Gdy puszcze pedal sprzegla cykanie znika i pojawia sie znow podczas naciskania sprzegla. Czy to cos powaznego? Co to w ogole moze byc?
[ Dodano: 2007-04-14, 22:15 ]
Pomoze ktos?
[ Dodano: 2007-04-14, 15:05 ]
Co prawda jeszcze nie odpowietrzalem sprzegla ale przy otwartej szybie uslyszalem po nacisnieciu sprzegla ze cos cyka. Gdy puszcze pedal sprzegla cykanie znika i pojawia sie znow podczas naciskania sprzegla. Czy to cos powaznego? Co to w ogole moze byc?
[ Dodano: 2007-04-14, 22:15 ]
Pomoze ktos?
jak po nacisnieciu sprzegla takie cykanie dzwonienie to najprawdopodobniej siada lozysko walka sprzeglowego to w kole zamachowym moj brat to mial dlugo jezdzil na tym dzwonieniu az sie rozpadly te sruty i wtedy raz mial sprzeglo raz nie mial ale to juz nie mial wogole nic zaden bieg nie wszedl czy mocno czy szybko wciskal to bez znaczenia wtedy juz to cykanie ustalo i i te walki z lozyska luzem lataly wewnatrz obudowy i podchodzily czasem gdzies pod sprzeglo i go nie bylo,to wtedy definitywnie trzeba rozbierac bo mozna cos wiecej uszkodzic
Witam kolegów mam taki sam problem jak wy w tym tygodniu bede to robił bo i tak skrzynie bide zmieniał wiec opisze co i jak
[ Dodano: 2012-02-22, 21:47 ]
Witam i opisuje jaki był problem u mnie ze sprzęgłem a mianowicie w tarczy sprzęgłowej znajdują sie sprzeżyny które zapobiegają szarpaniu przy ruszaniu mi jedna z tych spreżyn tak sie zniszczyła,ze wypadła z tarczy i znalazla sobie nowe miejsce między tarczą sprzęgłową a dociskiem
[ Dodano: 2012-02-22, 21:47 ]
Witam i opisuje jaki był problem u mnie ze sprzęgłem a mianowicie w tarczy sprzęgłowej znajdują sie sprzeżyny które zapobiegają szarpaniu przy ruszaniu mi jedna z tych spreżyn tak sie zniszczyła,ze wypadła z tarczy i znalazla sobie nowe miejsce między tarczą sprzęgłową a dociskiem