[B4 1.9 TDI 1Z Avant] Stuki sprzęgła
Witam,przy puszczaniu sprzęgła przy samym końcu fazy słychać stuk,co to może być?,dodam że stuka sam pedał,przynajmniej tak mi się zdaje.
Kilka lat temu pytałem KACZORA na TKA ,czy takie głuche stuknięcie po niemal każdorazowym puszczaniu (zwalnianiu pedału sprzęgła ) jest normą,to powiedział że tak i nie ma co się tym przejmować.
Śmigam więc i jak na razie jest spoko.
Chociaż od około roku zaczęło mi coś brzęczeć w momencie jak naciskam na pedał i w miarę upływu czasu staje się toto coraz głośniejsze i słyszalne wewnątrz bez otwierania okna.
Nie wdaje mi się,że przyczyną tego metalicznego brzęczenia ( szorowania ) są te stuki,zresztą kto wie...
Czytam sąsiednie wypowiedzi specjalistów i jakoś nie mogę znależć podobnych objawów .
Pierdyknie coś kiedyś to się na lawecie wszystkiego dowiem.
Śmigam więc i jak na razie jest spoko.
Chociaż od około roku zaczęło mi coś brzęczeć w momencie jak naciskam na pedał i w miarę upływu czasu staje się toto coraz głośniejsze i słyszalne wewnątrz bez otwierania okna.
Nie wdaje mi się,że przyczyną tego metalicznego brzęczenia ( szorowania ) są te stuki,zresztą kto wie...
Czytam sąsiednie wypowiedzi specjalistów i jakoś nie mogę znależć podobnych objawów .
przyczyną tego metalicznego brzęczenia może być pęknięta jedna/kilka ze sprężyn tarczy sprzęgłowej.antoni pisze:Chociaż od około roku zaczęło mi coś brzęczeć w momencie jak naciskam na pedał i w miarę upływu czasu staje się toto coraz głośniejsze i słyszalne wewnątrz bez otwierania okna.
Czym to może grozić,czy możliwe że wypadnie z tej tarczy jakiś okruch sprężyny i coś zablokuje?
Mechanik ( taki garażowy ) powiedział,żebym natychmiast zaprzestał wszelkiej jazdy bo to łożysko "stoi" i trze po jakimś słoneczku i że w każdej chwili może być trrrach.
Pmyślałem,że co się ma stać póżniej niech się stanie teraz i podparłem kijem pedał sprzęgła chyba na 10 min.i tak se brzęczał.
I nic,oprócz tego równomiernego szorowania (jakby drucianą szczotką o dno pustego blaszanego wiadra) nie było slychać,widać ani czuć.
Powiedz proszę MANG co o tym myśleć.
Mechanik ( taki garażowy ) powiedział,żebym natychmiast zaprzestał wszelkiej jazdy bo to łożysko "stoi" i trze po jakimś słoneczku i że w każdej chwili może być trrrach.
Pmyślałem,że co się ma stać póżniej niech się stanie teraz i podparłem kijem pedał sprzęgła chyba na 10 min.i tak se brzęczał.
I nic,oprócz tego równomiernego szorowania (jakby drucianą szczotką o dno pustego blaszanego wiadra) nie było slychać,widać ani czuć.
Powiedz proszę MANG co o tym myśleć.
koniecznie trzeba to naprawić bo jak ci w trasie sie rozsypie to będzie gorzej i dodatkowo jak będzie tak dalej tarło to zheblujesz i inne rzeczy np.docisk. nie obejdzie się bez odkręcania skrzyni. może to być również zatarte łożysko.komplet sprzęgła - łożysko, tarcza, docisk to koszt ok 300-400zł w zależności od firmy. nie musisz wymieniać (o ile są w dobrym stanie) wszystkiego. wystarczy tarcza lub łożysko bo to jest na 100% przyczyna tego tarcia
-
- Forum Audi 80
Co do stuków sprzęgła,sprawa się rozwiązała przy wymianie hamulców i płynu hamulcowego,oraz odpowietrzeniu układu,pozdro.
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeśli różnica jest między pracującym silnikiem a wyłączonym silnikiem to myślę, że to sprzęgło, docisk. Jeśli jest tak samo na pracującym silniku i niepracującym to kierowałbym się w kierunku pompki sprzęgła, płynu w układzie, wysprzęglika. Możliwe, że wybierak jest przestawiony i przez to jest problem.