Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Synchronizatory wymiana??

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
woytass86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDI 1Z] Synchronizatory wymiana??

Post autor: woytass86 » 21 wrz 2009, 15:16

Padły mi synchronizatory tz. z drugiego biegu rozleciał sie koszt ok 400 zł. a z 3 i 5 biegu są lekko otarte, ale 3 bieg wchodził mi bez problemów a 5 bieg czasami sie lubiał zablokowac. koszt tych synchronizatorów to ok 250 do 300 zł. Co radzicie wymienic je i byc pewnym ze bedzie to chulac czy moze kupic inna uzywana skrzynie za 800 zł?? w sumie mechanik mi powiedział ze przy wymiane synchrozatorow powinno sie łożyska wymieniac ale to juz sa za duze koszta no ale w tej uzywce jakbym kupił to tez nie wiadomo na co trafie i jakie tam beda łożyska.... wiec zostawił bym te stare. dodam ze miałem pokrzywione wodziki i czy od tego mogły mi sie posypac te synchroniazatory??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 21 wrz 2009, 15:21

woytass86 pisze:[...]dodam ze miałem pokrzywione wodziki i czy od tego mogły mi sie posypac te synchroniazatory??
Ktoś musiał agresywnie zmieniać biegi że pogiął wodziki a od szybkiej zmiany biegów zużywają się szybciej synchronizatory.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, 16:40 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hołowczyc20
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Hołowczyc20 » 21 wrz 2009, 15:47

Po mojemu taki remont jest nie opłacalny bo za same części więcej zapłacisz niż za inną sprawną skrzynie :-P :-P

woytass86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: woytass86 » 21 wrz 2009, 17:11

tak tylko ja juz wymieniłem jedna skrzynie i teraz bym juz 3 kupił, a pozostałe dwie mam juz rozebrane i tylko wymiana tej czesci mi pozostała, jak kupie jakas uzywke niby sprawna skod mam wiedziec ile ona pochodzi mi moze tez sie rozleciec za nie długo. tak jak moja poprzedna ponad rok pochodziła i padła... chyba jednak wymienie te synchronizatory przynajmniej wiem na czym stoje... a i taniej wychodzi niz kupowac inna skrzynie uzywana i srawna... ale nigdy nie wiadomo jak długo.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 26 wrz 2009, 09:07

Moja rada. Pokaż wałek atakujący z "choinką" mechanikowi i zapytaj go czy da radę zmienić ten synchronizator i czy przy okazji nie uszkodzi trybów i łożysk przy demontażu.
Najtańsze łożysko dobrej firmy w tej skrzyni to koszt ok. 50 złotych. Najdroższe 130 złotych. Wszystkich łożysk jest ok.10. Ludzie którzy handlują skrzyniami zdają sobie z tego sprawę i dlatego te skrzynie tyle kosztują.
Jeżeli trzeba będzie zdejmować koła stałe z wałków to przyda się piec elektryczny i dobra zamrażarka lub gaśnica śniegowa :-D a i tak efekt nie jest gwarantowany.
Kup skrzynię od auta z Angli. To jedyne sensowne rozwiązanie, ale wybór należy do ciebie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl