Witam Was koledzy.
Przy skręcaniu kołami na ciepłym silniku coś trzeszczy, skrzypi. Na zimnym praktycznie nic nie słychać. Owe trzeszczenie, skrzypienie występuje tylko jak kręce w miejscu lub przy bardzo małej prędkości np. jak parkuje. Na trasie jak jadę to nic nie słychać.
Dodatkowe objawy - Jak ruszam z jedynki jest delikatny stuk mało słyszalny. Jak hamuje w ostatniej fazie jak się zatrzymuje coś przeskakuje ale to może coś innego co nie ma związku z problemem który zamieściłem w temacie.
Nie wiem czy to przekładnia czy może zawieszenie które trzeba by może przesmarować.
Byłem tydzień temu na przeglądzie u bardzo skrupulatnego diagnosty i nic nie zauważył.
Ja mu też nic nie mówiłem bo miałem obawy, że moja B4 nie przejdzie przeglądu.
Proszę o Was o poradę bo nie wiem od czego zacząć
Pozdrawiam
Marcin
[B4, ABT 2.0 90 KM ] Trzeszczy przy skręcaniu kołami
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
[B4, ABT 2.0 90 KM ] Trzeszczy przy skręcaniu kołami
Faktycznie to łożyska na amorkach. Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Marcin
[ Dodano: 2014-01-08, 21:10 ]
Witam ponownie problem niestety nierozwiązany.
Nadal mam stuk przy ruszaniu i w ostatniej fazie hamowania. Ponadto jak się nagrzeje silnik to przy manewrowaniu, kręceniu kierą na parkingu coś trzeszczy , strzela. Nie wiem czy to przekładnia czy jak wymieniali sprzęgło coś spie-li.
Liczę na Was
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
[ Dodano: 2014-01-08, 21:10 ]
Witam ponownie problem niestety nierozwiązany.
Nadal mam stuk przy ruszaniu i w ostatniej fazie hamowania. Ponadto jak się nagrzeje silnik to przy manewrowaniu, kręceniu kierą na parkingu coś trzeszczy , strzela. Nie wiem czy to przekładnia czy jak wymieniali sprzęgło coś spie-li.
Liczę na Was
Pozdrawiam
Marcin
- robert_paulson
- Forum Audi 80
- Imię: Wiktor
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Nie wiem czy pomogę, ale kiedyś miałem identyczne stuki w passacie przy ruszaniu i hamowaniu i po wielu dociekliwych oględzinach okazało się że jest luźna poduszka pod sankami (czyli ławą, belką przedniego zawieszenia inaczej mówiąc). Pionowa śruba mocująca tą poduszkę się poluzowała i całość wydawała takie stuki.
Jeden mechanik to znalazł i mówił że to kupę roboty taką poduszkę wymienić i kazał mi najpierw ją kupić i przyjechać, ale drugi wziął nasadkę i to dokręcił i po problemie.
A co do tego trzeszczenia to musiałaby Ci druga osoba kręcić kierą a Ty nasłuchiwać skąd to dokładnie. Może być przekładnia albo coś w zwrotnicy.
Pozdrawiam i powodzenia
Jeden mechanik to znalazł i mówił że to kupę roboty taką poduszkę wymienić i kazał mi najpierw ją kupić i przyjechać, ale drugi wziął nasadkę i to dokręcił i po problemie.
A co do tego trzeszczenia to musiałaby Ci druga osoba kręcić kierą a Ty nasłuchiwać skąd to dokładnie. Może być przekładnia albo coś w zwrotnicy.
Pozdrawiam i powodzenia
-
- Forum Audi 80