Witam.
Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, ale wydaje mi się że tak.
Zacznę od początku. Od stycznia samochód użytkowany jest średnio 2 razy w miesiącu i tylko na trasie ok 300km, poza tym okresem stoi i kwitnie pod domem.
Kiedy ostatnio do niego wsiadłem zauważyłem kilka problemów wynikających prawdopodobnie z tego, że samochód nie jest użytkowany na bieżąco.
Problem polega na tym, że przy prędkości powyżej 90km/h samochód wpada w wibracje które nawet przez chwile nie są odczuwalne na kierownicy. Kierownica zaczyna wibrować przy hamowaniu ale to na 99% krzywa tarcza hamulcowa.
Ale co jest przyczyną wibracji budy przy wyższych prędkościach?
Mam przeczucie że może to być źle wyważony wał, ale to już pozostawiam wam.
Dodam tylko, że w ostatnim miesiącu wymieniałem łożyska na amortyzatorach oraz ustawiałem zbieżność.
Do wymiany (jeżeli chodzi o zawieszenie) tuleje belki przód.
pozostałe elementy zawieszenia wymieniane na bieżąco.
Koledzy, proszę o pomoc.
[B4 Coupe AAH Q] Wpada w wibracje
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Cześć Wymień te tuleje wahaczy bo i tak masz je do zmiany.Miałem ten sam problem co Ty i wina leżała po ich stronie.Strach było szybciej jeździć.Po wymianie wszystko w normie.Przy okazji sprawdź poduszki jak kolega szaakaal proponuje bo jak wiadomo lepiej działać za nim niż zaraz po awarii.Pozdrowienia
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Jeśli wiesz co masz do wymiany w zawieszeniu to od tego bym zaczął. Inaczej jest to wróżenie z fusów - powodów może być wiele, począwszy od wspomnianej wcześniej tulejki, poprzez Twoje domysły czyli niewyważenie wału a kończąc na dyfrze (np. może być od innej skrzyni, lub skrzynia od innego auta i powstają róznice w przełożeniach).
Wpierw usuń dolegliwości, które już wiesz że są.
Wpierw usuń dolegliwości, które już wiesz że są.