[b4 Abk automat] wyciek oleju ze skrzyni
-
- Forum Audi 80
[b4 Abk automat] wyciek oleju ze skrzyni
Witam, mam poważny problem z moim autem. Nagle na parkingu pod sklepem pojawiła się spora czerwona plama. Po wstępnych oględzinach padło na wyciek ze skrzyni. Samochodem zrobiłem dziś jakieś 50 km i nie było nic negatywnego w pracy skrzyni. Nawet wcześniej gdy zaparkowalem na betonowym parkingu pod autem było suchutko... Auto już jest u specjalisty od automatów ale ciekawi mnie to co mogło pójść (szczególnie moją kieszeń hehe) Dodam, że udało mi się dojechać z tym do specjalisty i również w trakcie jazdy nie odczułem zmian. Dosłownie stało się to nagle. Dziwna sprawa bo orzygany jest dół silnika... Co mogło pójść waszym zdaniem? Zmiana na manual nie wchodzi w grę (nie sprawna ręka przez to prawko tylko na automat) Olej filtr i uszczelka zmieniana gdzieś w listopadzie. Macie jakieś pomysły?
-
- Forum Audi 80
Nie, wszystkie płyny były okej tylko na bagnecie od skrzyni sucho. Podejrzewam mniej więcej kiedy to się stało mianowicie jadąc obwodnicą jakąś stówę w wokół mnie zrobił się lekki dym ale myślałem, że ktoś coś pali i jechałem dalej dopiero gdy zajechałem pod sklep zauważyłem, że maska mi paruje. Myślę, co jest? Wychodzę a pod autem czerwona plama. Po sprawdzeniu wszystkich płynów okazało się, że bagnet skrzyni suchy. Sprawdzałem na zapalonym silniku na wszystkich programach. Myślisz, że to coś poważnego jeśli biegi dobrze wchodzą? Czasem lubił szarpnąć ale tragedii nie było a przy mocniejszym wciśnięciu gazu przy zmianie to już w ogóle płynnie i tak starałem się jeździć. Mechanik kazał auto zostawić bo bez umycia ciężko cokolwiek powiedzieć. A Gość ponoć dobry, na forach piszą, że jak on nie naprawi to skrzynia do wymiany
[ Dodano: 2016-07-08, 15:10 ]
Rozmawiałem z mechanikiem. Poszła rura od chłodnicy skrzyni. Nowa ponoć ze 3 stówki. Ma ją spróbować skrócić a jak nie pozostaje mi szukać takiej... Mogło to wszystko odbić się negatywnie na skrzyni? Z takim stanem rzeczy przyjechała jakieś 10 km... Temperatura silnika oscylowała przy 80°C to skrzyni raczej była podobna chociaż po awarii jej chłodzenia na pewno nie taka sama
[ Dodano: 2016-07-08, 15:10 ]
Rozmawiałem z mechanikiem. Poszła rura od chłodnicy skrzyni. Nowa ponoć ze 3 stówki. Ma ją spróbować skrócić a jak nie pozostaje mi szukać takiej... Mogło to wszystko odbić się negatywnie na skrzyni? Z takim stanem rzeczy przyjechała jakieś 10 km... Temperatura silnika oscylowała przy 80°C to skrzyni raczej była podobna chociaż po awarii jej chłodzenia na pewno nie taka sama