Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Wymiana tarczy sprzegła. Rada.

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

[B4 ABK] Wymiana tarczy sprzegła. Rada.

Post autor: Misiek_Stce » 22 gru 2007, 23:07

siema, moj kumpel ma silnik taki sam jak ja w B4 a mianowicie ABK. Ostatnio zauwazył ze sprzegło od jakiegos czasu bierze mu bardzo wysoko przy samym koncu. Nosi się z zamiarem wymiany tarczy... czy to pomoze ?
znalezlismy z nom takie tarcze na allegro... cena nie wysoka tylko myslimy czy jest to co warte ... wyzykowałby ktoś z tym ?
http://allegro.pl/item287649517_tarcza_ ... 00_a6.html

PS. Kolega auto chce sprzedac i nie chce się juz w głębsze naprawy zagłębiac ale ta wada głownie go męczy. Poradzcie cos.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 22 gru 2007, 23:14

Tarcza z tej oferty jest odpowiednia. Jeżeli przebieg jest już ponad 200 tys. km to wymiana tarczy może stać się koniecznością.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 22 gru 2007, 23:55

Cena jak za uzywane tylko niech sie kolega liczy z tym że jak nie zrobi samemu to koszt w warsztacie to ok 250zł takiej operacji ;-)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 22 gru 2007, 23:59

Misiek_Stce, niedawno również wymieniałem w ABK. Tarcza ok zwłaszcza, że auto sprzedawać będzie.

Awatar użytkownika
nitro20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitro20 » 23 gru 2007, 05:35

NIe koniecznie musi miec walniętą tarczę jak bierze wysoko sprzęgło. Ja wymieniłem cały kpl tarcze + docisk i jak brało wysoko przed wymianą po wymianie to samo.
Jeden plus to to że miałem nowe sprzęgło i simmering wymieniony na wale :)

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 23 gru 2007, 10:10

czarekj, czyli kupi z tej aukcji tą tarcze, a co dalej ? jak opusci skrzynię zeby to wymienic to chyba trzeba sie liczyc z czymś jeszcze ? zawsze jak znam życie jest cos jeszcze do wymiany... łożysko lub docisk się moze chyba okazac ze do wymiany jest i co wtedy ? będzie trzeba kupic docisk :lol: mozna wtedy kupic używany docisk ?
Doradz jak mozesz mojemu koledze tak zeby było ok ;-) z czym trzeba się jeszcze liczyc i co kupic na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 23 gru 2007, 10:26

Nie wiem jak długo kolega ma zamiar jeździć tym Audi.
Ja w takich wypadkach oprócz wymiany tarczy i docisku wymieniam łożysko oporowe sprzęgła i uszczelniacz na wałku sprzęgłowym. Ponadto zalecam wymianę uszczelniacza na wale silnika - od strony koła zamachowego. Wtedy wszystko jest na tip - top i nie trzeba odłączać skrzyni od silnika przez kolejne 200 tys. km.
Wszystko zależy ile chcesz na to przeznaczyć funduszy i jak długo masz zamiar jeździć.
Docisk jeżeli chcesz używany to tylko ze sprawdzonego źródła. Niektórych wad docisku nie widać gołym okiem.

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 23 gru 2007, 11:02

Czarku czyli wszystko jasne, a Ty się znasz dobrze to powiedz mi jeszcze czy da się cos zrobic zeby ono teraz nie brało tak wysoko ? jakies regulacje czy cos... :?:

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 23 gru 2007, 11:20

witam cena za komplet tarcze doćisk i łożysko firmy SACHS to ponad 400 zł i 250 robota wszystko zależy jak kolega długo zamierza tym autkiem jeżdzić powodzenia :-D

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 23 gru 2007, 12:59

Misiek_Stce pisze:Czarku czyli wszystko jasne, a Ty się znasz dobrze to powiedz mi jeszcze czy da się cos zrobic zeby ono teraz nie brało tak wysoko ? jakies regulacje czy cos... :?:
Nic nie zrobisz rozsądnego. Możesz ewentualnie skrócić dźwignie popychacza tłoczka pompki sprzęgłowej, ale to rozwiązanie prowizoryczne bo powoduje tylko zwiększenie skoku jałowego pedału sprzęgła. Może ustawisz, że będzie brało w środku skoku pedału, ale szarpania i gwałtownego załączania nie zlikwidujesz.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 25 paź 2013, 19:39

Czy na forum jest jakiś manual ze zdjęciami do wymiany sprzęgła w ABK? Poszło mi chyba dzisiaj łożysko oporowe, nie mogłem wbić biegu, musiałem zgasić silnik i odpalać na 2 biegu, jakoś dojechałem do domu ;-)

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 26 paź 2013, 09:46

Posprawdzaj najpierw czy to na pewno łożysko.Albowiem naprawdę i ponieważ, łożysko nie siada tak sobie z dnia na dzień.
Np. u mnie dawało znać przez ~rok czasu. Było to róznego rodzaju piski , świsty i inne świrgotania. Pod koniec to już była sieczkarnia i jak Pan diagnosta wjeżdżał na kanał, to mnie przestraszył że lada chwila może być końcowy trach i że to się zdarza zazwyczaj daleko od domu.
No i poskutkowało i sam zdemontowałem skrzynie ( nie zwaliłem ani też nie zrzuciłem) i wymieniłem to łożysko. Było w nim tylko kilka śrutów-reszta wyleciała.

Tak więc myślę, że mogło Tobie coś po trasie nawalić. To znaczy od pedału sprzęgła do bolca który naciska na łapę sprzęgła.

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 26 paź 2013, 10:36

antoni, dzięki za radę ale oczywiście jak już zaparkowałem pod domem to się okazało że wszystkie biegi wchodzą bez problemu, nawet wsteczny. Będę zrzucał skrzynie sam, mam garaż z kanałem. Łożysko było słychać przy wciskaniu pedału sprzęgła od jakiegoś roku, także wiedziałem ze prędzej czy później będę musiał się zabrać za remont. Przy okazji zrobię wreszcie uszczelniacz wału.

Jaka jest grubość nowej tarczy sprzęgła do ABK?

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 26 paź 2013, 13:29

Nie wiem czy sie to przyda, ale wrzucę fotki swojej tarczy, na której coś tam nabazgroliłem wtedy. Dzisiaj nie mogę powiedzieć, skąd wziąłem wymiar 5,5 mm. No bo 6,5 to złapać suwmiarką i proste. No i RU to przecież nie ABK. Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
monkahead
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: monkahead » 27 paź 2013, 13:57

antoni, jakiej firmy kupowałeś sprzęgło?

Mam jeszcze pytania dotyczące wymiany:

1. Czy po odkręceniu flansz będzie ciekł olej ze skrzyni?
2. Czy przed zrzuceniem skrzyni muszę zlać olej?
3. Jak centrujecie tarczę z dociskiem? Wiem że są takie stożkowe narzędzia ale można przecież wytoczyć wałek. Zna ktoś wymiary takiego wałka? Średnice oraz długości?
4. Będę wymieniał też uszczelniacz wału, sam simmering, a nie całość z obudową metalową. Czy przed odkręceniem koła zamachowego muszę zaznaczyć jego pozycję względem wału?
5. Z jakimi momentami dokręcać śruby docisku oraz pozostałe, może ktoś ma tabele.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl