[80 b4 2.6 abc automat ] wzrastanie obrotów między 2, a 3
[80 b4 2.6 abc automat ] wzrastanie obrotów między 2, a 3
Moje b4 w automacie przy zmianie z biegu drugiego na trzeci obroty silnika wzrastają i bieg wskakuje z opóżnieniem . Prosze o porady .
Witam . Mam dokladnie to samo z 2 na 3 lekki poslizg sprzegla jakby . Mi wydaje sie ze to wina potencjometra przepustnicy . U mnie wystepuje to przy obrotach okolo 2200 - 2400 przy nizszych lub wyzszych obrotach tego nie ma . Ten czujnik ( potencjometr przepustnicy ) ma bardzo duzy wplyw na dzialanie skrzyni . Pozdrawiam Krzysiek
Raczej chyba nie ale nie wiem dokladnie . Bo ta czesc to cos jak potencjometr poprostu sciezka w srodku wytarta w jednym miejscu . Czytalem cos o sprawdzaniu tego omomierzem , poszukaj cos na forum bylo . Potencjometr ten jest zamontowany na przepustnicy do ukrecenia go musisz zdemontowac cala przepustnice ( bo jest na spodzie ) . Daj znac jak cos w temacie ruszy . Pozdrawiam Krzysiek
Komputer pokaze "błąd czujnika położenia przepustnicy G..." Wymiana potencjometru to prosta sprawa, przynajmniej w 2.0 ABK. Jeśli masz elektroniczna przepustnicę konieczne będzie "adaptowanie przepustnicy". Mozna tu znalezc instrukcje jak to zrobić. Co do samego czujnika to nowy kosztuje ok 500 PLN, ale mozna nabyc używki. Ważne żeby nr zgadzał sie w 100 %