Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

ACTA

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 28 sty 2012, 18:38

widmo pisze:zrobimy nowe
No własnie,nie marudz Grześ tylko dawaj coś konstruktywnego...np.jakaś inicjatywa społeczna 100tyś.podpisów pod wnioskiem o nieratyfikowanie tego gówna ;-)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 29 sty 2012, 13:16

luk_OP_Q89 pisze:
widmo pisze:zrobimy nowe
No własnie,nie marudz Grześ tylko dawaj coś konstruktywnego...np.jakaś inicjatywa społeczna 100tyś.podpisów pod wnioskiem o nieratyfikowanie tego gówna ;-)
Zbierane są podpisy odnośnie referendum. Parę dni temu spłynęło już ponad 200 tys podpisów, kolejne 240 tys podpisów było rzekomo potwierdzone mailowo. Polska Konstytucja mówi, że jeśli zbierze się 500 tys podpisów to sejm ma rozważyć to, co chcą ludzie.
Dokładnie przez ten sam sposób można rozpisać nowe wybory, wystarczy 500 tys podpisów pod wnioskiem. Wniosek ten oczywiście musiałby przejść przez sejm ale patrząc na to, jak PO w zatrważająco szybkim tempie traci poparcie (już zaledwie 33 albo 32% z niedawnych chyba 46-48%) to Pisiory i Spalonykot by poparły ten wniosek, SLD pewnie też.
Tylko nie wiem jaka by musiała być większość, czy 50% obecnych na sali, czy 50% wogóle czy nawet 2/3 wszystkich uprawnionych. Chociaż te 2/3 głosów to chyba dla zmiany konstytucji albo innych bardzo ważnych spraw państwowych.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 29 sty 2012, 15:31

trepek pisze:Dokładnie przez ten sam sposób można rozpisać nowe wybory, wystarczy 500 tys podpisów pod wnioskiem. Wniosek ten oczywiście musiałby przejść przez sejm ale patrząc na to, jak PO w zatrważająco szybkim tempie traci poparcie (już zaledwie 33 albo 32% z niedawnych chyba 46-48%) to Pisiory i Spalonykot by poparły ten wniosek, SLD pewnie też.
nie wiem jak Wam ale mi by się już chyba nie chciało iść na wybory. kompletnie nie ma na kogo głosować :-(

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 29 sty 2012, 16:34

grze pisze:
trepek pisze:Dokładnie przez ten sam sposób można rozpisać nowe wybory, wystarczy 500 tys podpisów pod wnioskiem. Wniosek ten oczywiście musiałby przejść przez sejm ale patrząc na to, jak PO w zatrważająco szybkim tempie traci poparcie (już zaledwie 33 albo 32% z niedawnych chyba 46-48%) to Pisiory i Spalonykot by poparły ten wniosek, SLD pewnie też.
nie wiem jak Wam ale mi by się już chyba nie chciało iść na wybory. kompletnie nie ma na kogo głosować :-(
Oczywiście, że jest. Byle kto byle nie sprzedawczyki z PO/PIS.

Pierw PIS nie podpisał Karty Praw Podstawowych (czy jak się to tam nazywało) a teraz PO podpisało ACTA, a właśnie kraje, które nie mają podpisane KPP najbardziej dostaną poprzez ACTA. Wiecie, że ACTA ma większą moc prawną niż polskie przepisy? W sumie Pan Boni (minister "dez"informatyzacji) dobrze powiedział, że ACTA nic nie zmieniają w polskim prawie bo cóż mogą zmieniać, skoro ACTA stoi nad polskim prawem. To naprawdę wszystko jest żałosne...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 29 sty 2012, 21:21

Gdyby teraz były wybory to nie wyglądałoby to ciekawie. Młodzi po przez ten szum wokół ACTY zrazili się do PO i zagłosowaliby albo na Palikota albo nie poszliby wcale na wybory. W takim wypadku wygrałoby PiS ze swoim stałym mocherowym elektoratem, potem byłby Palikot i PO. Reszta by się nie liczyła. PiS nie zdobyłby większości a koalicji nie miałby z kim zrobić. Jednym słowem w sejmie byłaby jedna wielka sieczka.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 29 sty 2012, 21:42

Właśnie powiedziałbym, że młodzi poszliby tym bardziej na wybory aby nie wygrało PO/PIS. Najprawdopodobniej zwyciężyłby Palikot. Ehh... ciągle te same twarze.

Awatar użytkownika
OGr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: OGr » 09 lut 2012, 21:53

eee nie przesadzajcie już aż tak z tym Acta ;-)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 09 lut 2012, 22:08

Absolutnie nie przesadzam. Polska poprzez biedę i nieudolne rządy praktycznie jest pozbawiona patentów, każdy nowinka czy myśl technologiczna była/jest sprzedawana. Czy w Polsce istnieje taka firma jak Apple czy Google z przejętą niedawno Motorolą? No właśnie, nie...
Będziemy się musieli cały czas łasić o licencję.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 09 lut 2012, 22:51

trepek pisze:Absolutnie nie przesadzam. Polska poprzez biedę i nieudolne rządy praktycznie jest pozbawiona patentów, każdy nowinka czy myśl technologiczna była/jest sprzedawana.
Nie do końca się z tym zgodzę. U nas po prostu brakuje ludzi/firm które myślałby tak jak na zachodzie - perspektywicznie. Nie brakuje nam pełno zdolnych wynalazców. Ale w kraju nie potrafią znaleźć inwestorów (firmy wolą się nie wychylać, zarobić mniej ale pewnie), dlatego swoje wynalazki muszą sprzedawać na zachodzie. Zawsze mieliśmy z tym problemy. Można powiedzieć że potrafimy odnieść zwycięstwo, ale tego zwycięstwa nie potrafimy skonsumować. Zawsze tak było. Wystarczy popatrzeć na całą naszą historię. Odnosiliśmy piękne zwycięstwa a i tak na końcu lądowaliśmy w d**** bo oczywiście szans nie wykorzystaliśmy. Rządy też oczywiście są winne, ale kto w nich zasiada? Tacy sami Polacy jak inni, z tymi samymi przywarami których zresztą sami wybieramy. Tak narzekamy na tych polityków to czemu sami nie założymy nowych partii skoro te są takie złe? A jak już coś powstanie to zaraz pojawiają się głosy że "nowi chcą się dorwać do koryta". I tak to się już ciągnie.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 10 lut 2012, 00:28

Rząd jest winny przede wszystkim
Labiel pisze:z tymi samymi przywarami których zresztą sami wybieramy
Mów za siebie. Ja osobiście już dawno nie chodzę głosować i jest to mój bunt przeciwko ty skurwielom. A powiem nawet że znam już zwolenników mojej teorii.

A problem polega na tym że w czasach kiedy nasi rodzice byli w naszym wieku to tłukli im do głów w szkołach że polityka, ustrój i państwo, patriotyzm itd., że to jest najważniejsze i spora część tych ludzi dalej w to wierzy i dalej śledzą programy wyborcze tych naciągaczy i głosują na nich.

Według mnie ACTA jest idealnym pretekstem do zmiany działań przeciwko nieudolnym rządom tych baranów.
Labiel pisze:to czemu sami nie założymy nowych partii
Spróbuj to zobaczysz ile pociągniesz i czy w ogóle dostaniesz się do głosu. W tym skorumpowanym światku polityków nie puścisz bąka bez ich zgody.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 10 lut 2012, 00:47

Kubik pisze:Mów za siebie. Ja osobiście już dawno nie chodzę głosować i jest to mój bunt przeciwko ty skurwielom. A powiem nawet że znam już zwolenników mojej teorii.
I sądzisz że to coś zmieni? W ten sposób przykładasz tylko rękę do tego że nic się nie zmienia.
Kubik pisze:Spróbuj to zobaczysz ile pociągniesz i czy w ogóle dostaniesz się do głosu. W tym skorumpowanym światku polityków nie puścisz bąka bez ich zgody.
A guzik prawda. Zobacz na Leppera. Człowiek znikąd. Głosił populistyczne hasła w które ciemny lud wierzył i zaszedł daleko. Zaszedłby jeszcze dalej gdyby jeszcze realizował to o czym mówił i nie był tak łasy na władzę, bo w końcu ludzie przejrzeli na oczy że Lepper to kolejny oszust który tylko rzuca hasła.
Kubik pisze:Według mnie ACTA jest idealnym pretekstem do zmiany działań przeciwko nieudolnym rządom tych baranów.
A jak według ciebie powinno być. Kto powinien i jak rządzić? Bo ciągle słyszę populistyczne hasła "won ze złodziejami" itp ale jakoś nikt nie podaje rozwiązania ani ideowego ani programowego. Obalimy rząd i ustrój, zrobimy rewolucję i co dalej? I niech się dzieje wola nieba? Byle by tylko grandę zrobić i mieć satysfakcję z tego? Każda rewolucja kończyła się zawsze tak samo, po obalonych rządach i ustrojach nadchodziły kolejne jeszcze gorsze.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trepek » 10 lut 2012, 05:46

Labiel pisze:Każda rewolucja kończyła się zawsze tak samo, po obalonych rządach i ustrojach nadchodziły kolejne jeszcze gorsze.
No nie do końca. W dawnych czasach, gdy to u władzy był król (a nie szlachta), gdy król władał krajem a nie balował i przejadał złoto, w tych zamierzchłych czasach król dbał o swoje włości a to dlatego, że po śmierci króla jego włości przejmował jego syn więc król, a z resztą i ojciec, dbał o to by państwo przekazać w jak najlepszym stanie. Z w miarę stabilną gospodarką, z dobrą polityką zagraniczną, jakimiś sojuszami itp.
A dzisiaj? Przyjdzie jedna partia, jest 4 lata przy korycie i znów wybory, albo ją wybiorą albo opozycję. Kto ma dbać i po co?
Dla mnie monarchia oświecona i konstytucjonalna jest jednym z najlepszych możliwych rządów. Tylko proszę mi nie wyjeżdżać z Koreą Północną, bo to tyrania i despotyzm.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 10 lut 2012, 10:24

trepek pisze:Dla mnie monarchia oświecona i konstytucjonalna jest jednym z najlepszych możliwych rządów.
Szczerze ci powiem że czasem też tak myślę. Czasem przydałaby się władza autorytarna ale nie ma systemu bez wad.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 10 lut 2012, 13:15

I sądzisz że to coś zmieni? W ten sposób przykładasz tylko rękę do tego że nic się nie zmienia.
To jakie jest według Ciebie dobre rozwiązanie. Głosować na złodziei ?

Ja osobiście nie widzę w tym nic dobrego tylko dalsze pogrążanie się.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 10 lut 2012, 18:09

trepek pisze:A dzisiaj? Przyjdzie jedna partia, jest 4 lata przy korycie i znów wybory, albo ją wybiorą albo opozycję.
I właśnie to jest cały problem, bo rządy dbają tylko o swoja kadencję (koryto) nie patrzą co będzie później, moim zdniem powinni własnie o to zadbać aby dobre pomysły kontynuować a złe poprawiać i nie ważne czy czy to pomysł PO, PiS czy czego innego. Działania powinny być takie aby były dobre dla kraju i ludzi którzy w nim mieszkają. Ot takie moje zdanie.
A jeszcze jednna moja taka mala rozmyśłanka to w chwili obecnej w naszym kraju to porządek to zrobiłby chyba tylko Hitler :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”