Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Dział Warsztat - co dalej?

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.

Co dalej z działem "Warsztat"?

Podzielić tak samo jak dział "Moje auto" (czyli na podfora: Audi 80, Inne audi, Inne marki, Motocykle)
2
15%
Nie dzielić ale pozwalać opisywać rzezania/naprawy w innych autach niż Audi 80 (wszystko w jednym worku).
3
23%
Nie dzielić i nie pozwalać opisywać rzezania/napraw innych niż Audi 80
8
62%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Dział Warsztat - co dalej?

Post autor: grze » 01 wrz 2009, 22:36

W związku z tym, że nikomu się nie chciało założyć nowego wątku aby omówić sprawę, którą zaczęliśmy tu: https://audi80.pl/zglos-naduzycie-lu ... 56,120.htm postanowiłem, że ja go założę ;-)

Przypominam, że sprawa dotyczy umieszczania w dziale "Warsztat" napraw innych aut niż Audi 80/Coupe/Cabrio.

Z racji, że piszę jako pierwszy, chciałbym zauważyć, że po wprowadzeniu podziału na podfora w dziale "Moje auto" przybyło nam aktywnych użytkowników. Więcej osób jest zalogowanych niż przed podziałem. :-)

Głosujcie i piszcie co uważacie <ok>

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 01 wrz 2009, 22:56

Uważam, że na forum Audi 80 powinno się pisać o Audi 80.
Ja sem na nie z drobnymi wyjątkami, do których nie zalicza się "naprawa, modernizacja auta innego niż audi 80".

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 01 wrz 2009, 23:02

Nie i kropka :->

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 wrz 2009, 00:00

Za podziałem jestem na nie, ponieważ tak jak już to wcześniej było opisywane nieco "wypaczyłoby" główne założenia forum. Jestem natomiast za możliwością opisywania zmian/napraw w przypadku innych aut ale mające odniesienie do Audi. Czyli coś co było robione w innym aucie ale może mieć realne odniesienie do Audi typu: ktoś opisuje jak w swoim VW wymienia uszczelkę pod głowicą. Motory są te same co w Audi więc tak naprawdę marka w tym przypadku nie ma dużego znaczenia. Wiem jednak że byłoby to trudne do utrzymania w ryzach żeby za jakiś czas nie pojawiły się fotostory z wymiany uszczelki w ticko.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 02 wrz 2009, 00:22

Jestem na Nie, forum ma być tylko o A80/90. Dzielenie czegokolwiek w dziale technicznym i dopuszczenie do opisywania innych marek zupełnie niezwiązanych z A80 jest bez sensu i spowoduje bałagan którego myślę że nie chcemy. Do technicznego zwykle się zwracamy jak mamy konkretny problem z A80 i chcemy go zdiagnozować i naprawić. Nasze wysiłki powinny się skupić nie na dzieleniu czegokolwiek ale na scalaniu wielu tematów "o tym samym lub podobnym" w jeden typu FAQ lub jak coś zrobić żeby zrobić i się nie narobić + fotostry.

Z tego miejsca jeszcze rzucę takie hasło że dział "warsztat" zupełnie nie pasuje mi do grupy "Tuning i Rezanie Audi 80, Audi 90" co to za tunning wymiana np klocków hamulcowych czy tym podobne rzeczy. A rozumiem że w dziale Warsztat takie rzeczy powinny się znaleźć, właśnie takie. Ja np opisałem wymianę łącznika stabilizatora Labiel czyszczenie przepustnicy i takie tematy powinny być w dziale warsztat, opisy krok po kroku jak coś zrobić. Ew. jakieś dyskusje o wyposażeniu warsztatu w sprzęt, klucze jakieś inne narzędzia.
Jeśli już chcielibyśmy coś podzielić i porządzić to taki dział warsztat należało by zrobić jako osobną kategorię i podzielić na np "naprawy regulacje" i "rezanie" w pierwszym zalazłyby się np mój temat o łączniku i Labiela o czyszczeniu przepustnicy a w drugim np temat duo o malowaniu lamp na czarno, chyba czaicie o co mi chodzi. W dziale warsztat dopuścić tylko opisy i fotostry z jakichś konkretnych działań warsztatowych a resztę dyskusji wywalić do działu tuning wizualny bądź mechaniczny.
Wg mnie dział warsztat powinien dążyć do stania się taką naszą serwisówką w której można zobaczyć jak coś konkretnie zrobić i czego użyć. Powinien też mieć w sobie zgromadzone właśnie takie tematy typu FAQ układ chłodzenia, FAQ zawieszenie, FAQ oleje itp itd. do tego można by było zrobić w dziale warsztat dział FAQ A80.
I jeszcze dodatkowo dział warsztat powinien mieć w sobie dział pt. "Jak to działa" gdzie można by umieścić zupełnie ogólne wiadomości motoryzacyjne (poglądowe/ogólne/popularnonaukowe) typu "jak działa skrzynia biegów" i jakieś fotki artykuły z sieci wygrzebane itp itd. "jak działa turbosprężarka", "jak zbudowana jest opona"
Taki podział wg mnie miałby sens czyli jeszcze raz żeby zebrać do kupy. Jeśli mamy się zdecydować na jakieś podziały to tak:

- Warsztat

-- Audi 80 FAQ
---> [B4 ALL]FAQ układ chłodzenia
---> [Quattro] FAQ zawieszenie
---> [All] FAQ oleje

-- Naprawy i regulacje
--->[AAH B4] Wymiana linki gazu
--->[B4 All] Wymiana amortyzatorów przód
--->[B4 quattro] naprawa zawieszenia tył krok po kroku
--->[B4 cabrio ADR] czyszczenie przepustnicy

-- Rezania
---> [All] Podświetlana gałka zmiany biegów
---> [B4 All] Czarne lampy by duo
---> [B4] Montaż elektryki
---> [B4 all] Rezanie soczewek

-- Jak to działa
---> Skrzynia biegów manualna bez tajemnic
---> Jak działa turbosprężarka wady i zalety
---> Budowa współczesnej opony
---> Jak działa mechanizm różnicowy zwykły i torsen

Teraz myślcie ;-)

Zagłosowałem na NIE dla dzielenia takiego jak zaproponował Grze.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 02 wrz 2009, 00:26

Skuciok, popieram Cię, ale od początku istnienia klubu Audi 80 proszę userów, sympatyków, wszystkich o pomoc w tworzeniu FAQ. Pewnego razu sam go zrobiłem i umieściłem w centrum, ale to za mało. Moje prośby nie skutkowały, choć są co jakiś czas powielane.

Nie wiem dlaczego ludzie oczekują pomocy, a sami niechętnie pomagaja.
Stworzenie FAQ to żadna filozofia. Wystarczy poświęcić troszkę czasu i poszukać w szukajce, a następnie podać to w postaci odnośników bbcode w nowym temacie.

W każdym większym klubie są FAQ. My nie możemy się doczekać.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 02 wrz 2009, 10:28

<hmm> w sumie to ja jestem proeodyrem tego tematu to trzeba wyrazić swoje zdanie. W sumie jestem za nie dzieleniem ale za pozwoleniem opisywania pewnych rzeczy z innych aut. Nie mówię aby pozwolić pisać o Syrenkach, Mercedesach czy Calibrach :shock: ale o samochodach marki Audi. Jak wiemy zasmakowaliśmy użytkowania samochodów tej marki i większość z nas nadal chce mieć Audi i to nie 80 tylko A4, A6 czy inne. A co ma wspólnego jedno z drugim ? Dużo i to bardzo. Dla przykładu mój kolega (miłośnik Audi niestety jego sytuacja finansowa mu na to n ie pozwala aby je mieć) posiada tylko leciwą Vectre A, którą jeździ od lat i dba o nią jak tylko może, ale jego podsufitka przypominała raczej baldachim, dzięki naszemu forum, na którym dość dużo przesiaduje wymienił całe poszycie za niewielkie pieniądze.
Całkiem odmienna marka ale dzięki temu opisowi jak stwierdził dowiedział się żę takie coś wogóle można zrobić.
Podejrzewam że na forum jest dużo ludzi którzy ciągle coś grzebią przy autkach i nie sa to 80 i często mogli by podzielić się z nami swoją wiedzą.
Dlatego moje zdanie jest takie aby nie dzielić ale pozwolić pisać. Oczywiście w granicach rozsądku.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 02 wrz 2009, 11:33

Doc pisze:Skuciok, popieram Cię, ale od początku istnienia klubu Audi 80 proszę userów, sympatyków, wszystkich o pomoc w tworzeniu FAQ
Skuciok, ma rację. polać Mu <pijaczek>
Doc pisze:Nie wiem dlaczego ludzie oczekują pomocy, a sami niechętnie pomagają.
Co tu mówić o pomocy innym jak nawet sobie nie chcą pomóc, tylko czekają aż ktoś to zrobi za nich.

Edit:
Pomysł z FAQ jest dobry. Jest tylko jedno "ale". Mamy już kilka małych FAQ np. dotyczące zawieszeń. I co z tego?
I tak userzy tworzą tematy, z których jasno wynika, że tego FAQ nawet nie przejrzeli. Nie mówiąc już o szukaniu czegokolwiek na forum.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 02 wrz 2009, 12:02

A jakby zrobić na zachętę taki podział jak zaproponowałem :?: Może to by zmobilizowało do pisania i robienia fotostory. Ja np jak teraz coś grzebię to staram się porobić fotki z tego. Jeszcze nie wszystko opisałem ale na pewno jeszcze parę rozwiązań podsunę.
Można by jeszcze zwrócić uwagę tej "grzebiącej" części naszych użytkowników którzy opisują wszystko u siebie w tematach żeby może porobili osobne tematy w dziale warsztat razem z fotostory.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 02 wrz 2009, 12:09

Skuciok pisze:A jakby zrobić na zachętę taki podział jak zaproponowałem :?:
Moim zdaniem pomysł rewelka! bo tak jak to jest teraz, to jednak jest trochę za duży bałagan :roll:

Edit:
Poza tym byłbym jeszcze za tym żeby wywalać spam z tego działu (wszystkie ochy i achy, bo to nie dział "Moje auto"), a zostawiać tylko rzeczową treść. Tam powinna być dyskusja techniczna.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 wrz 2009, 12:22

Skuciok pisze:Ja np jak teraz coś grzebię to staram się porobić fotki z tego. Jeszcze nie wszystko opisałem ale na pewno jeszcze parę rozwiązań podsunę.
Praca w garażu bez aparatu to prawie jak bluźnierstwo :-P U mnie też zawsze aparat jest w pobliżu. Jeśli znajdę trochę czasu to nie omieszkam dodać jeszcze kilku fotostory z pracy przy B3.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 02 wrz 2009, 12:58

Najpierw należałoby zebrać FAQ z tematów istniejących na forum . Jest tego mega dużo.
Nie każde FAQ wymaga zdjęć.
Labiel pisze:Praca w garażu bez aparatu to prawie jak bluźnierstwo
Zgadzam się ;-) http://www.avensisklub.pl/topics30/217.htm

spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kris
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 1.6 JK

Post autor: spiczi » 02 wrz 2009, 17:09

Mi podoba się pomysł podany przez Skuciok-a.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 02 wrz 2009, 20:20

O ile mnie pamięć nie myli to jest to forum audi80.pl
Jeśli jestem w błędzie to podzielcie warsztat.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 02 wrz 2009, 21:47

Jestem przeciwko rozbudowie na wzór działu "Moje auto".

Za chwilę będą chętni aby każdy z działów "rozbudować" i forum straci swój wyraz i charakter.
Skuciok, mądrze piszesz.Twój pomysł mi się podoba."Warsztat" powinien sprowadzać się do konkretnych napraw i czynności serwisowych i tyle.Dział poświęcony utrzymaniu sprawności technicznej lub jej przywracaniu.Malowanie sprajem i inne wynalazki nie powinny się tam znajdować.

Jeśli chodzi o "burzę" jaką wywołał temat Labiel, o czyszczeniu przepustnicy:

-Jeśli czynność/naprawa/modyfikacja dotyczy podzespołu (np.silnika) stosowanego w którejś z wersji A80,A90 to czy "pacjentem" jest A4 czy A100 jest bez znaczenia powinno zostać na forum.

Jeśli chodzi o naprawy/czynności ogólne mające zastosowanie i wartość edukacyjną dla posiadacza A80,A90 lecz pokazane na innym "pacjencie" np:wymiana szyby czołowej,kompleksowe przygotowanie do malowania nadwozia, to najzwyczajniej w świecie zostawił bym to co się pojawi o ile będzie profi a resztę do piekła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”