Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Kultura w pisowni i klarowność w wypowiedziach - (Historia)

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Kultura w pisowni i klarowność w wypowiedziach - (Historia)

Post autor: Francis1982 » 13 lis 2014, 23:14

Nie wiem czy zauważyliście ale poza kulturą powinien się znaleźć w regulaminie sposób tworzenia nowych tematów i pewnych dodatkowych zasad.

Rozpoczynania zdania z dużej litery nie boli (wciskanie shifta).
Używanie nawiasów, kropek gdzie trzeba. Punktów jakichś czy coś...

Klawisz enter też nie boli.

Czysty i klarowny nowy temat pozwala na szybszą pomoc i przede wszystkim chęć do jego przeczytania. Pewnie bardziej doświadczeni i obeznani z Audi 80 też to zauważyli.

Często pojawiają się słowotoki gdzie więcej muszę się domyślać co autor chciał przekazać niż czego faktycznie dotyczy problem.

Pomoc na forum jest darmowa i przydałby się jakikolwiek gest szacunku dla osób, które są w stanie pomóc.

Może powstać dyskusja jaki jest wzór tematu. Ale to autorowi powinno zależeć na rozwiązaniu problemu i czytelności problemu.

Mało kto jest mechanikiem i zna Audi ale każdy jest Polakiem (w większości) i powinien znać zasady opisywania problemu.

Dotychczas usuwane były tematy bez tagów ale nawet niektórych tematów z regulaminowymi tagami ciężko zrozumieć.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 14 lis 2014, 08:16

Francis1982 pisze:Nie wiem czy zauważyliście
zauważyliśmy ;-)
Wiesz powiem tak strasznie mnie to drażni jak widzę posta napisanego jednym ciągiem, gdzie jest jedno zdanie na 5 linijek a w nim 5 myśli pisarza.
Czasami niektórym zwracam uwagę ale widzę że nikt się tym nie przejmuje. Pewnie jakby tak wypieprzyć parę postów to może coś by dało.... a może i nie :-/

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 14 lis 2014, 17:25

Francis1982 pisze: Może powstać dyskusja jaki jest wzór tematu. Ale to autorowi powinno zależeć na rozwiązaniu problemu i czytelności problemu.
Już jest wzór nazywania tematów, podpunkt w regulaminie. Ale i tak mało który z nowych użytkowników czyta regulamin albo przegląda podpięte tematy.
Już kiedyś proponowałem aby to gdzieś wyszczególnić, bo tak to jest uprzykrzanie życia nowym użytkownikom i administracji, która musi ich ściągać.

Nawet można by było zrobić podpunkt w formularzu rejestracyjnym coś a'la pytanie antybotowe.
Np. "O czym trzeba pamiętać przy zakładaniu nowego tematu, aby nie został usunięty. Podpowiedź: punkt 10 regulaminu"
I po wpisaniu odpowiedzi TAG można by było się zarejestrować.

Dobra rozpisałem się nie na temat. Co do twórców strasznych postów to czasem mnie korci, żeby zacząć walczyć z nimi ich własną bronią, czyli odpisywać w podobnym stylu.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 14 lis 2014, 17:29

aldi pisze:Co do twórców strasznych postów to czasem mnie korci, żeby zacząć walczyć z nimi ich własną bronią, czyli odpisywać w podobnym stylu.
to by się dopiero działo :-P

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 14 lis 2014, 18:00

PieterB pisze:
aldi pisze:Co do twórców strasznych postów to czasem mnie korci, żeby zacząć walczyć z nimi ich własną bronią, czyli odpisywać w podobnym stylu.
to by się dopiero działo :-P
W myśl zasady "głupie pytanie głupia odpowiedź" :mrgreen:

Przyznam się bez bicia nigdy nie czytałem całego regulaminu. Wiele wynika po prostu z logiki istnienia forum.

Gdyby miały zaistnieć jakieś zmiany w regulaminie to już dla nowych użytkowników a starsze wpisy "pomagających" można by umieścić w podpisach.

Poza tym zastanawiam się nad pewną opcją tylko jestem słaby z html-a czy php. Po jakimś szkoleniu chciałbym się tym zająć

Osoba tworząca temat wybiera model, typ usterki (silnik, zawieszenie, elektryka, wnętrze/nadwozie) i objawy na podstawie najczęstszych usterek. Z automatu ( chodzi mi o automat jaki jest w formularzach chociażby do OC (marka, typ, pojemność itp. ), który potrafi "skojarzyć" z wcześniej już opisywanymi problemami) byłaby zasugerowana już wcześniej poruszana odpowiedź na zaistniały problem.

Tak jakby "wymuszone" użycie szukajki, której klubowicze boją się widać jak ognia. Byłoby mniej "śmieciowych" tematów, mniej zajmowało by forum miejsca na serwerze i koszta utrzymania forum by spadły (zapewne bo nie wiem jak jest dokładnie).

I każdy musiałby przejść przez tematy, gdzie problem był rozwiązany a na samym końcu dostępna była by opcja "inne" umożliwiająca tworzenie nowego tematu.

Jakby co oferuję pomoc w "grupowaniu" 1Z i ABK. Ponad 90 % problemów było już i tak poruszanych. Plus pewne elementy z mechaniki.

Wówczas na pewno osłabnie statystyka "pomógł".

Jak zapatrujecie się na taką koncepcję? I czy według Was jest do zrealizowania?

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro

Post autor: IC69 » 14 lis 2014, 18:24

Francis1982 pisze:Rozpoczynania zdania z dużej litery nie boli (wciskanie shifta).
Używanie nawiasów, kropek gdzie trzeba. Punktów jakichś czy coś...

Klawisz enter też nie boli.
Walka z wiatrakami, Pawle. :-)
Francis1982 pisze:Pomoc na forum jest darmowa i przydałby się jakikolwiek gest szacunku dla osób, które są w stanie pomóc.

O szacunku mówisz? Spotkałem tu kiedyś usera, który nie doczekawszy się odpowiedzi na swoje pytanie po kilku godzinach od zredagowania tematu, zaczął rzucać wyzwiskami. :mrgreen: Niektórzy przychodzą tu jak po swoje i wręcz żądają pomocy, a jak już ją uzyskają, to zapomnij o opisie co było przyczyną, a o podziękowaniu już nie wspomnę.
aldi pisze:czasem mnie korci, żeby zacząć walczyć z nimi ich własną bronią, czyli odpisywać w podobnym stylu.
Niegłupi pomysł, Albert. <ok> Tak odpisać, żeby był problem z odczytaniem. :-)

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 14 lis 2014, 19:10

Niektórzy przychodzą tu jak po swoje i wręcz żądają pomocy, a jak już ją uzyskają, to zapomnij o opisie co było przyczyną, a o podziękowaniu już nie wspomnę.
Jak ktoś szuka pomocy za darmo niech ma na względzie też czas włożony przez doświadczonych userów domyślanie się i odpisywanie. Oczywiście piszę z myślą o profesjonalistach. Moje skromne 5 lat użytkowania Audi wygląda marnie w porównaniu z innymi.

Jeśli ktoś nie wykazuje nawet odrobiny szacunku niech płaci mnóstwo kasy za pseudomechaników...

Owszem mentalność Polaków potrafi być denerwująca ale przydała by się "świeżość" w forum Audi80.

Mamy niezawodne forum jak nasze auta. Ale zawsze coś można więcej "zrezać" cokolwiek to znaczy <ok>

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 14 lis 2014, 19:37

Wiecie co, ja podejrzewam że większość po prostu nie umie po ludzku(polsku) pisać.
Bo ja komuś zwrócę uwagę że jego post jest nieczytelny lub zawiera jakieś rażące błędy ortograficzne to dostaje odp, ale o co chodzi.
Wychodzi z tego że po prostu nie umieją wyrażać swoich myśli na piśmie.

Nie wiem może to urok naszej dzisiejszej edukacji, bo jak zauważyłem większość to ludzie młodzi.

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 14 lis 2014, 21:04

PieterB pisze:Wychodzi z tego że po prostu nie umieją wyrażać swoich myśli na piśmie.

Nie wiem może to urok naszej dzisiejszej edukacji, bo jak zauważyłem większość to ludzie młodzi.
Tu nie chodzi o edukację (przynajmniej szkolną). Bo ona jest w miarę w porządku. Lektury są do przyjęcia (nie wszystkie ale jednak...).

Jeśli chodzi o cel tego tematu mam na myśli podniesienie jego poziomu.

"Przewaga dzięki technice" do czegoś zobowiązuje <ok>

Materiał do wersji demo jestem w stanie pozbierać. Tylko jest problem jak to ogarnąć...

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 14 lis 2014, 21:34

Francis1982 pisze:Tu nie chodzi o edukację (przynajmniej szkolną).
a ja myślę że trochę jednak tak. No ale dobra nie będę się kłócił :-P

Co do Twojego pomysłu to może i byłby całkiem niezły ale myślę że nie do zrealizowani technicznie rzecz biorąc ale ja tam też nie jestem znawcą tematu.
Co nie zmienia jednak faktu że taki ktoś po przeczytaniu tego co mu się tam wyświetli i tak zacznie swoją śpiewkę. I napisze szukałem ale nie znalazłem odp. :mrgreen:

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro

Post autor: IC69 » 14 lis 2014, 21:44

PieterB pisze:ja podejrzewam że większość po prostu nie umie po ludzku(polsku) pisać.
Umieją, tylko im się nie chce. To jest nawyk wyrobiony podczas pisania SMS-ów i porozumiewaniu się przez różnego rodzaju komunikatory internetowe - szybko i niedbale.
Francis1982 pisze:Materiał do wersji demo jestem w stanie pozbierać. Tylko jest problem jak to ogarnąć...
Co dokładnie masz na myśli?

Awatar użytkownika
Francis1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Francis1982 » 15 lis 2014, 12:52

Materiał w sensie ktoś wpisuje, że ma B4 z silnikiem ABK. No i problem w nim występujący (przypuśćmy falujące obroty). Z paska byłyby rozwijane najczęściej występujące objawy. Po kliknięciu konkretnego objawu wyskakują linki z rozwiązanymi już wcześniej problemami.

A materiał... no cóż, to żmudne szukanie i grupowanie poruszanych tematów.

Niech na jedną opcję będą 3 linki z rozwiązanym problemem. Dopiero po ich przeczytaniu (kliknięciu i przeszukaniu stron) będzie możliwość napisania swojego tematu.

Pamiętam fanem wyszukiwarki i niezaśmiecaniem forum był gibaj

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 15 lis 2014, 15:41

Francis1982 pisze:Materiał w sensie ktoś wpisuje, że ma B4 z silnikiem ABK. No i problem w nim występujący (przypuśćmy falujące obroty). Z paska byłyby rozwijane najczęściej występujące objawy. Po kliknięciu konkretnego objawu wyskakują linki z rozwiązanymi już wcześniej problemami.
tak jak wyżej napisałem ciężko to będzie zrealizować
Francis1982 pisze:Pamiętam fanem wyszukiwarki i niezaśmiecaniem forum był gibaj
to zawsze możemy więcej postów wypieprzać na śmietnik z dopiskiem że temat poruszany, dużo łatwiejsza opcja.
Jak byś widział ile tam jest tematów wydupconych prze ze mnie :mrgreen:

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro

Post autor: Audi 80 Polska » 17 lis 2014, 13:12

IC69 pisze:
aldi pisze:czasem mnie korci, żeby zacząć walczyć z nimi ich własną bronią, czyli odpisywać w podobnym stylu.
Niegłupi pomysł, Albert. <ok> Tak odpisać, żeby był problem z odczytaniem. :-)
Tylko ciekawe czy po sprowadzeniu swojej wypowiedzi do takiego poziomu autor tematu nie pokona mnie doświadczeniem.

Niektórzy mają problem z odczytaniem i zrozumieniem nawet jak się im napisze klarownie.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 17 lis 2014, 13:55

aldi pisze:Tylko ciekawe czy po sprowadzeniu swojej wypowiedzi do takiego poziomu autor tematu nie pokona mnie doświadczeniem.

Niektórzy mają problem z odczytaniem i zrozumieniem nawet jak się im napisze klarownie.
Niektórzy to nawet nie rozumieją tego co sami napisali.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”