Nowy podatek od starych aut
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Nowy podatek od starych aut
Nie wiem czy czytaliście:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html
Co o tym myślicie? Moim zdaniem to jest już taka głupota że raczej nie przejdzie. Bo nie zamierzam bulić 3tyś zł co rok za swoją audi która warta jest może z 5tyś
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html
Co o tym myślicie? Moim zdaniem to jest już taka głupota że raczej nie przejdzie. Bo nie zamierzam bulić 3tyś zł co rok za swoją audi która warta jest może z 5tyś
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Jeśli to przejdzie to dla mnie tragedia, z dnia na dzień musiałbym się pozbyć/zezłomować wszystkie pojazdy z mojego domu.
Tavria która i tak idzie na złom
cc900 mamy '95
czarne ABT '91
srebrne ABC '92
i odpicowanego Junaka '60, którego de facto trzymam pod kołderką i jeżdżę od święta
Jeśli to w ogóle wejdzie w życie to nie mam zamiaru się tym przejmować. Drogi są dwie.
1. Nie zapłacić i oddać komornikowi auta niech sie buja.
2. Znaleźć kogoś za granicą (akurat mieszkam niedaleko słowacji/czech) i na niego zarejestrować pojazdy. Wolę jemu zapłacić "za fatygę" 100 euro rocznie niż polskim złodziejom na wiejskiej.
Innej opcji nie widzę, i g mnie obchodzi to że ktoś nie może zrozumieć że NIE chcę kupować i jeździć nowym "autem" pokroju seicento czy f. panda - bo w zasadzie na takie mnie tylko stać.
Tavria która i tak idzie na złom
cc900 mamy '95
czarne ABT '91
srebrne ABC '92
i odpicowanego Junaka '60, którego de facto trzymam pod kołderką i jeżdżę od święta
Jeśli to w ogóle wejdzie w życie to nie mam zamiaru się tym przejmować. Drogi są dwie.
1. Nie zapłacić i oddać komornikowi auta niech sie buja.
2. Znaleźć kogoś za granicą (akurat mieszkam niedaleko słowacji/czech) i na niego zarejestrować pojazdy. Wolę jemu zapłacić "za fatygę" 100 euro rocznie niż polskim złodziejom na wiejskiej.
Innej opcji nie widzę, i g mnie obchodzi to że ktoś nie może zrozumieć że NIE chcę kupować i jeździć nowym "autem" pokroju seicento czy f. panda - bo w zasadzie na takie mnie tylko stać.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Kontakt:
- Kokolino
- Forum Audi 80

- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Jak dla mnie to następny bubel prawny.Nie sądzę aby weszło to w życie. Oki rozumiem jeśli dotyczyłoby to aut które dopiero co będą sprowadzone i po badaniu emisji mieszczą się w normach sprzed 1995 roku ewentualnie takie co mają katy wywalone (czyt. wycięte). Narazie myślę że nie ma podstaw do niepokoju, niemniej jednak to jest Polska i wszystko jest możliwe.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Kontakt:
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Oni się chyba na łby z małpami pozamieniali (nie obrażając małp bo chyba mądrzejsze). To chyba miałby być sposób na rozładowanie korków w miastach. Z dróg zniknęłoby kilka milionów aut. :evil: . Oni się chyba nigdy nie nauczą, że takie postępowanie na pewno nie zwiększy dochodów państwa, a wręcz zmniejszy, a przemysł moto i tak będzie leżał. Na takie rozwiązania mogą sobie pozwolić jedynie bogate i wysoko rozwinięte gospodarki, a jednak tego nie robią. Chyba Anglicy mają najbardziej restrykcyjne przepisy podatkowe dot. aut. Np. (z tego co słyszałem) tam podatek drogowy jest uzależniony od emisji spalin, a nie od wieku auta, który rośnie dość mocno wraz z obniżaniem się jakości spalin i takie rozwiązanie jeszcze rozumiem ale wiek? A co jeśli ktoś ma w starej budzie np. jakiejś warszawy jakiś nowiutki silnik i spaliny ma czystsze niż niejeden 2-3 latek? Co z autami zabytkowymi? Jasny gwint, znowu jakiś przedstawiciel wielkiej korporacji motor. próbuje kosztem szarego społeczeństwa ratować
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Moim zdaniem w żaden sposób nie pomoże to firmom motoryzacyjnym. Taki szaraczek który jeździ kilkunastoletnim autem przecież nie kupi zaraz nowego bo go na nie nie stać. A jak znikną z dróg wszystkie stare auto (bo tak by było po wprowadzeniu tego przepisu) to po łapach dostaną producenci części, warsztaty które naprawiały te auta i generalnie cały sektor. Mało tego, zniknięcie z drug kilku milionów aut to jednocześnie zmniejszenie popytu na paliwa. Reasumując wszytko to uderzy w najbiedniejszych, jak i sam resort finansów.
-
spiczi
- Forum Audi 80

- Imię: Kris
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 1.6 JK
Nie wiem jak jest w Anglii, ale mama brata w Irlandii i tam jest tak, że podatek płacony co roku zależy od wieku auta i od jego pojemności. Im starsze auto tym więcej kasy, tak samo jak z pojemnością. Byłem tam w lutym przez 3 tyg i powiem tak. Auta starszego niż 15 lat (łatwo poznać, bo pierwsze dwie cyfry rejestracji to rok produkcji auta) dzieżko spotkać, a większość ma mniej niż 10 lat. Byłem w Dublinie i widziałem tylko jedno b3 :shock: , było z 91r.Danek pisze:...Chyba Anglicy mają najbardziej restrykcyjne przepisy podatkowe dot. aut. Np. (z tego co słyszałem) tam podatek drogowy jest uzależniony od emisji spalin, a nie od wieku auta, który rośnie dość mocno wraz z obniżaniem się jakości spalin i takie rozwiązanie jeszcze rozumiem ale wiek? ...
A wracając do tematu to jakby wprowadzili ten podatek, to kuuupa aut poszła by na złom. I jak tak poczytałem, to chyba skończe inwestowanie w auto i wypada go sprzedać
A to znalazłem na forum w dziale "na każdy temat"
Gosia pisze:http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... ku,1291986Istnieje jednak promyczek nadziei. Wciąż nie wiadomo bowiem, czy nowe przepisy obejmą samochody już zarejestrowane. Wprawdzie nasi urzędnicy mocno nad tym główkują, ale przepis taki byłby niezgodny z prawem unijnym, gdyż podatek objąłby samochody, za które zapłacona już została akcyza. Wiele wskazuje więc na to, że nowy podatek obejmie jedynie samochody nowe, oraz sprowadzane, za które nie zapłacono jeszcze akcyzy. To z kolei mocno ograniczy import używanych pojazdów, ale na pewno nie skłoni obywateli do szturmowania salonów. Wręcz przeciwnie - z obawy o zakup pojazdu sprowadzonego, wiele osób pozostanie przy swoim aucie dłużej, co oznacza, że średni wiek auta w Polsce (14 lat) jeszcze wzrośnie.
- goldi j51
- Forum Audi 80

- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Kontakt:
Według mnie nawet jakby wszedł ten podatek to kogo będzie stać go płacić a dużo jeszcze śmiga autek i nie tylko audi z lat 80 tych. Którymi śmigają młodzi ludzie zaczynający swoją przygodę z motoryzacją Może nie długo okaże się że samochód zrobi się tylko luksusem .Najlepiej zgnoić człowieka żeby nie daj bóg lepiej mu się nie powodziło :evil:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Kontakt:
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
To nie pierwszy i nie ostatni absurd.
Kojarzycie opłatę recyklingową od aut sprowadzonych do Polski ?
Nie ważne, że to roczny mercedes, nie ważne, że za rok sprzedam go Czechowi i nie będzie złomowany w kraju ( za 50 lat ), nie ważne, że ostatni właściciel zapłaci za "fizyczne" złomowanie. Po sprzedaży za granicę Polski odda mi ktoś tą opłatę ? No nie, bo tego nie przewidzieliśmy. Kupujesz malucha 15 letniego, do śmieci został mu rok, opłaty tej nie ponosisz.
Idiotyzmom nie widać końca.
Kojarzycie opłatę recyklingową od aut sprowadzonych do Polski ?
Nie ważne, że to roczny mercedes, nie ważne, że za rok sprzedam go Czechowi i nie będzie złomowany w kraju ( za 50 lat ), nie ważne, że ostatni właściciel zapłaci za "fizyczne" złomowanie. Po sprzedaży za granicę Polski odda mi ktoś tą opłatę ? No nie, bo tego nie przewidzieliśmy. Kupujesz malucha 15 letniego, do śmieci został mu rok, opłaty tej nie ponosisz.
Idiotyzmom nie widać końca.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80

- Kontakt: