Sugestie do Moderatorów - (Historia)
-
noorbi
A ja trochę nie rozumiem problemu nabijania postów.
A niech sobie nabijają, niesprawiedliwie było by wyłączyć licznik postów w dziale moje audi.
To taka sama wypowiedź jak każda inna.
Ja osobiście gdy chcę popatrzeć na wartościowość Usera, biorę pod uwagę licznik "pomógł".
Mam inną propozycję : usunąć dział na każdy temat, tam to jest dopiero spam.
A niech sobie nabijają, niesprawiedliwie było by wyłączyć licznik postów w dziale moje audi.
To taka sama wypowiedź jak każda inna.
Ja osobiście gdy chcę popatrzeć na wartościowość Usera, biorę pod uwagę licznik "pomógł".
noorbi, to chyba nie wiesz, że w dziale "Moje Audi" do niedawna była promocja i można było sobie nastukać takich punktów do woli :lol: promocji już nie ma ale punkty zostałyJa osobiście gdy chcę popatrzeć na wartościowość Usera, biorę pod uwagę licznik "pomógł".
-
noorbi
-
spiczi
- Forum Audi 80

- Imię: Kris
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 1.6 JK
To nie jest dobry pomysł. Pewnie zrobił by się porządek, ale forum by umarło, bo ludzie nie mieli by gdzie pisać na swobodne różne tematy. A dla nie których jednostek takie forum audi 80 to kawał ich życia i codzienności. Sam zaglądam tu praktycznie codziennie i nie raz co najmniej kilka razy dziennie.noorbi pisze:.....
masz racje chyba. ja dawałem takie punkty jak ktoś wypowiadał się w temacie który założyłem o tym którego citroena kupić i z tego co widzę to te pkt faktycznie zostały (np użytkownik wujo1) i wiele innych osób.grze pisze: ...poza tym, chyba jakieś zamieszanie powstało też 1 kwietnia, kiedy można było dodawac punkty w tematach różnych marek. te punkty są chyba nadal. znam jeden bardzo ciekawy przypadek
Może DOC by coś z tym zrobił :?:
- Danek
- Forum Audi 80

- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Właśnie wyłączenie licznika miałoby na celu ograniczenie spamowania. Zdaję sobie sprawę, że skutek pewnie będzie niewielki ale może zawsze jakoś ograniczy spamowanie. Osobiście to wyłączyłbym w ogóle możliwość komentowania w "Moje Audi". Jak ktoś chce poddać dyskusji jakiś pomysł odnośnie modzenia to jest przecież dział Tuning. Co do punktów to też nie jest dobry wyznacznik. My "starzy wyjadacze" nie potrzebujemy żadnych punktów, żeby zorientować się co kto zacz. Natomiast było już kilku takich userów, którzy nabijali sobie posty w "Moje Audi" tylko po to, żeby wystawić jakieś ogłoszenie i znikali.noorbi pisze:Niech sobie stukają posty, mi to zupełne bez różnicy.
Bardziej przeszkadza mi brak ortografii, czy spamowanie albo czepialstwo.
Jestem za, niestety pewnie tylko ja.noorbi pisze:Mam inną propozycję : usunąć dział na każdy temat, tam to jest dopiero spam.
Co do ortografii to walka z wiatrakami (i nie tylko
Jakie czepialstwo masz na myśli?
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Jesteś pewien ?spiczi pisze:Może DOC by coś z tym zrobił
Nie powinno tak być. Zawsze po usunięciu tematów z "pomógł" i optymalizacji tabel w bazie (optymalizację robię często) punty te powinny zostać odjęte tak jak posty.
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wyłączenia zliczania postów.
Gdybym dzisiaj wyłączył zliczanie postów w dziale "Moje Audi", zostałyby odjęte userom.
Trochę nie rozumiem tych, którzy są przeciwko działowi Na każdy temat itp.
Można go usunąć, ale co to da ? Nie będzie go, ok i co w związku z tym ?
Przecież nie zaglądamy tam (pomijam obowiązki moderatorów), nie interesuje nas to, wolimy działy techniczne. W czym zatem to nam przeszkadza ?
Dopóki pałowaliśmy się z hostingami, bazami o ograniczonej wielkości, był to jakiś problem. Dzisiaj mamy 10 % zajętego miejsca na dysku, a przyrost jest ok 1% na jakieś pffff strzelam, ale ok 5 000 userów.
Zostawmy to. Pilnujmy działów technicznych. Może je usprawnić, zmienić, zrobić podfora.
Dział na każdy temat, ma swój pseudo regulamin, jego należy przestrzegać. Jeśli ktoś pisze o zbieraniu porcelany, to przecież nie wyłazi takie robactwo do działu technicznego, bo byłoby stępione.
Jeśli zaś chodzi o Moje Audi. Faktycznie zbędne jest tam "pomógł" bo niby pomógł w czym? Pomyśle nad tym, może ogłoszę to wcześniej, aby szoku nie przeżyli.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, 21:12 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
noorbi
chodziło o takie przypadki https://audi80.pl/wujo1,u,8645.htmDoc pisze:spiczi napisał/a:
Może DOC by coś z tym zrobił
Jesteś pewien ?
Nie powinno tak być. Zawsze po usunięciu tematów z "pomógł" i optymalizacji tabel w bazie (optymalizację robię często) punty te powinny zostać odjęte tak jak posty.
tu w dodatku suma postów jest prawie o połowę niższa niż pokazuje licznik
Też tak sądzę. czasami coś ciekawego można tam znaleźc (albo śmiesznego).Doc pisze:Trochę nie rozumiem tych, którzy są przeciwko działowi Na każdy temat itp.
Można go usunąć, ale co to da ? Nie będzie go, ok i co w związku z tym ?
Przecież nie zaglądamy tam (pomijam obowiązki moderatorów), nie interesuje nas to, wolimy działy techniczne. W czym zatem to nam przeszkadza ?
Moderatorzy mogliby trochę więcej tematów tam kasować żeby trochę ucywilizować ten dział.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, 21:15 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Ok. wiem o co chodzi. Czasem i mnie się to zdarza, jednak czasem nowi zakładają wątki albo piszą posty na tematy, które są rozwałkowane na papier tylko dlatego, że nie chce im się palcem kliknąć i poszperać w archiwum, a takie lenistwo potrafi wkurzyć.noorbi pisze:Jak mi się coś nawinie to wkleję przykład.
Zastanawiasz się Andrzeju co mam przeciw "Na każdy temat", kiedyś już o tym dyskutowaliśmy i nie mam ochoty po raz drugi wdawać się w takie jałowe rozmowy. Moje stanowisko znasz. To jest forum techniczne, a nie plotkarskie. Jak ktoś chce poplotkować to ma do tego od metra innych portali i for. A tutaj jak się człowiek nie zaloguje dwa razy dziennie to potem trzeba się przebijać przez "miliony" postów typu: hahaha, ale buce, takie jaja, wiozłem teściową. Średnio po całym dniu pojawia się ok. 1000 nowych postów z czego jakieś 80% to "Na każdy temat" i "Moje Audi". Jak widzę taką sytuację to odechciewa mi się przewijać i wyszukiwać tych technicznych. Na dodatek jak już wspomniałem wiele z nich dotyczą tematów już wielokrotnie poruszanych. Lubię pomagać, radzić, sam czasem też potrzebuję pomocy ale jak mam się najpierw przebijać przez stosy spamu to mam lekkiego doła.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Muszę przyznać Ci rację, zapomniałem, że był taki temat poruszany, faktycznie nie ma co się rozwodzić.Danek pisze:kiedyś już o tym dyskutowaliśmy i nie mam ochoty po raz drugi wdawać się w takie jałowe rozmowy
Dział na każdy temat nie zostanie usunięty, a co do działu Moje Audi, postaram się w łagodny sposób wyłączyć "pomógł" uprzedzając o tym.
Postaram się dowiedzieć, czy i jaka jest szansa, na zrobienie myku, aby w "pokaż nieczytane posty" można było zaznaczyć per user "nie pokazuj z działów ..."
Zobaczymy czy to ciężki i drogi zabieg.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
grze, masz rację.
Sprawdziłem tę kwestię.
W dziale "Moje Audi" opcja pomógł jest wyłączona. (pomroczność jasna moja) zapomnialem, że jakis czas temu zrobiliśmy to. Faktycznie widać, że zostały na rachunku usera przyznane punkty z tego działu. Cholera, nie wiem czy jest możliwe przeprowadzenie inwentaryzacji. Zobaczę co da się zrobić.
Tylko z drugiej strony spójrzcie na to.
Była opcja pomógł, bo Administracja pozwoliła na to. Ktoś pomógł, ktoś przyznał punkt, ktoś otrzymał. Póżniej administracja doszła do wniosku, że opcji tej ma nie być w tym dziale. Jednak czy powinno to działać wstecz ? Można się doczepić do tego.
Może krótko mówiąc to najzwyczajniej osrać ? Grunt, że od jakiegoś czasu nie można przyznać sobie puntu w tym dziale.
(sorry, ze post po poście)
Sprawdziłem tę kwestię.
W dziale "Moje Audi" opcja pomógł jest wyłączona. (pomroczność jasna moja) zapomnialem, że jakis czas temu zrobiliśmy to. Faktycznie widać, że zostały na rachunku usera przyznane punkty z tego działu. Cholera, nie wiem czy jest możliwe przeprowadzenie inwentaryzacji. Zobaczę co da się zrobić.
Tylko z drugiej strony spójrzcie na to.
Była opcja pomógł, bo Administracja pozwoliła na to. Ktoś pomógł, ktoś przyznał punkt, ktoś otrzymał. Póżniej administracja doszła do wniosku, że opcji tej ma nie być w tym dziale. Jednak czy powinno to działać wstecz ? Można się doczepić do tego.
Może krótko mówiąc to najzwyczajniej osrać ? Grunt, że od jakiegoś czasu nie można przyznać sobie puntu w tym dziale.
(sorry, ze post po poście)
- Danek
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Andrzej tylko mi chodziło o coś innego . Tj. "w wersji full" zablokować możliwość odpowiedzi (podobnie jak w ogłoszeniach). Możliwość edycji, dopisania czegoś itd. miałby tylko autor. Wyeliminowałoby to dziesiątki postów: "jest ok." "śliczna", itp. Jeśli autor chciałby podyskutować o jakimś pomyśle to mamy od tego dział Tuning gdzie tego typu jałowe posty (jak z przykładu wyżej) powinny być pod specjalnym nadzorem. "W wersji soft" wyłączenie licznika postów w całym dziale "Forum podstawowe" albo przynajmniej w dziale "Moje Audi". Ograniczyłoby to (mam nadzieję) właśnie takie posty i nabijanie licznika. Zdaję sobie sprawę, że wtedy i nam trochę postów z licznika spadnie ale dla mnie nie jest to problemem.
Przyjmując zasadę, że prawo nie działa wstecz, a regulamin na forum stanowi jakiś rodzaj prawa, to faktycznie masz rację.Doc pisze:Tylko z drugiej strony spójrzcie na to.
Z drugiej jednak strony nie trzeba nic nikomu odbierać w sytuacji gdy wszyscy chyba wiemy, który użytkownik przyznawał te punkty można powiedzieć hurtowo. Wystarczyłoby posprzątać ten temat aż do momentu, kiedy ta opcja została wyłączona i samo by zniknęło. W ten sposób można powiedzieć, że udałoby się wyeliminować na pewno większą cześć problemu przy zachowaniu najmniejszych nakładów pracy
Żeby nie było niedomówień, oto link: https://audi80.pl/audi-coupe-czuje-w ... t24857.htm
W dalszym ciągu jednak pozostają punkty przyznane 1 kwietnia
-
noorbi
Danek, w życiu nie chodziło mi o Ciebie.Ok. wiem o co chodzi. Czasem i mnie się to zdarza, jednak czasem nowi zakładają wątki albo piszą posty na tematy, które są rozwałkowane na papier tylko dlatego, że nie chce im się palcem kliknąć i poszperać w archiwum, a takie lenistwo potrafi wkurzyć.
Raczej o taki coś : https://audi80.pl/b4-jak-wyciagnac-p ... t28723.htm . Ale to tylko przykład.
Ja jestem za, szkoda zawracać sobie dupę. Zaraz będą płakali gdzie podziały się ich punkty...Doc pisze:Może krótko mówiąc to najzwyczajniej osrać ?