Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Teren prywatny a prawo

Dla starszych bywalców, sympatyków. Nasza "historia" klubu Audi 80.
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Teren prywatny a prawo

Post autor: Motostacja pl » 24 lip 2009, 00:07

Witam. Mam takie pytanie do znawców prawa, ponieważ dość ostro wkurzyli mnie dzisiaj sąsiedzi. Mam bowiem takich wścibskich sąsiadów, którzy zawsze lubią wkładać nos tam gdzie nie trzeba a po za tym wszystko im przeszkadza. Ponieważ okna ich kuchni wychodziły prosto na nasze podwórko parę lat temu postanowiliśmy przy płocie postawić drzewka tui żeby nieco się od nich odgrodzić. Wiadomo jak to krzewy, rosną w każdą stronę, więc kiedy przekraczały płot po ich stronie staraliśmy się je tam przycinać. Krzaczki ładnie się rozrosły, stały się gęste i wreszcie mieliśmy upragniony spokój. Jakie więc dziś było rozczarowanie kiedy to sąsiad postanowił sobie nieco przyciąć nasze tuje. Jeśli przyłożyć by miarkę do płotu to jasno widać że wyciął z dobre pół metra tui po naszej stronie, tak że krzaki wyglądają teraz fatalnie. W niektórych miejscach to same patyki. Mało tego, to co obciął rzucił na naszą stronę. Krew człowieka zalewa :evil: zwłaszcza że zawsze staraliśmy się nie wchodzić im w drogę, ale teraz przegieli pałę :evil: Tak więc Panowie, co można by z tym fantem zrobić (w ramach prawa oczywiści :-P bo po za prawem to ja już bym sam wiedział :mrgreen: ) żeby nie puścić im tego płazem.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 24 lip 2009, 09:09

Labiel, Ten kto postawił płot jest jego właścicielem.Mógłbyś zrobić dym o zniszczenie mienia,o ile takie golenie zostanie w ten sposób zakwalifikowane.Pogadaj ze strażą miejską jak trafisz na kumatych to uspokoją sąsiadów.Policji nie ma co głowę zawracać wku...się o to że takimi rzeczami im czs zajmujesz.
W sumie to takie sprawy "przez płot" najlepiej załatwić między sobą.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 24 lip 2009, 09:27

luk_OP_Q89 pisze:Policji nie ma co głowę zawracać wku...się o to że takimi rzeczami im czs zajmujesz.
Przecież min. oni od tego są, by rozstrzygać sąsiedzkie spory. Uderz z tym do dzielnicowego, nie rób niczego na własną rękę, bo obróci się to na Twoją niekorzyść.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 24 lip 2009, 09:37

luk_OP_Q89 pisze:W sumie to takie sprawy "przez płot" najlepiej załatwić między sobą.
Niestety ale to chyba jest racja. Co prawda Kodeks cywilny reguluje tzw. stosunki sąsiedzkie ale wywalczyć coś na tym polu jest dosyć trudno i niestety nerwy można stracić.
Co do drzewek, to jeśli powiedzmy rośnie czereśnia na granicy Twojej i sąsiada, to sprawa wygląda tak, że owoce po Twojej stronie są Twoje, a te po stronie sąsiada, należą do niego i ma prawo je oberwać choćby 95% drzewa było po Twojej stronie. Wycinać gałęzi po Twojej stronie na pewno nie ma prawa.
Jeśli chodzi o tuje, to przyznam, że nie orientuję się za bardzo co to takiego ale przyjmijmy, że jest to jakaś choineczka, z której nie podjadasz owoców. To podjadanie owoców, to ważna kwestia, drzewko/krzaczek owocowy rosnący na Twoim terenie, masz prawo wywalić - no może poza okresem owocowania. Natomiast, drzewa i krzewy ozdobne chronione są prawem jeśli rosną już kilka lat. Na ich wycinkę trzeba mieć pozwolenie. Ich nie można wycinać nawet jeśli rosną na Twoim terenie i sam je zasadziłeś.
Wyciągnij wnioski z tego co napisałem (granica nieruchomości + drzewka ozdobne).
IC69 pisze:nie rób niczego na własną rękę, bo obróci się to na Twoją niekorzyść.
no to przede wszystkim

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 24 lip 2009, 09:54

grze, z tą ochroną to chyba określone gatunki.Poza tym,tuje robią za płot i w świetle prawa są płotem(bez znaczenia czy to żywopłot,tuja czy przerośnięty rabarbar).

A tak szczerze to poszedłbym i pogadał jak chłop z chłopem.Wprost że chce dobrze że zawsze można osiągnąć kompromis i żyć w zgodzie,może nawet flaszka jakaś.
A jak gość nie chce żyć w zgodzie to...i też by się uspokoił.

Miałem kiedyś podobne problemy jak mieszkałem w domu.Próbowałem się porozumieć,pogodzić ale sąsiedzi nie chcieli.No to raz zrobiłem taki gnój że od 4lat cała rodzina sąsiada nie mówi nam "dzień dobry" ale nawet przez myśl im nie przejdzie bruzdzić i robić głupie sąsiedzkie numery.A mnie to pasuje.
Labiel, Nie daj sobie wejść na głowę,bo jak to durnowate chamstwo(nie wiem co za ludzie...) to jak raz ten numer przejdzie to będą następne.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 24 lip 2009, 09:56

grze pisze:IC69 napisał/a:
nie rób niczego na własną rękę, bo obróci się to na Twoją niekorzyść.

no to przede wszystkim
Wiecie co Panowie,już nie raz się przekonałem że mogę liczyć tylko na siebie.
Nie ma co siedzieć i czekać aż ktoś może pomoże...
A z tym "na własną rękę" poprostu trzeba być ostrożnym ;-)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 24 lip 2009, 09:57

luk_OP_Q89 pisze:z tą ochroną to chyba określone gatunki
mylisz się. wszystkie drzewa nieowocowe i krzaki nieowocowe są chronione. Mało tego, w myśl prawa nie można nawet wycinać np. krzaku owocowego, z którego nie zrywałeś owoców, a służył on u Ciebie jako roślina ozdobna. Dlatego niektórzy robią żywopłot z tzw. mirabelki i co jakiś czas coś tam z niej urwą, żeby potem nie było problemów z wycięciem, czy sadzą przed domem choinki w doniczkach.
luk_OP_Q89 pisze:Poza tym,tuje robią za płot i w świetle prawa są płotem
W świetle prawa są rośliną ozdobną i nie wolno jej wycinać. Mogę podać podstawę prawną.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 24 lip 2009, 10:02

grze, ale nie chodzi o wycięcie tylko o przycięcie skrócenie.Więc jeżeli jest tak jak piszesz to bez większego znaczenia bo nikt roślin nie wyciął.A nigdzie w przepisach nie znajdziesz że tuje można skrócić o 10cm a nie o 15cm.Nie doszło do trwałego usunięcia.
Ja bym się na sąsiedzie skupił a nie na tujach bo to on jest problemem do rozwiązania.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 24 lip 2009, 10:06

luk_OP_Q89, no dobra ale przycinać drzew sąsiadowi na jego terenie też nie można. Poza tym, wszystko zależy też od tego, czy te tuje się w ogóle przycina, bo jak się nie przycina, to na przycięcie trzebaby mieć również zgodę.
Chrzanić tuje ale włażenie na czyjś teren żeby niszczyć rzeczy trwale związane z gruntem, które są częścią składową nieruchomości i stanowią własność jej właściciela, to też jest naruszanie prawa.
Możnaby się przejść do ochrony środowiska, oni wiedzą, co z takimi przypadkami robić i generalnie nie lubią jak ktoś drzewka kaleczy.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 24 lip 2009, 10:13

luk_OP_Q89, no dobra ale przycinać drzew sąsiadowi na jego terenie też nie można
skoro robią za płot to rosna na granicy obu posesji i pewnie lewe gałezie po jednej a prawe po drugiej.
Ochrona środowiska,Policja,prawnicy,urzędnicy...cyrk poprostu stracone nerwy i postępowania administracyjne może nawet sądowe przez następne 5lat...bez sensu.
grze pisze:co z takimi przypadkami robić
Zająć się sąsiadem,zająć się sąsiadem ;-)

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 24 lip 2009, 15:31

Moja rada jest taka albo postaw sobie betonowy płot , lub zacznij być tak samo wścipski co do sasiadów jak oni do ciebie powkurwiaj ich troche zawsze pomaga , ja to stosuje u siebie :mrgreen:

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 24 lip 2009, 15:36

Dodatkowo możesz ich zmierzyć czy nie mają budynków wybudowanych bliżej twojej granicy jak 2m , bez twojej zgody .
A takie wycinanie na twojej posesji to już spokojnie możesz na policje dzwonić . od tego są

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 24 lip 2009, 22:50

Jeśli chodzi o prawo.... jedyne przepisy, jakie w tym zakresie obowiązują, dotyczą
rodzinnych ogrodów działkowych. Warto się z nimi zapoznać, bo polskie sądy niekiedy posiłkują się regulaminem rodzinnych ogrodów działkowych (w skrócie ROD).Sadzenie drzew i krzewów owocowych precyzuje § 118 tego regulaminu, natomiast sadzenie drzew i krzewów ozdobnych § 119 regulaminu ROD. Przepisy określają minimalne odległości od granicy działki, w jakiej można sadzić drzewa i krzewy, zarówno owocowe, jak i ozdobne.

Zgodnie z § 118 ROD gatunki i odmiany drzew owocowych słabo rosnących i karłowych należy sadzić w odległości co najmniej 2 metrów od granicy działki. W przypadku moreli należy zachować odległość co najmniej 3 metrów. Czereśnia i orzech włoski nie mogą
być sadzone bliżej niż 5 metrów od granicy działki, z wyjątkiem szczepionych na podkładach słabo rosnących, które można sadzić w odległości nie mniejszej niż 3 metry. Krzewy owocowe należy sadzić w odległości nie mniejszej niż 1 m od granicy działki, a krzewy leszczyny – 3 metry.

Natomiast zgodnie z § 119, mówiącym o drzewach ozdobnych, dopuszcza stosowanie w ogrodach działkowych tylko słabo rosnących odmian drzew i krzewów ozdobnych. Trzeba je sadzić co najmniej 2 metry od granic działki. Możliwe jest sadzenie drzew ozdobnych 1 metr od granicy działki, jeżeli ich wysokość nie przekroczy 2 metrów.

Z kolei silnie rosnące krzewy ozdobne trzeba sadzić w odległości co najmniej 2 metrów, a krzewy słabo rosnące i rozłożyste iglaki co najmniej 1 metr od granic działki. Ponadto w odległości do 2 metrów od granicy działki drzewa i krzewy ozdobne nie powinny osiągać
większej wysokości niż 3 metry.

Nie znaczy to, że w przydomowym ogrodzie nie można mieć okazałego drzewa. Lepiej jednak sadzić je dalej od granicy działki, np. w odległości 5 metrów, tak jak drzewa ozdobne. Ponieważ jednak coraz częściej domy powstają na małych działkach, na których nie ma możliwości zachowania przyjętych za właściwe odległości, najlepiej
porozumieć się w tej kwestii z sąsiadami. Nie ma też przepisów określających odległość drzew czy krzewów od budynku.

Jeśli zaś chodzi o sąsiada, nie ma on prawa po Twojej stronie działki w cokolwiek ingerować, ale jeśli posadziłeś je tak, że dotykają one ogrodzenia, radziłbym nie iść z tym do sądu, bo sąsiad zawsze może uzasadnić to rośnięciem ich na swoim/wspólnym/graniczącym płocie i w nieodpowiedniej odległości od niego, chyba, ze zachowałeś wymagany 1 metr.

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 24 lip 2009, 23:55

Przeczytałem to co tu napisaliście i jak nic ciśnie mi się na myśl tylko jedno:
Kufa jego mać czy to państwo/prawo musi się wpierniczać w KAŻDĄ dziedzinę życia :?: No proszę was czemu te głupawe zapisy mają służyć ? Na moje oko wystarczyły by trzy - dosłownie trzy zdania.

1. Nikt nie ma prawa zrobić NIC na twoim terenie bez twojej zgody.
2. Dbaj o przyrodę, utrzymuj zieleń, nie uprawiaj nielegalnych roślin w swoim ogrodzie.
3. Możesz bronić swojej własności przed przestępcami wandalami złodziejami wszystkimi dostępnymi środkami

Drugie moje spostrzeżenie, to że dzięki bogu że nie mam sąsiadów za płotem tylko 500 m ode mnie. I współczuję wszystkim którzy mają sąsiadów a szczególnie takich pawianów wtrącających się do twojego życia.

Btw zawsze marzyło mi się wziąć wybrać sobie miejscówkę na domek stanąć na tej miejscówce i dokąd oko sięga wszystko wykupić a ludzi powyrzucać z zasięgu wzroku, to byłby dopiero spokój :!:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 25 lip 2009, 11:06

Doc, Ty napisałeś o przepisach, które regulują sadzenie drzew i krzewów.

Natomiast, co do wycinki:
1) Ustawa z dnia 16 października 1991 r. o ochronie przyrody
2) Rozporządzenie z dnia 6 maja 2003 r. w sprawie jednostkowych stawek opłat za usuwanie drzew lub krzewów
3) Rozporządzenie z dnia 26 czerwca 2003 r. sprawie trybu nakładania administracyjnych kar pieniężnych za usuwanie drzew lub krzewów bez wymaganego zezwolenia oraz za zniszczenie terenów zieleni albo drzew lub krzewów
4) Rozporządzenie z dnia 5 czerwca 2003 r. w sprawie jednostkowych stawek kar za usuwanie drzew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Społeczność sympatyków. Stara nasza historia.”