[80/B4] Problem z ABS-em
[80/B4] Problem z ABS-em
ABS nie puszcza płynu na jedno koło, odłączałem elektrykę tak, że ABS nie działa i dalej to samo, po poluzowaniu odpowietrznika płynu brak, nic się nie dzieje, a w pozostałych trzech kołach jest OK. Co z tym dalej robić.
Odkręć przewód pompa-modulator ABS i podaj sztucznie ciśnienie z pompy hamulcowej w otwór modulatora z którego płyn nie wychodzi. Podanie ciśnienia "w plecy" powinno zruszyć zapieczony tłoczek. Jeżeli manewr się powiedzie to zalej układ nowym płynem i wyjedź w trasę po drogach gdzie podczas hamowania ABS będzie mocno pracował - np. polna droga. Trzeba "rozruszać" tłoczki i zaworki gdyż może przyrdzewiały od wilgoci w płynie hamulcowym. Jeżeli to nie pomoże musisz wyczyścić ABS ręcznie poprzez rozmontowanie. Nie jest to manewr zalecany przez producenta - robisz to na własną odpowiedzialność. Nawet klucz jest nietypowy bo 5-cio lub trójkątny. Do tego wszystkiego sprawdź uzwojenia cewek modulujacych.
cześć -dziś rano pojawił się u mnie ten sam problem-zadziałam w poniedziałek i dam znać co z tego wyszło....a teraz<piwo>
[ Dodano: 2008-06-29, 00:41 ]
:mrgreen:
[ Dodano: 2008-06-29, 00:44 ]
a.......... jeszcze dodam że u mnie po odkręceniu przewodu na pompie abs na jeednym kole nie nie ma ciśnienia-nie idzie płyn--co robić ??? Padła pompa? helpnijcie :cry:
[ Dodano: 2008-06-29, 00:41 ]
:mrgreen:
[ Dodano: 2008-06-29, 00:44 ]
a.......... jeszcze dodam że u mnie po odkręceniu przewodu na pompie abs na jeednym kole nie nie ma ciśnienia-nie idzie płyn--co robić ??? Padła pompa? helpnijcie :cry: