Witam kolegów AUDIofili
Jakie macie zdanie na temat zawrotnic, dokładnie mam na myśli ich umiejscowienie oraz znaczenie tegoż położenia. Chodzi mi oczywiście o przednią scenę. Czy prawdą będzie stwierdzenie, że im dalej zwrotnica od głośnika tym większe straty?? Choćby nawet: zwrotnica oddalona o 4 metry ( w bagażniku) od głośnika jak się będzie miała do zwrotnicy umieszczonej z przodu?? Weźmy pod uwagę również podłączony wzmacniacz do owej sceny!
Stwierdzenie - do zwrotnicy i tak idzie wzmocniony sygnał ze wzmacniacza więc może być oddalona od wzmacniacza a lepiej żeby była bliżej głośników, bo i tak wyda z siebie tyle ile może więc skoda tracić na odległości - będzie prawdą??
Jakie macie patenty oraz pomysły na lokalizację zwrotnic, dodam że ostatnio wygłuszałem drzwi pod taszki i 165 mm i szczerze nie było miejsca już dla całej zwrotnicy pod boczkiem, no chyba że ma on odstawać od drzwi, ale nie wydaje mi się to czymś dobrym bynajmniej dla mnie. Myślałem, że uda mi się włożyć tam zwrotnicę bez problemów i zakupiłem już odpowiedniej długości kable i teraz najlepiej chciałbym je umieścić z przodu gdzieś pod półkami co by kabli nie dokupować dla umiejscowienia ich w pierwotnym założeniu, czyli
w bagażniku, obok pieca
Zwrotnice - montaz
Zwrotnice - montaz
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 13:25 przez Lenio21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście przewody nie powinny być wyjątkowo cienkie.Lenio21 pisze:Czy prawdą będzie stwierdzenie, że im dalej zwrotnica od głośnika tym większe straty?? Choćby nawet: zwrotnica oddalona o 4 metry ( w bagażniku) od głośnika jak się będzie miała do zwrotnicy umieszczonej z przodu?
Chętnie poznam tego, kto plecie takie głupoty. W odległości nie ma nic poza impedancją. Jeśli przewody są nowe odpowiednio grube, nie będą stawiały oporu. Nie wiem co autor miał na mysli pisząć o strach, czego, jakich ?Lenio21 pisze:Stwierdzenie - do zwrotnicy i tak idzie wzmocniony sygnał ze wzmacniacza więc może być oddalona od wzmacniacza a lepiej żeby była bliżej głośników, bo i tak wyda z siebie tyle ile może więc skoda tracić na odległości - będzie prawdą??
Najlepiej jest rozebrać zwrotnicę i oddzielnie zastosować do wysokotonowego i do midbasowego głośnika i tak:Lenio21 pisze:Jakie macie patenty oraz pomysły na lokalizację zwrotnic,
Do midbasa cewkę, kondensator przyklejasz przy jego koszu.
Do tweetera cewkę, rezystor, kondensator umieszczasz za radiem w małym pudełeczku czy też zlutowaną, zaizolowaną taśmą mini zwrotniczkę.
Wielkość zlutowanych elementów zmieścisz w coś o gabarytach pudełka zapałek.
Sprawa prosta i bardzo wygodna.
Ja zwrotnice od swoich głośników umieściłem zaraz przy radiu nad tą półką pod kierownicą. Nie ma tam za bardzo ich do czego przykręcić, więc są przymocowane na taśmach zaciskowych, a po założeniu półki są one trochę dociśnięte, więc się nie poruszają.
Mam mały wzmacniacz Tonsila, który zamontowałem w schowku (jak ktoś nie wie, że on tam jest, to go może przeoczyć ), więc ogólnie mam wszystkie elementy bardzo blisko siebie .
Mam mały wzmacniacz Tonsila, który zamontowałem w schowku (jak ktoś nie wie, że on tam jest, to go może przeoczyć ), więc ogólnie mam wszystkie elementy bardzo blisko siebie .
od pieca do aku mam 2,5 mm do tweetera 1,5mm a do woofera tez 2,5mmDoc pisze:Oczywiście przewody nie powinny być wyjątkowo cienkie
a masz jakis schemat jak i co bo w tych sprawach to nie aż tak nie jestem fachowcem :oops:Doc pisze:Najlepiej jest rozebrać zwrotnicę i oddzielnie zastosować do wysokotonowego i do midbasowego głośnika
ciekawe rozwiązanie tylko czy im tam za ciasno nie jest wśród kabli i bezpieczników :?:yawor pisze:a zwrotnice od swoich głośników umieściłem zaraz przy radiu nad tą półką pod kierownicą
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Doc pisze:Chętnie poznam tego, kto plecie takie głupoty
Lenio mówiłem Ci ze to nie prawda a ty cały czas sięprzy tym upierasz. Teraz Doc to potwierdził i chyba już jesteś przekonany.
Daj zwrotnice w bagażniku jest najwygodniej, a jeśli nie to przykręć do blachy w drzwiach, ale nie wewnątrz wygłuszenia bo tak jak Ci mówiłem tam panuje wilgoć.
Ewentualnie upchnij je gdzieś pod półką, jest tam ogrom miejsca, tylko trzeba odkręcić półki na nogami.