Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - wybor do 800pln

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Pastaldo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - wybor do 800pln

Post autor: Pastaldo » 06 cze 2009, 01:59

Witam serdecznie,
W tym tygodniu miałem wątpliwą przyjemność stracić szybę i radio :-x tak więc stanąłem przed dylematem jakie nowe radio nabyć.
Zależy mi przede wszystkim na:
- porcie USB (koniecznie)
- 4 wyjściach z przedwzmacniacza RCA ( w przyszłości dojdzie wzmacniacz)
- 24 bitowy przetwornik cyfrowo/analogowy (słyszałem że warto)
- mile widziany brak pokręteł

Pomyślałem na takim radiem

Obrazek

Clarion DXZ588RUSB

Jest jednak mały problem bo za to radio trzeba dać około 800zł. :-/ Czy ktoś miał do czynienia z tym radiem i czy może się wypowiedzieć na jego temat? Czy warto dać te pieniądze za to radio? Może ma ktoś do sprzedania nie drogo :-P
Chciałem również zapytać czy zna ktoś może radio o podobnych parametrach w niższej cenie i jest w stanie je polecić?

A teraz pytanie z innej beczki.
Czy próbował ktoś napędzić zestaw odseparowany tj 16cm woofery i tweetery na przód i tył w następujący sposób, że tweetery napędzić radiem a woofery 4 kanałowym wzmacniaczem? Pytanie głównie do osób które tak robiły lub maja ogólnie spore pojęcie w tematyce car audio, czy taki układ ma sens. Moim celem było by wykorzystanie wzmacniacza w radiu i odciążenie wzmaka którego w niedalekiej przyszłości chciałbym dołożyć? A narazie coś podobnego będzie grało tylko na radiu.

Nie mam skłonności audiofilskich ;-) lubię po prostu posłuchać muzyki, czasem głośno i w miarę czysto bez trzasków i zniekształceń. W wielu postach które przeczytałem przewija się kwestia basu. Zależy mi na basie, ale raczej skrzynkę w bagażniku wykluczam. ;-)

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady. Mile widziane wszelkie rady i sugestie.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 12:11 przez Pastaldo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 06 cze 2009, 09:52

Witam!
Kolego ja trochę z innej strony, skoro ukradli Ci już raz radio, nie wiem czy dobrym pomysłem będzie zakup nowego za 700 czy 800 zł. <ok>

Awatar użytkownika
damian19772
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: damian19772 » 06 cze 2009, 10:05

oj jakie fajne radyjko podoba mi sie ale cena jest za duza mozna kupic sony podobne parametry i tanie tylko wiadomo inny wygladja mam jvc 722 za 450 zł jestem zadowolony z niego

Pastaldo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

...

Post autor: Pastaldo » 06 cze 2009, 10:55

Może nie jest dobrym pomysłem kupowanie drogiego radia w tej sytuacji. To że mi ukradli to w sumie 50% mojej winy bo nie zabrałem panelu z samochodu :-/ Może to dziwnie zabrzmi ale teraz mam golfa II i to z niego mi ukradli a w niedalekiej przyszłości chce nabyć taki samochodzik jak mam w opisie czyli B4 1Z i chciałbym kupić coś lepszego już na przyszłość do drugiego samochodu.
Mi właśnie ten Clarion też się bardzo spodobał również z wyglądu tylko nie wiem też czy jest wart tych pieniędzy. Czekam na kolejne propozycje ;-)

Awatar użytkownika
jerry84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jerry84 » 08 cze 2009, 23:52

Pastaldo, nie wiem, jak gra ten Clarion, którego sobie upatrzyłeś, ale ja sobie wczoraj kupiłem Clarionka, takiego jak w linku poniżej:

http://elektro4you.pl/pro...oducts_id/72292

Powiem tak, w rzeczywistości wygląda jakoś tak ładniej, niż na fotkach, świeci ładnie na czerwono, więc do audi pasuje idealnie. Litery na wyświetlaczu duże i wyraźne. Jeśli chodzi o dźwięk, to jest po prostu przepiękny jak dla mnie. Do radyjka mam oczywiście komplet głośników Clariona, nie wiem, jak będzie grało na innych. Radio ma przepiękny, głęboki bas, taki jak lubię, nie to co jakieś sztuczne dudnienie starego sony, które miałem wcześniej.
Jeśli chodzi o kwestie techniczne, to mam:

-z przodu głośniki Clarion RMS 30W
-z tyłu głośniki Clarion RMS 55W
-radyjko moc 4x50W

wcześniej miałem sony 4x45W i kiedy zgłaszałem do 1/3 skali to radio strasznie charczało, jakby nie dawało rady. Clarion ma regulację od 0-33, i dopiero na ustawieniu na 31 słychać charczenie, do 30 czyściutki dźwięk.

Oczywiście nic nie jest cudowne i idealne, do Clariona mam trzy zastrzeżenia:

1). Brak serwisu w Polsce (ale nie kupiłem go z myślą, że zaraz ma się popsuć, jednak jest to szanowana firma ;-) )
2). Brak instrukcji w języku polskim (dobrze, że angielski jako tako kumam :-P )
3). Skomplikowane i mało intuicyjne menu ustawień (ale przecież nikt tam nie grzebie na co dzień, zazwyczaj raz się ustawia konfigurację, która nam odpowiada, przynajmniej ja tak robię ;-) )

Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. :mrgreen:

Pastaldo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

...

Post autor: Pastaldo » 09 cze 2009, 00:46

Wielkie dzięki za odpowiedź bo myślałem ze wszyscy już wyjechali na wakacje ;-) Co do tego linku to nie działa niestety. Byłbym bardzo wdzięczny za wstawienie go ponownie lub przynajmniej dokładny model radia:) Chetnie poznam jeszcze inne opinie i propozycje.

Awatar użytkownika
jerry84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: ...

Post autor: jerry84 » 09 cze 2009, 05:41

Pastaldo pisze:Wielkie dzięki za odpowiedź bo myślałem ze wszyscy już wyjechali na wakacje ;-) Co do tego linku to nie działa niestety. Byłbym bardzo wdzięczny za wstawienie go ponownie lub przynajmniej dokładny model radia:) Chetnie poznam jeszcze inne opinie i propozycje.
kurcze, przepraszam najmocniej, musiałem coś źle skopiować :oops: , ten powinien działać:

http://elektro4you.pl/product_info.php/ ... s_id/72292

model radia to: CLARION CZ209ER ;-)

Gozdziu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gozdziu » 21 cze 2009, 09:56

Ja polecam radia firmy Blaupunkt Queens MP56. Nie są drogie bo ja pół roku temu dałem 500 zł teraz napewno staniały. Mają dobrą jakość, podpinasz pod USB pendrive i jedziesz ;))

[ Dodano: 2009-06-21, 10:02 ]
tu znajdziesz więcej info o nim http://www.audiophile.pl/p/2074_blaupunkt_queens_mp56

Awatar użytkownika
trevor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: trevor » 21 cze 2009, 12:33

tańszą opcją od tego clariona i moim zdaniem lepszą jest alpine np model 9882Ri z wyjściem pod USB i iPoda. Jak to zwykle bywa z alpine, kabelki musisz dokupić :-/ ale gra rewelacyjnie :!: Wszystko ładnie wygląda bo wejścia są od tyłu, wyprowadzasz kabelki w schowek i schludnie masz w aucie <ok>
http://allegro.pl/item665654339_alpine_ ... dg_fv.html

Awatar użytkownika
Ptaku KST
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Wybor nowego radia

Post autor: Ptaku KST » 27 lis 2011, 22:55

myślę nad zakupem nowego radia tylko mam dylemat jakie może koledzy jakieś propozycje z linkami do danego radia obecnie posiadam JVC z wejsciem na pena
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 20:50 przez Ptaku KST, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 28 lis 2011, 09:28

Podaj przedział cenowy oraz to, czego ewentualnie oczekujesz od radia. Przydatna może być również wiedza na temat pozostałej części Twojego systemu audio w samochodzie.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 20:43 przez Kamuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ptaku KST
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ptaku KST » 28 lis 2011, 19:34

przedzial to 500 800zł wzmacniacz samochodowy moc 1200wat 16 głośnik xplot z tylu i 13 z przodu lanzara i podświetlanie nowego radia cos w czerwieni

Awatar użytkownika
ślepak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ślepak » 28 lis 2011, 19:46

te wszystkie sklepowe radyjka jvc sony i ble ble to wiecie a koncówki mocy to ma takie że popłakac się można. Mam już kolejne Audi w którym montuje oryginalne radio z a6 c5 czy c6. Mam tu na myśli Audi Concert czy Symphony które robił dla OOOO Pionier JAPAN czy blaupunkt. Temat nie jednokrotnie wałkowany na forum i szczerze polecam. Zawsze po zamontowaniu któregoś z w\w radia zamiast jvc czy sony mam banana na twarzy bo jakość dźwięku jest super i praca w przeróbce czy zmienieniu trybu pracy z dwóch kanałów BOSE na 4 wyręczy wszystko jakością dźwięku i wizualnie też super miec 2 din w a80:)

Awatar użytkownika
ślepak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ślepak » 28 lis 2011, 22:08

wpisz w szukajkę SYMPHONY CZY CONCERT A80

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 28 lis 2011, 22:29

Jak kto woli... Zależy o jakich radiach nie ori mówimy... Jeśli mowa o najniższych seriach producentów takich jak Sony itd to może i jakość jest gorsza...

Z nowych bym Ci polecił Alpine CDE-112Ri . Bardzo przyjemne radio moim zdaniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl