Ostatnio siostrzeniec nie miał co robić i uwiesił się kabla od anteny Sirio ML145 i go wyrwał, teraz chce naprawic efekt działań małego szkodnika
antene mam na magnesie rozkręciłem ją i nie wiem czy do samego srodka ma być przylutowany rdzeń kabla a do miedzianej podkładki jego oplot czy on ma po prostu nie być z niczym połączony ??
Przylutowałęm wszystko na próbe ale wtedy moje CB sciąga na cały kilometr antenka wspólpracuje z radiem Midland Alan 100 plus, wcześniej też nie było rewelacji bo ciężko bylo kogokolwiek zrozumieć i strasznie wszystko harczało.
którędy puszczacie kabel antenowy w awancie ?? ja na razie mam w progu bo radio trzymam w połce pod kierownicą i mysle ze mogą być jakieś zakłócenia z tego powodu, może tak być ??
CB Radio - antena - naprawa
-
- Forum Audi 80
CB Radio - antena - naprawa
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, 13:53 przez boskijacek447, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Witam!
Tak jak napisałeś, rdzeń do środka, a oplot obok - żeby miał styk z zew. gwintem. Ja ostatnio też miałem taki problem ze szkodnikiem i podobnie jak tobie po naprawie niebardzo działało i okazało się że nie ma styku pomiędzy masą (oplotem) a tą częścią wewnątrz magnesu - taki walec. Spróbuj zacząć stroić antenę, jak wysuwanie bata nie będzie nic zmieniać, a SWR ponad 3 - 4 to nadal problem w podstawie.
Kabel mam w sedanie z półki pod kierownicą puszczony progiem i drzwiami tylnymi od strony kierowcy na dach - nic się z tego powodu nie dzieje.
Tak jak napisałeś, rdzeń do środka, a oplot obok - żeby miał styk z zew. gwintem. Ja ostatnio też miałem taki problem ze szkodnikiem i podobnie jak tobie po naprawie niebardzo działało i okazało się że nie ma styku pomiędzy masą (oplotem) a tą częścią wewnątrz magnesu - taki walec. Spróbuj zacząć stroić antenę, jak wysuwanie bata nie będzie nic zmieniać, a SWR ponad 3 - 4 to nadal problem w podstawie.
Kabel mam w sedanie z półki pod kierownicą puszczony progiem i drzwiami tylnymi od strony kierowcy na dach - nic się z tego powodu nie dzieje.
-
- Forum Audi 80
OK to dziękuje za poradę
juz wiem jak ma to wyglądać to u mnie myśle że będzie ten sam problem i oplot nie dokońca jest połączony z częścią magnesu albo nawet nie styka ze śrubą , mam wizje działania tego wiec dojde z tym a potem pojade gdzieś to stroić..chociaż zastanawiam się nad miarnikiem z allegro 2 strojenie (sądze że nie do końća dokładne) w jakimś warstacie i mi się wszystko zwróci
juz wiem jak ma to wyglądać to u mnie myśle że będzie ten sam problem i oplot nie dokońca jest połączony z częścią magnesu albo nawet nie styka ze śrubą , mam wizje działania tego wiec dojde z tym a potem pojade gdzieś to stroić..chociaż zastanawiam się nad miarnikiem z allegro 2 strojenie (sądze że nie do końća dokładne) w jakimś warstacie i mi się wszystko zwróci