Audio w b3
Audio w b3
witam. kupilem dzisiaj radio (pioneer 2900) i zestaw glosnikow Helix Blue 16,5'.
zamontowac chce je na tylna polke (audi b3). okazalo sie ze poprzedni wlasciel wycial straszna dziure w polce, zamontoane byly 20-stki albo i wieksze. ja otapicerowalem polke. teraz mam zonk. jak przykrecic zakupione glosniki?miedzy tapicerka a blacha ladne 2-3 cm. (polki nie ma bo wycieta) glosniki wpadaja do srodka i naciagaja obicie polki! a co za tym idzie nie nalozy sie maskownicy?
jak najlepiej poradzic sobie z problemem?
myslalem o dluzszym wkrecie i podlozeniu kilku nakretek?
sciagac polke i dostawic brakujaca jej czesc?
dzieki za pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/22056ce96f2a36bf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e7a400c3a4387e2f.html
zamontowac chce je na tylna polke (audi b3). okazalo sie ze poprzedni wlasciel wycial straszna dziure w polce, zamontoane byly 20-stki albo i wieksze. ja otapicerowalem polke. teraz mam zonk. jak przykrecic zakupione glosniki?miedzy tapicerka a blacha ladne 2-3 cm. (polki nie ma bo wycieta) glosniki wpadaja do srodka i naciagaja obicie polki! a co za tym idzie nie nalozy sie maskownicy?
jak najlepiej poradzic sobie z problemem?
myslalem o dluzszym wkrecie i podlozeniu kilku nakretek?
sciagac polke i dostawic brakujaca jej czesc?
dzieki za pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/22056ce96f2a36bf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/e7a400c3a4387e2f.html
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 19:25 przez maccwac, łącznie zmieniany 2 razy.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
JA bym zrobił takie płaski dysntanse które zmniejszały by rozmiar głośnika z 20cm na 16cm. Najlepiej jakbyś poszukał na allegro tam ludzie dorabiają na zamówienie wszelkiego rodzaju dystanse więc powinnieś coś dostać. Głośnik musi być sztywno zamontowany wiec innego rodzaju przeróbki nie wchodzą w grę chyba żeby pobawić się w spawanie.
- Daniello85
- Audi 80 Klub
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Wystarczy, że pojedziesz do Auchan, OBi czy w tego typu miejsce lub do stolarza i kupisz półkę do szafki których są stosy po ok 7 zł za sztukę.
Z niej ( jednej ) samemu zrobisz dwie redukcje bo o to bardziej chodzi niz o dystans. Nie chcesz przecież aby głośnik wystawał Ci wyżej z połki.
Kup mdf, a nawet w tym przypadku wiórówkę przy czym wiórówki nie ma cieńszej niż 8 mm a mdf zdaje się znajdziesz o 6 mm a nawet 4 - polecam 6 mm.
Ja wyrezałbym sprawę tak:
Weź kawałek bloku technicznego, użyj go jako szablon. Przłoż do otworu po glosniku i wyrysuj dokładnie go. Nastepnie z szablonu tego przenies na cienki mdf. Wytnij dokładny kształt tego twojego podziobanego otworu ( mdf dobrze obrabia sie pilnikiem )
Następie wytnij w tym otwor na 16 cm pod Helixa. Wklej to w stary otwór na butapren lub inny mocny klej i zasilikonuj ewentualne szczeliny.
To samo zrób z drugiej strony.
W przypadku braku tapicerki tj skaju zastosuj wieksze maskownice lub obij cała półkę.
Czas pracy szacuje na jakieś 4 godzin a koszty max 40 - 50 zl. Pozniej schniecie przez noc i rano montaż glosników.
Pzdr.
Z niej ( jednej ) samemu zrobisz dwie redukcje bo o to bardziej chodzi niz o dystans. Nie chcesz przecież aby głośnik wystawał Ci wyżej z połki.
Kup mdf, a nawet w tym przypadku wiórówkę przy czym wiórówki nie ma cieńszej niż 8 mm a mdf zdaje się znajdziesz o 6 mm a nawet 4 - polecam 6 mm.
Ja wyrezałbym sprawę tak:
Weź kawałek bloku technicznego, użyj go jako szablon. Przłoż do otworu po glosniku i wyrysuj dokładnie go. Nastepnie z szablonu tego przenies na cienki mdf. Wytnij dokładny kształt tego twojego podziobanego otworu ( mdf dobrze obrabia sie pilnikiem )
Następie wytnij w tym otwor na 16 cm pod Helixa. Wklej to w stary otwór na butapren lub inny mocny klej i zasilikonuj ewentualne szczeliny.
To samo zrób z drugiej strony.
W przypadku braku tapicerki tj skaju zastosuj wieksze maskownice lub obij cała półkę.
Czas pracy szacuje na jakieś 4 godzin a koszty max 40 - 50 zl. Pozniej schniecie przez noc i rano montaż glosników.
Pzdr.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
To wyniesie go tyle co by zamówił na allegro..
Poza tym jest inna opcja może wziąć po prostu kawałek mdf i wyciąć w nim dziurę 16cm i ten kawałek mdf z głośnikiem przymocować do blachy a na to ładnie obić całą tapicerkę... to taka wersja ostateczne gdyby nie chciało Ci się bawić w robienie jakiś redukcji czy dystansów..
Poza tym jest inna opcja może wziąć po prostu kawałek mdf i wyciąć w nim dziurę 16cm i ten kawałek mdf z głośnikiem przymocować do blachy a na to ładnie obić całą tapicerkę... to taka wersja ostateczne gdyby nie chciało Ci się bawić w robienie jakiś redukcji czy dystansów..
Witam. Wasze rady na bank sa dobra i dzieki za pomoc. kupilem Dystanse. Okazalo sie ze czlowiek ktory je robi mieszka 2 m od mojego domu;) a robi je profesjonalnie
http://www.powe.pl/. zaplacilem za dwie sztuki 19zl. przykrecilem je do blachy za pomoca katownikow (po 4szt) . nalozylem otapicerowana wczesniej polke, wyciecie dziur i przykecenie glosnikow do dystansow.
http://www.powe.pl/. zaplacilem za dwie sztuki 19zl. przykrecilem je do blachy za pomoca katownikow (po 4szt) . nalozylem otapicerowana wczesniej polke, wyciecie dziur i przykecenie glosnikow do dystansow.
helix w półce b3
na szybkosci pstrykniete dwie fotki po swiezym montazu glosnikow.
dystanse okazaly sie pomocne. dzieki za fachowe porady :mrgreen:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f286 ... c754e.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cae0 ... f1ba5.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f286 ... c754e.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cae0 ... f1ba5.html
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 22:50 przez maccwac, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: helix w półce b3
Napisz jak to gra i czy głośniki są warte swojej ceny.maccwac pisze:na szybkosci pstrykniete dwie fotki po swiezym montazu glosnikow.
jak gra? od jakiegos czasu jezdzilem bez radia, wiec teraz wydaje mi sie ze gra to rewelacyjnie. na glosniki te zdecydowalem sie po przeczytania tegoz oto posta,
viewtopic.php?t=1273
oraz po wywiadzie w kilku sklepach ze sprzetem audio
viewtopic.php?t=1273
oraz po wywiadzie w kilku sklepach ze sprzetem audio