Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Glosniki - wybór tweeterów

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
kooort
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Glosniki - wybór tweeterów

Post autor: kooort » 25 maja 2012, 21:12

Cześć! W związku z tym iż w Gdańsku nie mam możliwości przesłuchania glośników wysokotonowych (bieda w sklepach audio :/ ) Zwracam się z prośbą o doradzenie mi w doborze tweeterów .Mają grać czysto i raczej ciepło :). Budżet to max 150 zl.Muzyka preferowana to Rock jego lżejsze i cięższe odmiany :).Będą grały pod samym radiem Blaupunkt milano mp28.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:32 przez kooort, łącznie zmieniany 2 razy.

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 26 maja 2012, 08:46

witaj ostatnio pooeksperymentowałem z zestawem diora gds1607 w zestawie ze zwrotnicami i twiterami radio pioneer deh2200 ,powiem Ci ze mimo produkcja juz nie jest polska jakość dzwięku jest zadawalająca na 4 +.zestaw jest fajnie spasowany no i zwrotnice też nie sa głupie.polecam

kooort
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kooort » 26 maja 2012, 09:44

No proszę diora .Nie miałem pojęcia , że diora działa :).Fajny zestaw tylko nie mam paneli w drzwiach aby wsadzić głośniki 165 mm i raczej takie rozwiązanie odpada :-/ .Do orginalnych głośników(wyczytałem ,że nie ma sensu placić za lepsze 10-siątki) chcę dodać jakieś dobre tweetery .Następnie wzmacniacz ,który zasili subwoofer.

Awatar użytkownika
mantix
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mantix » 27 maja 2012, 01:44

Z całym szacunkiem kolego, bez paneli w drzwiach dobrego efektu nie osiągniesz gdyż woofer w bagażniku jest tylko uzupełnieniem przedniego zestawu wiem to sam po sobie. Co prawda mam zestaw hertza a w bagaju skrzynię z głośnikiem u dimension a dzięki temu, że jednostka to alpine 9855r to dają trochę po uszach wysokie tony ale to podobno mankament tego radia. Tak czy inaczej zainwestuj w panele bo to podstawa plus potem ewentualnie suba w bagaj i jest już całkiem ;-) przyjemnie

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 27 maja 2012, 10:44

i do tego głuszenie drzwi naturalnie :) też jestem za tym co napisałeś najpierw drzwi potem sub i bd banan na buzi ;-)

kooort
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kooort » 27 maja 2012, 11:08

Dzięki za rady.W sumie to mnie zdołowaliście :(.Nie chciałem ingerować w konstrukcję drzwi.Lubię dobrą jakość (nie mylić z głośnością :) )dźwięku ale nie podobają mi się te panele.Myślałem ,że właśnie sub uzupełni braki w niżych tonach.

kooort
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kooort » 27 maja 2012, 22:22

Nikt nie może mi polecić jakiś tweeterów?Jest dość sporo firm hertz ,lanzar ,mac audio itd .Nie mam pojęcia co wybrać :-|

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 30 maja 2012, 02:08

kooort, nie ma sensu kupować super głośników wysokotonowych. Wystarczy kupić fabrycznych tweeterów audi/VW. Są to doskonale przetworniki, poza tym mają one jedwabną kopułkę.

Może inaczej...
Jeśli chcesz kupić tweetery do 100-150 zł, to lepiej zostaw (kup) fabryczne VW/Audi.
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

Drugie, oryginalne philipsy http://allegro.pl/tweeter-wysokotonowy- ... 82557.html są znacznie lepsze niż wszystkie po kolei alphardy, magnaty, buszmeny, peyingi, pyle, lanzary i inne neodymowe badziewia.

Ja jeszcze zastosowałem dobry kondensator Janten Audio. Zaopatruje się zawsze w elementy zwrotnic, głośników itd.. w tym sklepie. Tutaj masz ten oto kondensator
http://www.centrumelektroniki.pl/Konden ... 11377.html
MKP 4,7uF/400V.

'Odlepiasz' kondensator (musisz mieć lutownicę) i lutujesz z 'MKP 4,7uF/400V.' Prosta robota.

Przy tweeterach oryginalnie są elektrolityczne kondensatory. Jak pewnie niektórzy z Was widzą, nie jest do idealne rozwiązanie. Dźwięk tweeterów z takim kondensatorem jest "brudny".

Matowe, delikatne, ciepłe brzmienie da im wymiana kondensatorów. Same głośniki philipsa stosowane w Passacie lub Audi, są naprawdę bardzo dobre. Mówię to z doświadczenia. Nie zastąpiłbym ich żadnymi dołączonymi do odseparowanych zestawów tweeterami typu Hertz ( masakrycznie krzykliwe i ostre w brzmieniu ), Helix itp. Nie zastąpiłbym też tweeterami Magnata za 80 zł, które testowałem, ani jakimiś z niskiej półki Alphardami, które też testowałem.

kooort
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kooort » 01 cze 2012, 14:51

Dziękuję za taką obszerną odpowiedź i za podsunięcie ciekawego pomysłu na tweetery :-P .W sumie spróbuję pobawić się z tymi głośnikami od audi lub philipsa , nie są za drogie a satysfakcja z własnej roboty bezcenna.Oczywiście dodam polecane kondensatory :D.Uważam ,że nie zawsze warto przepłacać za napis na produkcie jeżeli oczywiście możemy mieć równą jakość z odrobiną swojej pracy. :mrgreen:

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl