[b3/b4] wymiana materiału podsufitki
[b3/b4] wymiana materiału podsufitki
witam! Ponieważ zrobiło się już cieplej postanowiłem dokończyć wymianę tapicerki którą zacząłem w zeszłym roku (pozostała tylko podsufitka). Tak więc do dzieła. Do demontażu całej podsufitki musiałem zrobić sobie narzędzie które pozwoli na demontaż całej podsufitki i nie zniszczy jej (nie połamie).Do tego celu użyłem dwóch prętów spawalniczych i dwóch szpachelek z których jedna jest dłuższa a druga krótsza, i całość zespawana do kupy.
Demontaż zaczynamy od ściągnięcia osłon na przednich słupkach,na sierodkowych ,tylnych,odkręcamy cztery rączki w podsufitce,demontujemy gumowe listwy ozdobne przy przedniej szybie jak i przy tylnej,demontujemy osłony przeciwsłoneczne i ich uchwyty, demontujemy lampę oświetlenia kabiny.Siadamy na tylną kanapę i przy pomocy tej zrobionej skrobaczki zaczynamy demontaż,odchylamy delikatnie podsufitkę wciskamy nasz wynalazek i powoli wciskamy jego coraz głębiej (metodą do przodu do tyłu i przesuwając się w bok.) Moja skrobaczka miała 80cm co jest wystarczające aby odkleić całą podsufitkę z tylnej kanapy.A oto i parę zdjęć lecz kiepskiej jakości bo z telefonu.
a na tych dwóch zdjęciach widać że jest przyklejona na całej powierzchni dachu
jak już odkleimy i opadnie na siedzenia wyciągamy przez przednie drzwi
zabieramy do garażu(do domu jak kto woli) odrywamy materiał,i na podsufitce pozostaje stara gąbka z materiału,
którą trzeba usunąć,ja do tego użyłem małej szpachelki (gąbka fajnie się roluje i usunąłem ją rękom )tak wygląda po wyczyszczeniu
i możemy zacząć naklejanie nowego materiału ,do tego potrzebna mi była sprężarka ,pistolet i klej który rozpyla się przez pistolet ja użyłem Bonatrem.natryskujemy klej na podsufitka i na materiał i składamy w całość ,oczywiście w dwie osoby. A tak wygląda materiał
Czekamy 12 godzin i zakładamy do samochodu,do przyklejenia podsufitki do dachu użyłem sprawdzonego kleju prze zemnie Moment(Patexa)klej kontaktowy.Tak wygląda po sklejeniu materiału
składamy wszystko i cieszymy się z czystej nowej podsufitki.
Może komuś się przyda naprawdę warto. <ok>
Demontaż zaczynamy od ściągnięcia osłon na przednich słupkach,na sierodkowych ,tylnych,odkręcamy cztery rączki w podsufitce,demontujemy gumowe listwy ozdobne przy przedniej szybie jak i przy tylnej,demontujemy osłony przeciwsłoneczne i ich uchwyty, demontujemy lampę oświetlenia kabiny.Siadamy na tylną kanapę i przy pomocy tej zrobionej skrobaczki zaczynamy demontaż,odchylamy delikatnie podsufitkę wciskamy nasz wynalazek i powoli wciskamy jego coraz głębiej (metodą do przodu do tyłu i przesuwając się w bok.) Moja skrobaczka miała 80cm co jest wystarczające aby odkleić całą podsufitkę z tylnej kanapy.A oto i parę zdjęć lecz kiepskiej jakości bo z telefonu.
a na tych dwóch zdjęciach widać że jest przyklejona na całej powierzchni dachu
jak już odkleimy i opadnie na siedzenia wyciągamy przez przednie drzwi
zabieramy do garażu(do domu jak kto woli) odrywamy materiał,i na podsufitce pozostaje stara gąbka z materiału,
którą trzeba usunąć,ja do tego użyłem małej szpachelki (gąbka fajnie się roluje i usunąłem ją rękom )tak wygląda po wyczyszczeniu
i możemy zacząć naklejanie nowego materiału ,do tego potrzebna mi była sprężarka ,pistolet i klej który rozpyla się przez pistolet ja użyłem Bonatrem.natryskujemy klej na podsufitka i na materiał i składamy w całość ,oczywiście w dwie osoby. A tak wygląda materiał
Czekamy 12 godzin i zakładamy do samochodu,do przyklejenia podsufitki do dachu użyłem sprawdzonego kleju prze zemnie Moment(Patexa)klej kontaktowy.Tak wygląda po sklejeniu materiału
składamy wszystko i cieszymy się z czystej nowej podsufitki.
Może komuś się przyda naprawdę warto. <ok>
Ostatnio zmieniony 13 mar 2009, 10:57 przez pawian78, łącznie zmieniany 1 raz.
- GreenGreen
- Forum Audi 80
- Kontakt:
popytaj ludzi co rozbierają samochody na części na pewno wiedzą jak ściągnąć ,bo ja nie mam pojęcia.Ale zdaje się że na forum jest gdzieś opisane.GreenGreen pisze:Właśnie też się zastanawiam co z szyberdachem - w coupe mam podsufitkę szybra z jednego kawałka - jak to ściągnąć - czy jest jakiś prosty sposób bez demontażu a po ściągnięciu samej podsufitki ?
-
- Forum Audi 80
witam koledzy, ja w mojej b3 juz zmienilem podsufitke na czarna z czerwonymi nitkami wyglada super.jesli chodzi o koszt materiału (typowy na podsufitke) razem z klejem to okolo 120 zl bo musialem kupic dwie litrowe puszki po okolo 20 zl bo nanosilem klej pedzlem.
materialu zostalo jeszcze na przednie drzwi.
koszt i tak jest nie wielki, uzywana podsufitka na znanym portalu aukcyjnym to okolo 100 zl i jest do prania i nie wiadomo czy po wypraniu owy material tez nie odejdzie wiedz lepiej sobie samemu zrobic.
wykonanie jak kolega napisal na poczatku ale ja mialem szyber dach i tam mialem walke.
podsufitka ma metalowe zatrzaski do okola szyberdachu i ciezko to zchodzi ja powyrywalem ale potem udalo sie je pozaciskac na nowo w podsufitce.
nie udalo mi sie jeszcze okleic szyber dachu bo musze go zremontowac. ciezko wyprofilowac w miejscach gdzie sa montowane raczki nad drzwiami ale tam sie dociagnie srubkami od owych raczek .
mialem jasne przednie i tylne slupki i je pomalowalem na czarno . lampke a raczej jej uchwyt tez pomalowalem na czarno .
materialu zostalo jeszcze na przednie drzwi.
koszt i tak jest nie wielki, uzywana podsufitka na znanym portalu aukcyjnym to okolo 100 zl i jest do prania i nie wiadomo czy po wypraniu owy material tez nie odejdzie wiedz lepiej sobie samemu zrobic.
wykonanie jak kolega napisal na poczatku ale ja mialem szyber dach i tam mialem walke.
podsufitka ma metalowe zatrzaski do okola szyberdachu i ciezko to zchodzi ja powyrywalem ale potem udalo sie je pozaciskac na nowo w podsufitce.
nie udalo mi sie jeszcze okleic szyber dachu bo musze go zremontowac. ciezko wyprofilowac w miejscach gdzie sa montowane raczki nad drzwiami ale tam sie dociagnie srubkami od owych raczek .
mialem jasne przednie i tylne slupki i je pomalowalem na czarno . lampke a raczej jej uchwyt tez pomalowalem na czarno .
Ostatnio zmieniony 11 cze 2009, 11:02 przez s-a-s-i-a-d, łącznie zmieniany 2 razy.
- czester-11
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
jak ci sie podsufitka odkleila na calej dlugosci to ta gabka do juz wyplowiala pod materialem i nawet jak dasz tam klej to bedziesz mial plamy od zewnatrznej strony czyli nad glowami. material kupilem we wroclawiu, jest hurtownia tapicerska w porcie i tam kupilem. kupilem tyle zeby na przednie drzwi zostalo i caly dach plus szyber dach. za baterial dalem okolo 80 zl i do tego dwie puszki kleju po okolo 20 zl. zaraz poszukam kabla do tel. to ciagne zdjecia i troszke powrzucam. moje audi jest czerwoje i dla tego zdecydowalem sie na czarny kolor z tymi czerwonymi nitkami.zaraz zdjecia wcisne.
Temat wykopię z grobu, jednak jak dla mnie jest na czasie. Obecnie mam włożoną białą podsufitkę, która jakoś mi do samochodu nie pasuje, gdyż ten docelowo ma być cały czarny. Rezanko podsufitki więc się przyda, tym bardziej, że nigdzie nie mogę znaleźć żadnej do kupienia (chyba, że ktoś by takową posiadał, to proszę o info!)
I mam takie pytanko do tych, którzy już sami sobie ją obklejali - są jakieś większe mecyje przy nakładaniu materiału wokół tego wypukłego fragmentu, gdzie zamontowane jest oświetlenie?
I mam takie pytanko do tych, którzy już sami sobie ją obklejali - są jakieś większe mecyje przy nakładaniu materiału wokół tego wypukłego fragmentu, gdzie zamontowane jest oświetlenie?