Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B3 1.8S PM 1990r.] Krzywe Koło Pasowe od pompy wody. - Potrzebna rada specjalisty.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Promacio
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.8 PM
Kontakt:

[B3 1.8S PM 1990r.] Krzywe Koło Pasowe od pompy wody. - Potrzebna rada specjalisty.

Post autor: Promacio » 28 cze 2025, 18:22

Siemanko Forumowicze,

Co tam slychac ? Wszystko OK ? Ja ostatnio dalem auto do zrobienia przegladu i od razu wymienilem sobie wydech i rozrzad, pompa wody, napinacze i tez te extra paski wieloklinowe dwa. (ponad 2 tygodnie temu)

Pojezdzilem sobie (okolo 50km) i ah tu pojawia sie moj problem bo auto czasami od pala i piszczy pasek pare sekund i przestaje. Po dluzszej trasie 10-20 km na swiatlach pojawia sie tarcie metaliczne. Rowniez w jezdzie. Po chwili przestaje. W wolnej chwili poszedlem obcykac o co chodzi. Ponizej szczegoly i moje pytania do Was glupek_

Ale zanim podam szczegoly to pojechalem do garazu i pokazalem to co ponizej widac. Majster powidzial mi ze kolo pasowe jest krzywe i mam przyjechac 15 lipca to moze uda im sie je odcentrowac lub poszukaja nowego.

Pytania:

1. Co to jest za czesc zeby kupic nowa ? Od razu mowie ze sprawdzalem 026 105 255 i ona ma 5 dziur na sruby a ta tutaj na zdjeciu ma tylko 3 dziury:
Obrazek

2. Na filmiku widac jak kolo jest niestabilne. Jakie jest ryzyko jezdzenia na takim zestawie ?
https://youtube.com/shorts/2HOs8Kq49oY? ... x3mGmuEVHr

Info:

Tutaj widac jak obudowa jest zarysowana:
Obrazek

Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam ! piwoa80

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Silnik: 2.0 ABT

Re: [B3 1.8S PM 1990r.] Krzywe Koło Pasowe od pompy wody. - Potrzebna rada specjalisty.

Post autor: Jarewa » 30 cze 2025, 05:52

Panie pompa wody moze się zacierać, wymień czym prędko bo staniesz w drodze lub przegrzejesz silnik.

Awatar użytkownika
Promacio
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B3
Silnik: 1.8 PM
Kontakt:

Re: [B3 1.8S PM 1990r.] Krzywe Koło Pasowe od pompy wody. - Potrzebna rada specjalisty.

Post autor: Promacio » 30 cze 2025, 19:16

Fak. Dzieki Jarewa !

Dodano po 21 minutach 45 sekundach:
wieczorem jeszcze zrobie zdjecie paska rozrzadu bo wydaje mi sie ze nie jest wcisniety do konca. Moze nie musi bo mysle ze dziala OK ale wole spytac.

I jak tak mozna ? Czlowiek dba bo Old Timer i fajne bardzo autko a tu taka fuszerka... renomowany holenderski garaz. Oni moze mlotkiem wbijali to kolo pasowe. :-/ Ja jezdze okolo 5km dziennie do 15 lipca bo wtedy moge spowrotem oddac auto zeby to ogarneli (mam nadzieje).

No i mam nadzieje ze nic sie nie stanie do tego czasu. Narazie slysze od czasu do czasu tarcie ale wydaje mi sie ze kolo o ten plastik trze.

Dodano po 15 minutach 19 sekundach:
Oto zdjecia rozrzadu prosze powiedzcie czy to jest normalne ze on tak wystaje ? <niedowiarek>

Obrazek Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl