[B4 1,6 ADA] Wentylatory chłodnicy chodzą non stop
[B4 1,6 ADA] Wentylatory chłodnicy chodzą non stop
Zauważyłem, że w moim Audi wentylatory chłodnicy zaczynają się kręcić zaraz po przekręceniu kluczyka (nawet jeśli silnik jeszcze nie pracuje). Czy tak powinno być?
Wydaje mi się, że wentylator powinien się włączać dopiero po przekroczeniu jakiejś temperatury. Jeśli to awaria to co może być przyczyną? Jak ją usunąć?
Wydaje mi się, że wentylator powinien się włączać dopiero po przekroczeniu jakiejś temperatury. Jeśli to awaria to co może być przyczyną? Jak ją usunąć?
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- michal197609
- Forum Audi 80
- michal197609
- Forum Audi 80
tyle, że duży obieg (chłodnica i wentylatory) termostat powinien otworzyć dopiero przy ok 85 st. i do tej temperatury silnik powinien się rozgrzać nawet z chodzącymi na okrągło wentylatorami.audiktom pisze:Wymień sobie czujnik i w tedy zobaczysz jak z temp. bo trudno jest nagrzać też płyn do 90 st. gdy wiatraki chłodzą non stop. Z wyborem czujnika ja ci nie pomogę, ale kupił bym pośredni cenowo.
Sprawdź też czujnik zawieszony z przodu kolektora - on też może załączyć wentylatory chłodnicy.Co do termostatu to sprawdź przed wymianą czy jest otwarty -przejedź się parę km i sprawdź czy rura dolna chłodnicy ( lub ewentualnie chłodnica )jest gorąca.Jeżeli tak a na zegarach nie masz ok 90 stopni to masz padnięty termostat lub czujnik temperatury( ten szary w króćcu ).Powodzenia.