[B4 2,0 ABT+LPG] Wysokie spalanie
[B4 2,0 ABT+LPG] Wysokie spalanie
Witam, wiem, że ten temat był już poruszany wielokrotnie, ale prosze o pomoc, bo mechanicy rozkładaja ręce. Auto pali w mieście 16 - 17L LPG na 100km. Byłem u dwóch mechaników, którzy zajmują się instalacjami LPG i sa chwaleni w swoim fachu i oni twierdzą, że wszystkie parametry silnika są idealnie książkowe i nie wiedzą dlaczego auto tak dużo pali. Czy może być jeszcze inna przyczyna wysokiego spalania, np. zły mixer idt. mechaniczna? Po stronie elektroniki jest wszystko OK. Silnik nie łapie lewego powietrza, wszystko uszczelniłem. Jeżdże normalnie, nie ostro. W trasie auto pali ok. 10 -11 L LPGna 100km. Instalacja ma 5 miesięcy, przejechane 10 tys.km. Prosze o sugestie.
Sprawdź ile pali PB, bo przyczyna wcale nie musi leżeć po stronie instalacji LPG, jeżeli spala dużo benzyny to udaj się do kogoś kto podepnie Ci auto pod VAG'a i ogólnie ma jakieś pojęcie o autach. Bardzo często w autach zasilanych gazem pada sonda Lambda, a wtedy auto pali dużo, więc niech koleś i ją sprawdzi.
Na benzynie pali ok.11L (miasto, duże korki, bardzo krótkie odcinki), a jeżeli chodzi o podłączenie do VAGa to auto było podpiete i badane i wszystko jest OK, także sonda była sprawdzana (wszystko przez bardzo doświadczonego mechanika od Audi/VW)i tez jest ok. Naprawde nie wiem już co robić, autko jest w idealnym stanie technicznym i wizualnym, jak z fabryki, także szkoda mi go sprzedać, tylko to spalanie.........
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
podepne sie pod temat,mam identyczne w swojej audi 90KM,spalanie w miescie 16-17 trasa 13,w tej sprawie wymienilem reduktor gazu,sonde,wybilem katalizator bo takmi doradzil mechanik ze jak jest zapchany to moze wiecej palic,na sam koniec wymienilem jeszcze silniczek krokowy gazu na srube bo duzo osob mi tak doradzalo ale nic nie pomoglo mi ze spalaniem,dalej pali tak jak palil a tylko duzppieniedzy ubylo z kieszeni,dodam jeszcze ze na samym poczatki wszystkie filtry,swiece,kable byly tez wymienione i rozrzad bym sprzadzany i nie jest przestawiony,ustawiony zaplon i ciagle to samo,juz rozladam rece do tego spalania,szkoda mi auto sprzedawac tylko z takiego powodu bo duzo w nim czesci powymienialem,jak macie jeszcze jakis pomysl to pomozcie