Już niemam siły do tego samochodu. Chyba jakies fatum
Problem polega na tym ze dostaje mi się olej do płynu chłodniczego i tam robi się tłusta maź. Problem ten zaczął się od kiedy mechanik namówił mnie na wymiane silnika. Po założeniu nowego silnika do płynu chłodiczego zaczął dostawać się olej. Podejrzenie padło na uszczelkę. wymieniłem uszczelkę i założyłem głowicę od starego silnika, którą przed montarzem dałem do regeneracji i sprawdzenia szczelności. Po zamontowaniu głowicy problem nie ustał niestety więć logicznie rozumując postanowiłem wymienić i blok na stary ale dalej dzieje się to samo w płynie robi się biała tłusta maź. Już wyczerpałem swoje pomysły i naprawde nie mam pojęcia co może byc przyczyna tego. Tylko osprzęt silników jest nie ruszany i jest cały czas ten sam. Jak można zlokalizować taką usterkę. Co moze być jej przyczyną. Oczywiście poziom oleju w silniku szybko spada. Sam olej zaś jest czysty.
[2,0 ABK] Olej w płynie chłodzącym.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
popatrz np. tu: https://audi80.pl/23-ng-olej-w-plyni ... htm#355372
-
- Forum Audi 80
Trzeba odkręcić filtr oleju w środku masz nakrętkę bodajrze 22 klucz jak ją odkręcisz będziesz miał chłodniczkę przedzieloną na pół a w środku znajduje sie gumowa uszczelka która pewnie zrobiła się przez te parę lat drewniana i popuszcza olej do obiegu płyny chłodzącego. Wystarczy ją wymienić i po kłopocie. Wymiana tej uszczelki w warsztacie to koszt około 30 PLN aż szkoda sobie rąk brudzić <ok> <ok> <ok>