Witam, mam dziwna przypadlosc, obroty silnika robia co chca, juz pisze o do chodzi:
przy dojezdzaniu do swiatel i dohamowaniu obroty spadaja czasem tak nisko ze silnik sie dusi i potem gasnie, nie zdarza sie to za kazdym razem tylko czasami- na silniku cieplym i zimnym zarowno na benzynie i gazie (teraz sa mrozy to przy odpaleniu (na benzie) trzeba troche potrzymac gaz bo tez sie dlawi), dzis jechalem sobie zwolnilem zeby skrecic (bez zatrzymania) samochod przy ok 30-40km/h zgasl i nie chcial odpalic (przy wcisnietym gazie dzialal jak puszcze to zdychal- skrzynia automatyczna wiec nie moglem nic zrobic bo zeby zmienic na D musze wcisnac hamulec a wtedy gasl) zdjalem kleme od akumulatora odczekalem chwile i odpalil elegancko, wszystko bylo dobrze przez pare minut ale potem spowrotem zaczal przygasac na dohamowaniu sie wku**** i jade do mechanika w drodze powrotnej bylo wszystko ok. Zostawilem go narazie pod praca bo taka jazda to nie jazda, ale cos z tym trza zrobic. Dodam ze wczesniej mialem problemy z przygasaniem ale to byl silniczek krokowy, wywalilem go (mam taka przejsciowke z zaworkiem nie jest podlaczona do kabelka zadnego ale dziala wporzadku)i bylo przez ok 2 miechy ok. Co to moze byc sonda lambda? przekaznik nr 30? (na ten temat bylo wiele razy-czytalem) prosze o pomoc z gory dziekuje
[B4 2.0 ABK LPG] dusi sie, gasnie, nie pali
Miałem bardzo podobny problem lecz przy innym silniku AAD. Też mi wariował więc pojechałem podłączyć pod kompa. Akurat był to znajomy więc nie chciał mnie zkasować i doradził abym wyrzucił krokowca i wstawił kran:) Autentycznie, pół roku jeździłem z kranem z domowej instalacji gazowej. No ale ile można jeździć z kranem. Do póki było ciepło było ok. Wiadomo, że krokowiec odpowiada za obroty więc zima przyszła i trzeba było trochę gazować. Znalazłem sprawny krokowiec. Wstawiłem i przez tydzień ok. Potem znowy podobne objawy do auta kolegi masuo. Doszedłem, że to czujnik temp.do ECU. Kupiłem podróbkę. Dwa dni było ok i czujnik padł:) Kupiłem lepszy czujnik za 70zł. Dwa dni ok. Wstawiłem ten czujnik do auta kolegi i jest ok. U mnie wariuje. Bawiłem się sondą. Sprawdzałem używki itd. Na forach fakt jest sporo super inf. ale nie dopasowałem ich do swojego modelu. Wszystkie objawy (w moim aucie) wskazują na lambdę. Zamówiłem ori BOSCH z allegro za 175zł i czekam aż przyjdzie. Jedno mnie ciągle zastanawia. Jak wstawiam kran:) to żandych dławień, falowania obrotów, utraty mocy....
[ Dodano: 2009-12-16, 19:49 ]
Może ktoś z kolegów z klubu zlituje sie na święta i nam pomoże w naszych autkach?
[ Dodano: 2009-12-16, 19:49 ]
Może ktoś z kolegów z klubu zlituje sie na święta i nam pomoże w naszych autkach?
No no patrze ze podobnie ja po zmianie krokowca na kranik tez mialem wszystko ok ale za sterowaniem krokowcem odpowiada przekaznik nr 30 i wiecznie nie mam czasu zeby sie za niego zabrac wiem ze kranik to nie jest tak jak oryginal ale dzialalo git, no i nie sadze zeby ten przekaznik nr 30 az tak namieszal z obrotami, tez podejrzewam sonde, moze ktos ma jakies sugestie?
spiczi, czyli najpierw sprawdzic przekaznik jak rozumiem, tylko mam problem bo nie mam od kogo go pozyczyc zeby sprawdzic jak na innym chodzi a nowego w ciemno kupywac to lipa, bo to moze nie to(?) mozna przelutowac wszystko jeszcze raz ale po 1 nie mam lutownicy a po 2 to nie znam sie na takich sprawach, co tu zrobic ?
[ Dodano: 2009-12-19, 13:07 ]
wyjalem przekaznik i zanioslem do elektromechanika sprawidzl go i stwierdzil ze dziala poprawnie, sugerowal sonde lambda, albo ze jakies lewe powietrze sie dostaje gdzies mowil ze moze byc tez czujnik halla ale to raczej malo prawdopodobne bo przy przebiegu 175 tys to raczej nie wystepuje, audiczka stoi i marznie pod praca, jak jej pomoc?
[ Dodano: 2009-12-22, 05:25 ]
przekaznik nr 30 wymieniony na made in germany firmy kracher czy jakos tak, brak pozytywnych rezultatow, dowiedzialem sie jeszcze jednej nowosci od poprzedniego wlasciciela ze tak sie dzieje tylko podczas mrozow, jak jest temperatuta na plusie to jest ok....
[ Dodano: 2009-12-19, 13:07 ]
wyjalem przekaznik i zanioslem do elektromechanika sprawidzl go i stwierdzil ze dziala poprawnie, sugerowal sonde lambda, albo ze jakies lewe powietrze sie dostaje gdzies mowil ze moze byc tez czujnik halla ale to raczej malo prawdopodobne bo przy przebiegu 175 tys to raczej nie wystepuje, audiczka stoi i marznie pod praca, jak jej pomoc?
[ Dodano: 2009-12-22, 05:25 ]
przekaznik nr 30 wymieniony na made in germany firmy kracher czy jakos tak, brak pozytywnych rezultatow, dowiedzialem sie jeszcze jednej nowosci od poprzedniego wlasciciela ze tak sie dzieje tylko podczas mrozow, jak jest temperatuta na plusie to jest ok....