[b3 1.8 JN] Aparat zapłonowy
[b3 1.8 JN] Aparat zapłonowy
Witam byłem przed chwilka w audi i sciągnełem kopułke aparatu.
Palec był założony poprawnie spróbowałem nim pokęćić..
I co? Palec wsobodnie sie obraca!
Czy to jest normalne? Wydaje mi sie ze pwiniem mieć upor jaki stawia sprężanie w cylindrach?
Prosze o pomoc w rozwiązaniu!
I ew. czego to może być wina?
Palec był założony poprawnie spróbowałem nim pokęćić..
Czy to jest normalne? Wydaje mi sie ze pwiniem mieć upor jaki stawia sprężanie w cylindrach?
Prosze o pomoc w rozwiązaniu!
I ew. czego to może być wina?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Palec powinien dać się minimalnie przekręcić o jakieś dosłownie parę milimetrów, ale powinien samoczynnie wracać do swojego położenia (efekt sprężyny), to jest chyba związane z tym całym przyśpieszaczem zapłonu. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
Ale mnie tutaj niestety zalatuje jakimś zerwanym mechanizmem (tzn. napędem aparatu zapłonowego), bo przecież nie jesteś w stanie zakręcić silnikiem kręcąc palcem <ok> bo coś mi się wydaje, że to miałeś na myśli mówiąc o oporze pochodzącym ze sprężania na tłokach.
Rozumiem też, że to auto Ci w ogóle nie zapala? <osohozi> Pytam bo podałeś trochę mało szczegółów odnośnie swojego problemu.
Ale mnie tutaj niestety zalatuje jakimś zerwanym mechanizmem (tzn. napędem aparatu zapłonowego), bo przecież nie jesteś w stanie zakręcić silnikiem kręcąc palcem <ok> bo coś mi się wydaje, że to miałeś na myśli mówiąc o oporze pochodzącym ze sprężania na tłokach.
Rozumiem też, że to auto Ci w ogóle nie zapala? <osohozi> Pytam bo podałeś trochę mało szczegółów odnośnie swojego problemu.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Wyjmij palec i zobacz czy nie jest od spodu ukręcony klin na palcu. Nie ma możliwości że palec sie swobodne obraca jesli jest poprawne wciśnięty. Cały aparat zapłonowy jest wogóle dobrze zamontowany i zakontrowany śrubą w bloku?Adi-Gdynia pisze:Palec był założony poprawnie spróbowałem nim pokęćić..
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Marcin dobrze prawi No jak masz ochotę to sprawdź ustawienie wzgl. rozrząduGerB3 pisze:To wymień palec i kopułkę tylko nie jakiś syf który padnie po paru tysiacach, być może tak jak kolega wspominał masz zerwany klin na palcu. Jak masz ochotę się bawić to wykręć aparat i zobacz czy jego ustawienie jest poprawne względem rozrządu.