Witam Wszystkich....zwiedziłem wiele postów na ten temat ale nie jestem pewien co do mojej diagnozy i prosze o opinię w tym temacie. Od co najmniej roku zaczynało mi delikatnie duć węże od chłodnicy, póżniej górny najgrubszy dostał dziurkę i trochę ciekł płyn. kupiłem kolejną używkę i po pewnym czasie to samo , wymieniłem korek zbiorniczka ale to nie wiele zmieniło - opuchlizny powoli wracały ale nie na tyle żeby drzeć głowice do czasu gdy auto na zimnym silniku kulało na jeden baniak i po lekkim przygazowaniu słychać przemieszczające się powietrze w przewodach, po rozgrzaniu chodzi równo na gazie a benz nadal nierówno . no i spalanie wzrosło. temperature łapie prawidłowo jak na zimę.
Zauważyłem że na pierwszym cylindrze jakby nie spala paliwa bo świeca mokra i ślimaczyło lekko wokół. Na tym właśnie nierówno chodzi........czy poszła uszczelka z 1na drugi bo na zewnątrz nic nie widać i ani w oleju ani w płynie nie ma 2 stanów...nie dziwne ??
Dziękuję za spostrzeżenia....pozdrawiam
[B4 ABK] awaria uszczelka głowicy...?
To że nie widać zmian w stanach płynów nie znaczy że wykluczamy uszczelkę.Szczelina może być na tyle mała że ciśnienie płynu mające 1atm nie jest w stanie się poprzez nią przedrzeć.Skoleji 11atm sprężania mieszanki spokojnie wypycha przez nią gazy do układu chłodzenia.
[ Dodano: 2011-02-24, 14:38 ]
[ Dodano: 2011-02-24, 14:38 ]
Zerknij jeszcze na dolny wąż chłodnicy-jeśli jest gorący to termostat można wykluczyć.Woyto pisze:temperature łapie prawidłowo jak na zimę.
Stan płynu i oleju jest niezmienny.
PICEK1-Dzięki za info.
Jak najbardziej biore pod uwagę uszczelkę i regenerację głowicy przy okazji...ale objawy delikatne w tym przypadku-przynajmniej nie musze nagle holować auta z ulicy bo cały czas jest na chodzie.
Dolny wąż OK-ciepły czyli płyn krąży.
Po niedzieli zedre głowice i dam znać gdzie uszczelka "poszła"
Dzięki
PICEK1-Dzięki za info.
Jak najbardziej biore pod uwagę uszczelkę i regenerację głowicy przy okazji...ale objawy delikatne w tym przypadku-przynajmniej nie musze nagle holować auta z ulicy bo cały czas jest na chodzie.
Dolny wąż OK-ciepły czyli płyn krąży.
Po niedzieli zedre głowice i dam znać gdzie uszczelka "poszła"
Dzięki