Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 80 SD 1.9E] Jak naprawić przyspieszenie silnika?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
domagalag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 80 SD 1.9E] Jak naprawić przyspieszenie silnika?

Post autor: domagalag » 21 cze 2012, 16:23

Gdy wciskam pedał gazu do połowy to auto przyspiesza dobrze, płynnie i ciągnie do przodu aż miło, lecz logicznie wiadomo, że samochód będzie lepiej i dynamiczniej przyspieszał gdy da się "gaz do dechy" ? Lecz gdy daję pedał gazu do końca i przyspieszam, to po osiągnięciu 3,5 tyś/obr samochód przymula i wskazówka obrotomierza praktycznie ledwo idzie w górę a samochód przyspiesza bardzo ociężale, no i gdy popuszczę pedał gazu do połowy to wtedy dostaje cuga i zaczyna dopiero ciągnąć i przyspieszać. Co to jest? Dlaczego tak jest i czy to się da naprawić w miarę tanio i ewentualnie jak to naprawić? Ogólnie samochód sprawnie działa, zapala na dotyk i używam benzyny Pb95.

Awatar użytkownika
Marker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marker » 21 cze 2012, 17:05

Strzał z zamkniętymi oczami : filtr paliwa ?

paskud
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: paskud » 21 cze 2012, 20:12

Na pewno brak mu papusiania. Powodów może być kilka. Sprawdź granicę mulenia na różnych biegach i obciążeniach (np. przy stromym podjeździe) Jeśli się będzie pod obciążeniem przesuwać w dół to filtr lub pompka paliwa. Jeśli nie to może być układ zapłonowy lub przepływka. Sprawdź czy decha otwiera drugą przepustnicę oczywiście jeśli w Twoim modelu takowa istnieje.

domagalag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: domagalag » 21 cze 2012, 21:36

Marker pisze:Strzał z zamkniętymi oczami : filtr paliwa ?
Może filtr albo samo paliwo? Dzisiaj napisałem ten temat ale też powiem Wam szczerze, że i również dzisiaj zmieniłem stację paliw na Orlena, miałem malutko w baku, zatankowałem prawie na pusty bak i wyrwałem w pełen ogień ze stacji paliw i okazało się, że ta powyżej opisana usterka zniknęła !! No szok !! Czyli trzeba chyba wiedzieć gdzie kupowac benzynę? Kupowałem zawsze na eleganckiej dostojnej stacji paliwo o nazwie "Arlin" i tak miałem, dzisiaj pojechałem na Orlena i autko ma odrzut gdy mu docisnę pedał gazu! Czyli kupowałem wcześniej jakieś badziewiarskie chrzczone wodą dziadowskie paliwo? Jeśli to fakt to odradzam Wam tankowanie na stacjach "ARLIN"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl