Witam. Ostatnio zacząłem oglądać swój silnik i zobaczyłem że mam pęknięty taki trójnik wychodzący z pokrywy pod zaworami idący do filtra powietrza i gdzieś na dół. Zamówiłem już nowy ale pan w sklepie nie umiał powiedzieć do czego on jest i czy ma na coś wpływ. Czy ktoś się orientuje do czego on jest i za co odpowiedzialny? Załączam zdjęcia.
Kolego weź trójnik do gazu i połącz te dwa węże wychodzące z silnika i trzeci wychodzący z trójnika spuść na dół a w filtrze wlot zaślep czymś. Ten kawałek węza kosztuje bardzo dużo i ciężko dostępne jest to bydle....
wąż odmy? Ale do czego służy. Mam go pęknięty to auto traci moc czy nic to nie szkodzi. A co do dostępności to dzisiaj go zamówiłem a jutro będę go miał za 40zł. Oryginalny, Niemiecki ponoć. To chyba nie tak dużo.
To jest odpowietrzenie silnika z oparów oleju, jest to zasysane przez silnik i spalane, jak było to pęknięte co śmierdziało benzyną w kabinie, wymieniony i jest ok. Nie powinno miec wpływu na moc, chyba że silnik ma juz przedmuchy.
m@x1313 bardzo dziękuję za wyjaśnienie. A ja się od dawna dziwiłem dlaczego jak włączę nadmuch i stoję to mi śmierdzi. Teraz dwa problemy z głowy. Bardzo dziękuję.
Wydaje mi się, że to jest idąc od bloku silnika 4 - 6 - 16 i trójnik 19, Twój silnik to ABT. Z reguły przy każdym numerze części jest podany symbol silnika którego ta część jest montowana i to co ja podałem by się zgadzało. Spójrz pod maskę one mają taki kształt jak w ETKA