Odziedziczyłem po ojcu 80-tke. Silnik jak w/w. Mam z nią kilka problemów. Chciałbym się poradzić Was, forumowiczów.
Mianowicie problemy mam następujące:
1.) Falujące obroty na wolnych obrotach - bardziej zauważalne na PB niż LPG, choć podczas jazdy na LPG też można je zauważyć.
2.) Wysokie spalanie LPG (ok. 18L/100km) -wymieniony reduktor, wyregulowana mieszanka.
3.) Wysoka temp. robocza (przeważnie ok. 90 stopni), wiatrak włącza się delikatnie powyżej 90 stopni.
4.) Układ chłodzenia ciągle się zapowietrza. Bardzo często go odpowietrzam przez korek. (odpowietrznik mam urwany)
5.) Samochód trzyma przeważnie 1100 - 1200 obr/min, czasem zdarza się, że zejdzie do 900 - 1000 obr/min.
Póki co tyle problemów pamiętam. Możliwe, że jeszcze sobie coś przypomnę to zedytuję.
Chodzi mi po głowie, że może część z tych przyczyn spowodowana jest uszkodzonym przekaźnikiem nr. 30, o którym tutaj czytałem. Prawdopodobnie nie był on nigdy wymieniany. Prawdę mówiąc jest "made in germany" lecz na obudowie wybitą ma date produkcji jako 92r. Samochód pochodzi właśnie z tego roku. Samochód z wyciągniętym przekaźnikiem odpala prawidłowo, żadnych zmian w jedną lub drugą stronę.
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Prosiłbym o wyrozumiałość, jeśli jest coś źle napisane lub niewyraźnie opisane to proszę o zwrócenie mi uwagi na to.

Liczę na Waszą pomoc, dziękuje z góry.
Pozdrawiam Rafał.