Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6 1991] Zamula na gazie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Krzys91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.6 1991] Zamula na gazie

Post autor: Krzys91 » 23 gru 2013, 11:07

Witam wszystkich,
Jestem nowy na forum i świeżym posiadaczem 80-tki. Zwracam się do Was z takim problem:
Moje autko Audi 80 b3 (weryfikując po numerze vin) z silnikiem 1.6 (niestety nie wiem ile znamionowo ma koni i jakie jest oznaczenie silnika) straszcznie zamula. Na benzynie jeździ OK chyba że się przyciśnie do końca wtedy sie dusi, według gazownika jest to efektem wstawionego wężyk, który ogranicza dopływ powietrza aby na gazie dobrze jeździł. Na gazie auto bardzo cieżko się rozpędze do tego delikatnie szarpie i ciężko jest rozwinąć prędkość 80+ a czasami ciężko pod górkę podjechać. O ile na pierwszym czy drugim biegu czuć jak autko wchodzi na obroty to na 3, 4 i 5 bieguto się ledwie kula nie jest w stanie podnieść obrotów. Czasami cos zabuczy bardziej pod maską ale i tak nie ma to przełożenia na przyspieszenie. Jakieś pomysły co to może być? Czy uda mi się to zrobić na własną rękę czy czeka mnie warsztat?
Pozdrawiam serdecznie

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 23 gru 2013, 11:34

A gazownik co na to powiedział?
Krzys91 pisze:według gazownika jest to efektem wstawionego wężyk, który ogranicza dopływ powietrza aby na gazie dobrze jeździł.
Jeśli masz coś wstawione to znaczy że gazu nie dało się wyregulować i ktoś zdławił dolot aby więcej gazu zaciągał. W takim wypadku masz źle dobrany mikser, jakąś nieszczelność albo niesprawny reduktor którego nie dało się wyregulować bez tej sztuczki.

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 23 gru 2013, 11:36

kwestia może ustawienia, regelacji gazu, jak i może kondycji silnika. Pierwsze pytanie ile pali lpg ?? i jak moc na pb ?? jak odpala , czy równo pracuje ??

Krzys91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krzys91 » 23 gru 2013, 11:50

Odpala bez problemu właściwie na benzynie i na gazie. Na benzynie jedzie równo nie szarpie, jest moc tylko się dusi przy dociśnięciu pedału do końca (tak jak pisałem). Czyli sugerujecie wybranie się do gazownika na regulacje instalacji? Czy może jednal jest coś co wcześniej przed wybraniem się do gazownika mógłbym sprawdzić?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 23 gru 2013, 15:09

Zobacz czy nie masz przebicia na przewodach wysokiego napięcia i czy świece nie nadają się już do wymiany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl