Witam wszystkich.
Słuchajcie, problem, który dotyczy moich czterech pierścionków doskwiera mi już od dłuższego czasu.
Problem jest tego typu, że silnik pracuje nierówno tylko na zimnym silniku i tylko na benzynie.
Przechodząc do dokładnego opisu najpierw napiszę co w ostatnim czasie było wymienione (z elementów elektrycznych):
- kopułka 10.2013
- palec 10.2013
- świece zapłonowe 10.2013
- czujniki szary i niebieski, ale szary już nie trybi
- akumulator
Więc tak: samochód ogólnie ma wyżej opisaną wadę na zimnym silniku i tylko na benzynie.
Auto jest również w gazie. Jak rano go odpalam, szczególnie po zimnej nocy tak jak w ostatnich dniach to auto chodzi nierówno, strasznie przy tym dymi - na biało, czyli normalnie. W aucie wymieniony był w sierpniu silnik, ponieważ kopcił na czarno - panewki zlizane i ta wada była przed i jest po wymianie tego silnika. Są jeszcze dwie ciekawe rzeczy: przy zimnym silniku chcąc jechać auto pracuje jakby nie miało wręcz mocy, wciskam pedał to przyspiesza ze strasznym oporem czego po włączeniu gazu nawet na zimnym silniku wogóle nie ma. Druga rzecz jest taka że strasznie agresywnie wtedy wybija bieg gdy go zmieniam.
Po wizycie u gazownika wymieniłem kilka dni temu reduktor na regenerowany.
z elektrozaworem (miałem wcześniej bez).
Po wizycie u elektryka na kompie pokazuje tylko błąd mieszanki.
Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Temu go zweryfikuje wadę stawiam wielkie piwo.
Dzięki.
[B4 2.0 ABT] Nierówna praca zimnego silnika tylko na benzyni
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Zobacz czy odłączenie akumulatora na jakieś 15 minut (albo więcej) przed odpaleniem zimnego silnika) pomoże. Jeśli będzie lepiej to temat dla ciebie: https://audi80.pl/b4-abt-lpg-emulato ... htm#440161 Chociaż jak masz nowsze ABT to jak pisał jeden z użytkowników forum tylko przekaźnik odcinający zasilanie od ecu pomoże.
To będzie zawsze przy zwykłym gazie.audica_martom91 pisze: Po wizycie u elektryka na kompie pokazuje tylko błąd mieszanki.
-
- Forum Audi 80
Ok, więc zrobię to jutro rano. Odłącze na 15 minut i później odpalę i zobaczymy czy będzie lepiej.
[ Dodano: 2014-10-28, 14:54 ]
Ok, odłączyłem dzisiaj aku na zimnym na 15 minut i silnik pracuje równo, praca poprawiła się. Biegów nie wyrzuca gwałtownie - przyspiesza normalnie.
Rozumiem, że muszę zainstalować ten przekaźnik?
[ Dodano: 2014-10-28, 14:54 ]
Ok, odłączyłem dzisiaj aku na zimnym na 15 minut i silnik pracuje równo, praca poprawiła się. Biegów nie wyrzuca gwałtownie - przyspiesza normalnie.
Rozumiem, że muszę zainstalować ten przekaźnik?
-
- Forum Audi 80
Tak tylko jak masz auto wyprodukowane po 06-1992 to chyba tylko przekaźnik resetujący ecu silnika pomoże.Rozumiem, że muszę zainstalować ten przekaźnik?
A co do przekaźnika do sondy to możesz mieć już zamontowany emulator jeśli to instalka II generacji. Więc trzeba zacząć od sprawdzenia tego i przestawienia jeśli jest taka możliwość.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80