Jeśli temat się powtórzył proszę o usuniecie z uprzednim wysłaniem mi linka. Dziękuję.
Mianowicie, zalałem 24litry benzyny na orlenie 95. Zresetowałem licznik i zrobiłem 200km ( około 170 trasa i max 30 po mieście). Jazda spokojna ponieważ na drodze jest ślisko. Z baku po 200km zniknęło mi wszystko co zatankowałem. Dodatkowo bierze mi olej. Czasem muszę dolać jakieś 700ml na 1000km(jak w miarę ostro jeżdżę) a raz przez moja nieuwagę "skonczyl" mi się olej. Silnik mi zgasł miał opór nie chciał odpalić. Sprawdziłem olej i nie było nic.
Silnik bez gazu(nie wiem czy wcześniej miał gas)
Na pomiarach ciśnienia i ogólnym stanie silnika wszystko było ok. Ciśnienie po 11bar na każdym tłoku. Wycieków nie widać ( delikatnie na łączeniu skrzyni z silnikiem )
Ale moje pytanie. Takie spalanie przy tak malej mocy i spokojnej jeździe to normalne?
[B4 2.0 ABT] Wysokie spalanie, branie oleju.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Co do spalania to sprawdź sondę lambda czy działa.
Ciśnienie sprężania trochę niskie jak na ten silnik ale to to też może być kwestia różnych zmiennych podczas mierzenia.
Nie wiem czy jest sens naprawiać ten silnik skoro już mógł przejechać sporo bez oleju. Policz czy bardziej nie opłaci się po prostu dolewać olej.
Ciśnienie sprężania trochę niskie jak na ten silnik ale to to też może być kwestia różnych zmiennych podczas mierzenia.
Nie wiem czy jest sens naprawiać ten silnik skoro już mógł przejechać sporo bez oleju. Policz czy bardziej nie opłaci się po prostu dolewać olej.
Nie, raczej nie będę go naprawiał. Chociaż kilka faktów mnie w nim zaskakuje. Objawy ma jak na zużyty Ale mimo wszystko silnik ciągnie cały czas chodzi równo i myślę ze jest więcej niż 90koni. Moj drugi samochód. Passat b3 2.0 115KM nie ma z nim szans i wchodzi na obroty gorzej.
Cisnienie najmniej mial 10.4 na a najwiecej 11.2
Cisnienie najmniej mial 10.4 na a najwiecej 11.2
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
12L/100 to norma nie ma czego się czepiać. 700ml/1000KM może nie być tragedii mi brał 1L na 1000km a powód to uszczelniacze zaworowe po wymianie wręcz przybywa ciut niż ubywa mimo jazdy na 5W40 .
Ciśnienie wręcz idealne z fabryki schodziły po 11-12bar wiec 11 jak na ten wiek to super.maciek889 pisze:Ciśnienie sprężania trochę niskie jak na ten silnik ale to to też może być kwestia różnych zmiennych podczas mierzenia.