witam
posiadam Audi 80 b4 pb + lpg i mam z nią taki problem - autko nie chce odpalać na benzynie kiedy silnik jest rozgrzany , na gazie odpala lecz od razu wchodzi na wysokie obroty które utrzymują się do momentu aż ją lekko przegazuje. Na zimnym silniku odpala dobrze. badanie VAGiem pokazało błąd czujnika halla który to wymieniłem ale problem pozostał. Dodam też że kiedy temperatura silnika osiągnie ok 60°C to można usłyszeć trzaski w przełączniku gazu.
[B4 2.0 ABT] nie odpala na ciepłym silniku
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Może po prostu przełącznik ci wysiada i rozłącza wtrysk przy odpalaniu. Jeśli masz taki trój-pozycyjny: http://nagaz24.pl/uploaded/product/mini3_3_2.jpg to go odłącz i zobacz jak odpala. Wtedy powinien chodzić tylko na benzynie.marcing096 pisze:Dodam też że kiedy temperatura silnika osiągnie ok 60°C to można usłyszeć trzaski w przełączniku gazu.
To zmieniałeś na darmo bo podejrzewam że ten silnik zawsze wyświetla błąd tego czujnika gdy bada się na zgaszonym.marcing096 pisze: badanie VAGiem pokazało błąd czujnika halla który to wymieniłem ale problem pozostał.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Może kupiłeś zepsuty...
Pozostaje Ci krokowy i sonda; podłącz pod vaga i sprawdź jak lambda chodzi i czy błędu od krokowego nie wywali. Ponoć jak halla jest do dupy to wywala też krokowy.
W tym silniku są tylko te 3 opcje opisanej przez Cb usterki; no chyba że komp padł (np przy spawaniu czegoś w aucie na nie odpiętym aku) ale szanse są znikome żeby tak się stało.
Pozostaje Ci krokowy i sonda; podłącz pod vaga i sprawdź jak lambda chodzi i czy błędu od krokowego nie wywali. Ponoć jak halla jest do dupy to wywala też krokowy.
W tym silniku są tylko te 3 opcje opisanej przez Cb usterki; no chyba że komp padł (np przy spawaniu czegoś w aucie na nie odpiętym aku) ale szanse są znikome żeby tak się stało.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Ale jak dobrze paliwa na gazie to raczej nie hall. Ja bym proponował sprawdzić czy nawet obejść odcięcie wtryskiwacza dalej ciśnienia paliwa i czujnik temperatury silnika.
Jeśli pod maską jest po prostu przekaźnik odcinający wtrysk to można połączyć kable ze styków 30 i 87a: http://www.mpartner.com.pl/images/przek ... napisu.jpg
Jeśli pod maską jest po prostu przekaźnik odcinający wtrysk to można połączyć kable ze styków 30 i 87a: http://www.mpartner.com.pl/images/przek ... napisu.jpg
-
- Forum Audi 80