[80 B4] Problem ze światłami cofania i ośw. tab. rej.
- Lord Nikon
- Forum Audi 80
[80 B4] Problem ze światłami cofania i ośw. tab. rej.
Witajcie :!:
Mam problem z brakiem świateł cofania mimo że bezpieczniki i żarówki są dobre. Zastanawiałem się czy może problem jest w jakimś przełączniku, który jest podłączony do skrzyni biegów, który zatłacza światła, kiedy wrzucamy bieg wsteczny. Czy może ktoś wie gdzie znajduje się przełącznik przy skrzyni biegów włączający sygnalizację świetlną biegu wstecznego? Prawdę mówiąc nie bardzo się znam na tych sprawach wiec, jeśli ktoś może mi pomóc byłbym wdzięczny. Oprócz tego niewiadomo, dlaczego przestało mi świecić oświetlenie tablicy rejestracyjnej, (mimo, że schowek na rękawiczki świeci) - tu historia jest podobna, bo zarówno żaróweczki jak i odpowiadający za ich świecenie bezpiecznik w głównej skrzynce z bezp. (pod klapą) jest dobry. Czy oprócz skrzyneczki z bezpiecznikami pod maską silnika występują jeszcze jakieś bezpieczniki w innej części instalacji, które mogłyby odpowiadać za to, co mi się przytrafiło :?: Bardzo proszę o pomoc :!:
Mam problem z brakiem świateł cofania mimo że bezpieczniki i żarówki są dobre. Zastanawiałem się czy może problem jest w jakimś przełączniku, który jest podłączony do skrzyni biegów, który zatłacza światła, kiedy wrzucamy bieg wsteczny. Czy może ktoś wie gdzie znajduje się przełącznik przy skrzyni biegów włączający sygnalizację świetlną biegu wstecznego? Prawdę mówiąc nie bardzo się znam na tych sprawach wiec, jeśli ktoś może mi pomóc byłbym wdzięczny. Oprócz tego niewiadomo, dlaczego przestało mi świecić oświetlenie tablicy rejestracyjnej, (mimo, że schowek na rękawiczki świeci) - tu historia jest podobna, bo zarówno żaróweczki jak i odpowiadający za ich świecenie bezpiecznik w głównej skrzynce z bezp. (pod klapą) jest dobry. Czy oprócz skrzyneczki z bezpiecznikami pod maską silnika występują jeszcze jakieś bezpieczniki w innej części instalacji, które mogłyby odpowiadać za to, co mi się przytrafiło :?: Bardzo proszę o pomoc :!:
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 15:06 przez Lord Nikon, łącznie zmieniany 1 raz.
- radosny208
- Forum Audi 80
Nie wycinaj tylko rozetnij w mijscu uszkodzenia ( znajdziesz je ruszając przewodem przy właczonym świetle nie świecącym , jak podczas ruszania zacznie migać to znaczy że tam trzeba delikatnie rozciąć ) , zlutuj i zaizoluj , może być izolacja elektryczna samoprzylepna ( z termokurczliwą możesz mieć kłopot założyć )
- Lord Nikon
- Forum Audi 80
Dzięki Panowie - dzisiaj otworzyłem klapę, wyciąłem przewody z popaloną izolacją, wlutowałem w to miejsce nowe kawałki przewodów, poizolowałem i... "...gra i śpiewa zespół Mewa!" :lol: Wszystko powróciło do normy i działa poprawnie tak jak powinno! I nie wydałem na to nawet złotówki, co pewnie u elektryka samochodowego pociągnęło by mnie po kieszeni. Jako laikowi, jeśli chodzi o elektrykę w Audi 80, wymyślił by mi pewnie spalony obwód, jakiś układ albo przekaźnik i skasował by mnie zdrowo, a tak dzięki "moim przyjaciołom z fan-forum Audi 80" zrobiłem to sam, nauczyłem się czegoś, no i zaoszczędziłem trochę złotówek. 8-) Jeszcze raz chciałem podziękować za pomoc - jesteście SuPeR Niezastąpieni :!: :!: :!:
radosny208 piszesz ze centlany ci swirował... ja dzis tez mam problem z centlanym. mianowicie gdy wrzuce wsteczny i go wyrzuce centlany sie zamyka, miałem tez przypadki ze nacisnąłem stop i tez sie zamknął (wszystkie drzwi) dzien wczesniej wyciagałem boczek z tyłu kanapy od strony kierowcy i czytajac te forum zauważyłem zgodnosc ze mogłem uszkodzic te przewody które są tam schowane. czy to bedzie moja droga do rozwiazania problemu z centralnym?? Bo gdy wyjałem siedzisko tylnej kanapy to widziałem (chyba) komputer pokładowy ale nic w nim nie grzebałem tylko sprawdziłem w nim bezpiecznik.
pozdrawiam
pozdrawiam
No to super, generalnie wszystkie kable idą pod jedną wtyczke? Cos tam próbowałem znaleźć te przewody ale ciemno zaczęło się robić. Rozpiąłem gume łączącą klape z nadwoziem i znalazełem brązowy kabel (dochodzi z klapy do gumy i tyle) gdzie on ma być podłączony? Czy po prostu reszta jego zyły zsunęła się w dół... :?:
Witajcie
Aby wyjąć wiązkę, trzeba przy lewej lampie pod tapicerką bagażnika rozpiąć dwie wtyczki i przeciągnąć je przez otwór w karoserii; na ramionach klapy odpiąć plastiki trzymające wiązkę, w klapie porozpinać wszystko i wiązkę wyciągnąć też na zewnątrz. Te uszczelki na klapie i w rynience są takie że nie sposób tego zrobić inaczej.
Aby wyjąć wiązkę, trzeba przy lewej lampie pod tapicerką bagażnika rozpiąć dwie wtyczki i przeciągnąć je przez otwór w karoserii; na ramionach klapy odpiąć plastiki trzymające wiązkę, w klapie porozpinać wszystko i wiązkę wyciągnąć też na zewnątrz. Te uszczelki na klapie i w rynience są takie że nie sposób tego zrobić inaczej.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80