Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4]problem z licznikiem kilometrów

ODPOWIEDZ
jean_pierre
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4]problem z licznikiem kilometrów

Post autor: jean_pierre » 27 lis 2006, 16:22

Kurcze mam kolejny problem :-(
Mianowicie dziś uzupełniłem paliwo, zzerowałem sobie licznik kilometrów i teraz w ogóle się nie obkręca. Pomimu kilkunastu prób zerowania i sprawdzania cały czas to samo. Ani główny licznik ten który pokazuje ilośc przejechanych kilometrów od początku sie nie obkręca ani ten pod nim który właśnie można zerować ? Jak myślicie czy można to naprawić jakoś czy trzeba wymieniać całą konsole ze wskaznikami ??
Może jakaś tylko linka wypadła ??

Może ktoś coś wie ?

Ps. żeby wyjąć tą konsole z licznikami trzeba wpierw ściągnąć kierownicę ?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 22:50 przez jean_pierre, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 27 lis 2006, 16:24

jean_pierre pisze:Może jakaś tylko linka wypadła
linki to tam nie znajdziesz, ale mozesz spróbować wyjac zegary i docisnac kostki. Bardzo szybko i łątwo się je demontuje.
Możesz spróbować jeszcze dość prymitywnej metody. Podnieś auto z przodu włoż R lub pojedz dłuzej, szybciej na wstecznym. BYć może się odblokuje jesli to drobny defekt mechanizmu w zegarze.

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 27 lis 2006, 17:01

Najprawdopodbniej był kręcony i ktoś skancerował mechanizm :(. Jak nie pomogą metody Doc'a to rozbierz licznik i sprawdz zebatki

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 27 lis 2006, 18:36

a licznik można wyjąć bez zdejmowania kiery... ale z uprzednim usunięciem kiery jest o wiele łatwiej wyjąć całe zegary :-D

sylwiasty

Post autor: sylwiasty » 01 gru 2006, 02:00

Witam! Obstawiam zimne luty na płytce od licznika kilometrów. Przerabiałem to samo u siebie. Konieczne będzie rozebranie licznika, rozbebeszenie prędkościomierza (trzeba zdjąć tarczę i wskazówkę) i przelutować wszystkie luty na tej małej płytce przy mechanizmie zliczania kilometrów.

pawlo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawlo997 » 06 lip 2007, 20:27

ja miałem ten sam problem jak kupiłem swoja 80 tke rozkręciłem licznik i sprawdziłem zębatki i jest tam taka jedna pomarańczowa ona jest gumowa i okazało sie ze brakuje na niej 7 ząbków a powinno być 15 albo 16 nie wiem dokładnie. rozebrałem jakiś stary zegarek i dobrałem taka sama zębatkę zamontowałem i działa wszytko tak jak ma być . ps ta zębatka co zamontowałem jest plastikowa i myśle ze będzie lepsza :) pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl