[80 B4 2.0 ABT] Jaki olej do skrzyni?
[80 B4 2.0 ABT] Jaki olej do skrzyni?
POTRZEBUJE FACHOWEJ PORADY...W SKRZYNI MAM MALO OLEJU I NIE MAM POJECIA CO JEST ZALANE DO NIEJ!!:( CZYM MOZNA UZUPELNIC BRAKI??
Ostatnio zmieniony 10 lut 2007, 18:16 przez barteq289, łącznie zmieniany 1 raz.
- radek kocio
- Forum Audi 80
- Brother_red
- Forum Audi 80
Witam.
Nie uzupełniać. Usunąć wycieki(najczęściej zimeringi półosi) Wymienić na nowy!
Olej po większych przebiegach zanieczyszczony jest opiłkami zużywających się części.
Jasiu.
[ Dodano: 2007-02-14, 19:49 ]
Koniecznie pełny syntetyk.Mineralny jest za gęsty i "klei "synchronizatory, poprostu ciężko wchodzą biegi,szczególnie przy niskich temperaturach.
Nie uzupełniać. Usunąć wycieki(najczęściej zimeringi półosi) Wymienić na nowy!
Olej po większych przebiegach zanieczyszczony jest opiłkami zużywających się części.
Jasiu.
[ Dodano: 2007-02-14, 19:49 ]
Koniecznie pełny syntetyk.Mineralny jest za gęsty i "klei "synchronizatory, poprostu ciężko wchodzą biegi,szczególnie przy niskich temperaturach.
Jasiu ma rację. Poszukaj na allegro czegoś oryginalnego. Mi kiedyś udało sie kupić oryginalny olej do skrzyni MADE in GERMANY z logo Audi VW. Jeżeli nie to, tylko pełen syntetyk 75W90. Ne lej żadnego mineralnego, bo to porażka. Podpowiem ci że ładnie sie go wlewa przez dziurkę od czujnika prędkości, ale i tak musisz kontrolować na śrubie z boku która jest na klucz sześciokątny chyba 19. Za dobry syntetyk do skrzyni zapłacisz około 50 PLN za litr. Pozdrawiam.