[80 b3 1,8s] ile oleju w skrzyni
-
- Forum Audi 80
[80 b3 1,8s] ile oleju w skrzyni
tak jak w temacie ile oleju miesci sie w skrzyni biegow w moim aucie?
- killer0123
- Forum Audi 80
Witam!!!
Do skrzyni biegów idzie około 2,5 litra oleju jest to pełny syntetyk 75w90 i nie podlega wymianie chyba że to automat.
Aby sprawdzić poziom oleju należy wykręcić śrubę imbusową z boku skrzyni biegów (prawa strona patrząć od przodu pojazdu) i następnie włozyć do środka palec jeśli wyczujemy olej znaczy że jego stan jest w porządku.
Do skrzyni biegów idzie około 2,5 litra oleju jest to pełny syntetyk 75w90 i nie podlega wymianie chyba że to automat.
Aby sprawdzić poziom oleju należy wykręcić śrubę imbusową z boku skrzyni biegów (prawa strona patrząć od przodu pojazdu) i następnie włozyć do środka palec jeśli wyczujemy olej znaczy że jego stan jest w porządku.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 17:42 przez killer0123, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?t=2752&highlight=olej++skrzyni+bieg%F3w <-- tutaj coś znajdziecie
- killer0123
- Forum Audi 80
Producent samochodu nie przewidział takiej wymiany w skrzyniach manualnych. W książce gdzie są opisane czynności jakie się powinno wykonywać na przeglądach napisali aby sprawdzić wizualnie czy olej nie wycieka jeśli zauwazy się wyciek to sprawdzić stan oleju i uzupełnić ewentualne ubytki. Napisali to w dokładnie taki sposód: "W przekładni środek smarny nie zużywa się tak jak w silniku, może jedynie przedostać się na zewnątrz wskutek nieszczelności. Gdy na korpusie przekładni nie widać przesyconych olejem skorup brudu, wtedy można pominąć ten punkt obsługi. W innym przypadku należy skontrolować poziom oleju. Śruba kontrolna oraz korek wlewu
znajdują się, patrząc w kierunku jazdy, po lewej stronie w połowie wysokości przekładni."
Piszą tylko o wymiane oleju w automacie co 30 000 KM.
ps: ja usiebie sprawdzałem jak wygląda sytuacja z ojelem w skrzyni i jego poziom był OK, ponadto wyglądał jak by był dopiero co zalany.
znajdują się, patrząc w kierunku jazdy, po lewej stronie w połowie wysokości przekładni."
Piszą tylko o wymiane oleju w automacie co 30 000 KM.
ps: ja usiebie sprawdzałem jak wygląda sytuacja z ojelem w skrzyni i jego poziom był OK, ponadto wyglądał jak by był dopiero co zalany.
Czy do skrzyni manualnej można nalewać więcej oleju, niż jest przewidziane przez producenta?
Naczytałem się o tym na forum i wielu kolegów ma różne zdania.
Pytam, bo moja skrzynia ma lekką nieszczelność i mechanik wlał oleju "na zaś". :roll:
Powinienem odkręcić wlew i dać spłynąć nadmiarowi?
Przepraszam, za odgrzewanie tematu
Pytam, bo moja skrzynia ma lekką nieszczelność i mechanik wlał oleju "na zaś". :roll:
PiotrekG pisze:Czy do skrzyni manualnej można nalewać więcej oleju, niż jest przewidziane przez producenta?
A co przechylił samochód na bok i dolewał oleju, żeby więcej weszło ? :roll: