[80 B4]Rozbieranie tapicerki drzwi-skrzypiaca tapicerka
[80 B4]Rozbieranie tapicerki drzwi-skrzypiaca tapicerka
Witam,
pytanie sugeruje temat: jak sciagnac tapicerke z drzwi przednich & tylnich w B4?Na dzirach skrzypi mi tapicerka i podlokietnik i mnie to drazni:/.Macie jakies sposoby na skrzypienie-podklejanie tasma izolacyjna,smarowanie wazelina techniczna???
Pozatym mam niewielkie wgniecenia na drzwiach nabyte przez poprzedniego wlasciciela na parkingach zapewne,pasowaloby je lekko puknac od wewnatrz.
Pozdrawiam i z gory dziekuje
Tomasz
pytanie sugeruje temat: jak sciagnac tapicerke z drzwi przednich & tylnich w B4?Na dzirach skrzypi mi tapicerka i podlokietnik i mnie to drazni:/.Macie jakies sposoby na skrzypienie-podklejanie tasma izolacyjna,smarowanie wazelina techniczna???
Pozatym mam niewielkie wgniecenia na drzwiach nabyte przez poprzedniego wlasciciela na parkingach zapewne,pasowaloby je lekko puknac od wewnatrz.
Pozdrawiam i z gory dziekuje
Tomasz
Ostatnio zmieniony 17 gru 2006, 13:22 przez Manolo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
żeby zdjąć tapicer z drzwi musisz odkręcić wszystkie śrubki jak na zdjęciu poniżej. Wykręcić rygielek, mniejsze kółko od sterowania lusterkiem wyjąć do góry a potem mechanizm wepchnąć do środka. Po odkręceniu podłokietnika (tych plastików) boczek trzyma się jeszcze na 3 śrubkach. Całość musisz szarpnąć do góry i zejdzie bez problemu. A! śrubka w klamce! Po jej odkręceniu przesuwasz klamkę do przodu i odpinasz cięgno Boduena (czyjakoś tak;) i wtedy szarpiesz w górę!
Mam troche inne drzwi... szyby elektryczne, a wiec brak wajchy i na podlokietniku przyciski do szyb,nie ma takiej galki do sterowania lusterkami, tylko plaski panelik z przyciskami lewo prawo gora dol (cos ala strzalki na padzie do playstation )
nie udalo mi sie dzisiaj zdjac tych plastikow na podlokietniku, o ktorych piszesz. Czy moje drzwi roznia sie czyms w demontarzu od zademonstrowanych?
nie udalo mi sie dzisiaj zdjac tych plastikow na podlokietniku, o ktorych piszesz. Czy moje drzwi roznia sie czyms w demontarzu od zademonstrowanych?
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Cześć - ja też mam elektrycznie otwierane szyby i postaram sie pomóc.
Zaczynamy od góry.
1. Dwie małe śrubki na samej górze po bokach na szczycie panela.
2. Klamka od otwierania - jak ja odciągniesz to w środku znajdziesz jedną śrubę.
3. Uchwyt drzwi -pod nim na jednej śrubce jest ponel maskujący po nim są dwie duże śruby.
4. Opuść szybę to będzie łatwiej przy ponownym montażu.
5. Cały panel lekko dociśnij do drzwi i pchnij w górę.
POWODZENIA.
Zaczynamy od góry.
1. Dwie małe śrubki na samej górze po bokach na szczycie panela.
2. Klamka od otwierania - jak ja odciągniesz to w środku znajdziesz jedną śrubę.
3. Uchwyt drzwi -pod nim na jednej śrubce jest ponel maskujący po nim są dwie duże śruby.
4. Opuść szybę to będzie łatwiej przy ponownym montażu.
5. Cały panel lekko dociśnij do drzwi i pchnij w górę.
POWODZENIA.
Dzieki,. dokaldnie jest tak jak piszesz chybatroche na opak zrozumialem to bylo napisane 2 posty wyzej i podwazylem a pozniej sciagnalem ten maly dzojsticzek/pad do ustawiania lusterek szykajac tam pod spodem jakichs mykow/zatrzaskow. Nic tam oczywiscie nie bylo, a teraz mi ten dzojstik luzno siedzi jakby mial kurcze zaraz odpasc
No ale nic, udalo mi sie sciagnac dolna obudowe raczki, za ktora lapiemy zamykajac drzwi, i faktycznie sa tam 2 duze sruby. Dzisiaj sobie odpuscilem, w koncu niedziela, ale juz wiem co i jak, wezme sie za to pewnie kolo poniedzialku czy wtorku.
No ale nic, udalo mi sie sciagnac dolna obudowe raczki, za ktora lapiemy zamykajac drzwi, i faktycznie sa tam 2 duze sruby. Dzisiaj sobie odpuscilem, w koncu niedziela, ale juz wiem co i jak, wezme sie za to pewnie kolo poniedzialku czy wtorku.
a mmoze ktos mi powie jak rozebrac tapicerke z tylnych drzwi w B4? bez elektrycznych szyb! chciałem włozyc tam poprostu głośniki na miejsca fabryczne a co jedyne mi sie udało zdziałac to odkrecic jeden wkret od zewnetrznej strony tapicerki drzwi i jeden od wewnatrz, odkreciłem rózniez plastikowe osłony od rączki (czyli 3 wkrety) i to wszytsko. pewnie jeszcze musze odkrecic raczke do otwierania i od otwierania szyby ale jakos nie mam pomysłu bo tak od zewnatrz to nie widac zadnych srubek, pewnie wszytsko pochowane... zeby było estetycznie i problematycznie. a moze da sie wymienic głosniki bez zdejmowania tapicerki? bo jakos te osłony głosników nie schodza jak to ma sie w przypadku osłon na podszybiu z przodu (przyklejone tylko na czarny lepik) prosze o w miare dokładny opis krok po kroku zeby niczego nie uszkodzic ani nie połamac
[quote="Grzegorz Henyk"]
Mam taki sam problem a raczej problem ze zdjęciem tego właśnie tego całego panela z przyciskami od szyb i regulacja lusterek. Patrzyłem z każdej strony i u mnie nie ma nic takiego jak "panel maskujacy" cały uchwyt jest 1 całością że tak powiem.
Mam taki sam problem a raczej problem ze zdjęciem tego właśnie tego całego panela z przyciskami od szyb i regulacja lusterek. Patrzyłem z każdej strony i u mnie nie ma nic takiego jak "panel maskujacy" cały uchwyt jest 1 całością że tak powiem.
nooo albo ja jestem jakiś ślepy po prostu albo coś ze mną nie tak hehe no bo nic takiego nie znalazłem. Parę fotek pomocniczych może z nimi uda się coś mi wytlumaczyć.Puca999 pisze:Kuba929rr, że tak powiem też tak myślałem. Spójrz na to od dołu i tak jak masz nazwijmy to "linie" na uchwycie tam włóż płaski cienki śrubowkręt i nagle zobaczysz ze panel paskujący Ci odejdzie. Rób to od dołu, aby ewentualne uszkodzenia nie były widoczne.
Foto z góry
Foto z boku
i z dołu