[B4]Wymiana tulejek przedniego zawieszenia
[B4]Wymiana tulejek przedniego zawieszenia
Hejka mam pytanie jak uważacie czy lepiej jechać do mechanika i wymieniać komplet części zawieszenia przedniego należy tu zaznaczyć że nie każdy mechanik posiada wyciskarkę do tulejek (przecież pytać nie będziesz) czy lepiej zakupić takie urządzonko i zrobić to samemu jak coś gdzie urządzonka szukać bo jak widzicie mieszkam w regione gdzie ciężko znaleść dobrych mechaników a i drogi do bani dwa razy do roku mniej więcej robić trzeba autko a części jakich firm polecacie.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 15:34 przez Korzonek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W B3 to może nawet Ci sie uda wymienić tulejki na ramie pomocniczej bez większego problemu, ale nie podpuszczaj chłopaka z B4 na wymianę tulejek ramy samodzielnie bo sobie nie poradzi. Z tylnymi może się i upora, ale polegnie na przednich. Na wciskanie przednich jest mały patencik, bez znajomości którego nawet mechanik pognie nowa tuleję.
Osobiście wymieniam tuleje tylko za pomocą młotka i dopasowanych tuleii. Żadnej prasy nie potrzebuję. Jak zaczynałem swoja przygodę z Audi 80 to rozwiercałem wiertełkiem fi 4 gumę wewnątrz tuleii tak, aby jej prawie nie było a nastepnie wyciagałem tulejkę wewnętrzną. Po tych zabiegach tulejka zewnętrzna potrzebowała tylko lekkiego uderzenia przecinaczkiem i po problemie.
Osobiście wymieniam tuleje tylko za pomocą młotka i dopasowanych tuleii. Żadnej prasy nie potrzebuję. Jak zaczynałem swoja przygodę z Audi 80 to rozwiercałem wiertełkiem fi 4 gumę wewnątrz tuleii tak, aby jej prawie nie było a nastepnie wyciagałem tulejkę wewnętrzną. Po tych zabiegach tulejka zewnętrzna potrzebowała tylko lekkiego uderzenia przecinaczkiem i po problemie.
Nie chłopaki widać to dla mnie za trudne a i tu trudno o dobrze wyposarzony warsztat w obecnej chwili jestem w kropce bo już sam nie wiem co robić na małym zadupiu mieszkam i żeby wymienić tulejki w dobrym warsztacie widze trzeba jechać 120 km do Lublina a możę jakiś przyrząd zakupić co o tym myślicie
licza sie checi i troszke umiejetnosci manualnych..napewno jak zrobisz sam to bedziesz bardziej dbal o zawieszenie no i nie dasz zarobic zdzierajacym kase mechanikomKorzonek pisze:Nie chłopaki widać to dla mnie za trudne a i tu trudno o dobrze wyposarzony warsztat w obecnej chwili jestem w kropce bo już sam nie wiem co robić na małym zadupiu mieszkam i żeby wymienić tulejki w dobrym warsztacie widze trzeba jechać 120 km do Lublina a możę jakiś przyrząd zakupić co o tym myślicie
wszystko czyli ?? jesli to nie tajemnica... i to piszesz koszt czesci i robocizna razem?Organista18 pisze:Ja osobiście uważam, że lepiej oddać to mechanikowi. Samemu to jest cholernie dużo roboty i nerwów. Ja ostatnio dałem do mechanika i zapłaciłem 300 zł. Wszystko z przodu wymienił. I jest super. Ale to jest moje zdanie 8-)
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt: