SUBWOOFER do Audi 80
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tanie głośniki Helixa
Dla wszystkich, którzy mają dylemat odnośnie zakupu tanich głośników 10, 13, 16 cm nie odseparowanych ( bierzemy poprawkę na cenę ) mam ciekawą propozycję.
Ponieważ od dawna interesuje się audio, z ciekawości poczytałem o firmie Helix.
HELIX to młodsze dziecko Heinza Fischera - to BRAX dla mniej zamożnych. Najlepsza relacja cenowa - jakość BRAX'a, cena HELIX'a !
Właściciel firmy AUDIOTEC będącej producentem BRAX'a i HELIX'a, którym jest Heinz Fischer, jako pierwszy na świecie zaprojektował i zastosował kondensator samochodowy, będący wciąż niedoścignionym wzorcem dla innych. Kondensatory HELIX to niemiecka precyzja i solidność wykonania oraz przystępne ceny.
Pojechałem do Media Markt i znalazłem.
Oglądając je pojawia się dylemat, można w tej cenie kupić najtansze zestawy Pionner, Blaupunkt, JVC itp mega najniższą półkę. Porozmawiałem jeszcze ze sprzedawcą ( o dziwo jak na Media Markt był kumaty ) i mój wybór padł na Helix Blue 6 MK II
* 2-drożne, współosiowe
* średnica: 165 mm
* moc RMS/Max.: 35/70 W
* impedancja: 4 ohm
* pasmo przenoszenia: 60-22 000Hz
* efektywność: 91dB
* częstotliwość podziału: 4,5kHz
Zajechałem do domu i co prawda w waunkach prymitywnych i poligonowych porównałem dźwięk z głośnikami które leżakują w szafie tj:
Pioneer, firmowe Daewoo, firmowe VW, Blaupunkt - wszystkie 16,5 cm.
Do moich "badań" posłużyła szafka z bielizną, jedna tylnia taschka z mdfu, laptop i Pioneer VSX-515
Efektywność również przemawiała za Helixem.
Zdecydowanie polecam tą firmę osobom szukających tanich rozwiązań. W cenie 100 - 150 zł to bardzo dobry wybór mimo niepozornego wyglądu.
Helix w ofercie ma również głośniki 10, 13, oraz elipsy.
Odsłuch w samochodzie, tj w panelach drzwiowych MDF ...
... położył mnie na kolana. To tylko zestaw za 130 zł !
Strach pomyśleć hak grają odeseparowane zestawy Helixa które też są w ofercie.
Na koniec dodam, że nie pracuję w tej firmie i reklamowanie jej nie jest celowym zagraniem marketingowym :lol:
Pozdrawiam.
Ponieważ od dawna interesuje się audio, z ciekawości poczytałem o firmie Helix.
HELIX to młodsze dziecko Heinza Fischera - to BRAX dla mniej zamożnych. Najlepsza relacja cenowa - jakość BRAX'a, cena HELIX'a !
Właściciel firmy AUDIOTEC będącej producentem BRAX'a i HELIX'a, którym jest Heinz Fischer, jako pierwszy na świecie zaprojektował i zastosował kondensator samochodowy, będący wciąż niedoścignionym wzorcem dla innych. Kondensatory HELIX to niemiecka precyzja i solidność wykonania oraz przystępne ceny.
Pojechałem do Media Markt i znalazłem.
Oglądając je pojawia się dylemat, można w tej cenie kupić najtansze zestawy Pionner, Blaupunkt, JVC itp mega najniższą półkę. Porozmawiałem jeszcze ze sprzedawcą ( o dziwo jak na Media Markt był kumaty ) i mój wybór padł na Helix Blue 6 MK II
* 2-drożne, współosiowe
* średnica: 165 mm
* moc RMS/Max.: 35/70 W
* impedancja: 4 ohm
* pasmo przenoszenia: 60-22 000Hz
* efektywność: 91dB
* częstotliwość podziału: 4,5kHz
Zajechałem do domu i co prawda w waunkach prymitywnych i poligonowych porównałem dźwięk z głośnikami które leżakują w szafie tj:
Pioneer, firmowe Daewoo, firmowe VW, Blaupunkt - wszystkie 16,5 cm.
Do moich "badań" posłużyła szafka z bielizną, jedna tylnia taschka z mdfu, laptop i Pioneer VSX-515
Efektywność również przemawiała za Helixem.
Zdecydowanie polecam tą firmę osobom szukających tanich rozwiązań. W cenie 100 - 150 zł to bardzo dobry wybór mimo niepozornego wyglądu.
Helix w ofercie ma również głośniki 10, 13, oraz elipsy.
Odsłuch w samochodzie, tj w panelach drzwiowych MDF ...
... położył mnie na kolana. To tylko zestaw za 130 zł !
Strach pomyśleć hak grają odeseparowane zestawy Helixa które też są w ofercie.
Na koniec dodam, że nie pracuję w tej firmie i reklamowanie jej nie jest celowym zagraniem marketingowym :lol:
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2007, 23:50 przez Doc, łącznie zmieniany 4 razy.
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Subwoofer
Witam
Mam w planie zrobić zabudowe lub skrzynie pod wymiar.
Potrzebuje porady mam już zakupione dwa głośniki 30cm i piecyk.
Pytanko czy robić zabudowe (skrzynie) zamkniętą czy bas-reflex?
może jakieś linki w tej sprawie
Mam w planie zrobić zabudowe lub skrzynie pod wymiar.
Potrzebuje porady mam już zakupione dwa głośniki 30cm i piecyk.
Pytanko czy robić zabudowe (skrzynie) zamkniętą czy bas-reflex?
może jakieś linki w tej sprawie
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 10:51 przez Kosmos13ar, łącznie zmieniany 1 raz.
Musisz sprawdzić w parametrach głośników (Thielego-Smalla) jaka zabudowa była by optymalna.
Według parametru QTS:
Qts<0,25 Głośnik do obudowy typu Band-pass
0,25< Qts<0,44 Głośnik do obudowy typu bass-reflex
0,33< Qts<0,70 Głośnik do obudowy typu zamkniętego
Qts>0,70 Głośnik do warunkowego użycia Free air
Można też obliczyć EBP według wzoru EBP=Fs\Qes i dopasować :
1. EBP< 100 - im bardziej poniżej tej wartości tym lepiej głośnik nadaje się do obudowy zamkniętej
2. EBP< 60 i Qts > 0.5 - głośnik nadaje się do zabudowy free-air (w tylną półkę lub w oparcie siedzenia)
3. EBP< 80 i Fs < 30Hz - możliwość zastosowania konstrukcji w muldzie koła zapasowego
4. 50 <EBP< 100 - optymalne parametry do obudowy bass reflex
5. 60 <EBP< 100 - możliwość zastosowania głośnika do obudowy pasmowo przepustowej pojedynczo wentylowanej
6. EBP> 100 - obudowa pasmowo-przepustowa podwójnie wentylowana
Według parametru QTS:
Qts<0,25 Głośnik do obudowy typu Band-pass
0,25< Qts<0,44 Głośnik do obudowy typu bass-reflex
0,33< Qts<0,70 Głośnik do obudowy typu zamkniętego
Qts>0,70 Głośnik do warunkowego użycia Free air
Można też obliczyć EBP według wzoru EBP=Fs\Qes i dopasować :
1. EBP< 100 - im bardziej poniżej tej wartości tym lepiej głośnik nadaje się do obudowy zamkniętej
2. EBP< 60 i Qts > 0.5 - głośnik nadaje się do zabudowy free-air (w tylną półkę lub w oparcie siedzenia)
3. EBP< 80 i Fs < 30Hz - możliwość zastosowania konstrukcji w muldzie koła zapasowego
4. 50 <EBP< 100 - optymalne parametry do obudowy bass reflex
5. 60 <EBP< 100 - możliwość zastosowania głośnika do obudowy pasmowo przepustowej pojedynczo wentylowanej
6. EBP> 100 - obudowa pasmowo-przepustowa podwójnie wentylowana
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Doc pisze:Przemysl czy warto instalować dwa 30 cm głośniki. Od tego zacznij.
Wszystko zależy od dostępnego miejsca pod zabudowę, tego czy lubisz neutralny czy dominujący bas w muzyce.Kosmos13ar pisze:A jeden wystarczy?
Jeden głośnik w skrzyni bass reflex zagra tak samo głośno jak dwa w skrzyni zamkniętej ale za to bas będzie wolniejszy i mniej dynamiczny.
Ja mam w Coupe niestety butlę tradycyjną i zabudowałem cały bagażnik stosując skrzynię zamkniętą na 30 cm głośniku ale tak jak pisze Doc na zakupy czy dalsze wyjazdy ją wyciągam.
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
masz jakieś fotki swojej
[ Dodano: 2007-02-26, 20:35 ]
co myślicie o tym
koleś ma skrzynie głośnik 46cm, jak zdejmę bak mam więcej miejsca i skrzynia mi głębiej wejdzie
podaje link fotki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f4 ... d8a1b.html
[ Dodano: 2007-02-26, 20:38 ]
to tak wygląda skrzynia zamknięta?
ona daje mocniejszy bas
[ Dodano: 2007-02-26, 20:35 ]
co myślicie o tym
koleś ma skrzynie głośnik 46cm, jak zdejmę bak mam więcej miejsca i skrzynia mi głębiej wejdzie
podaje link fotki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f4 ... d8a1b.html
[ Dodano: 2007-02-26, 20:38 ]
to tak wygląda skrzynia zamknięta?
ona daje mocniejszy bas
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Zrob fotki tego twojego kufra bo ja nie wiem o co chodzi z jakimis bakami.
Skrzynia zamknieta nie posiada bass reflex , jest szczelnie zamknieta.
http://allegro.pl/item168321853_skrzyni ... _frez.html
Skrzynia zamknieta nie posiada bass reflex , jest szczelnie zamknieta.
http://allegro.pl/item168321853_skrzyni ... _frez.html
Kosmos13ar pisze:podaje link fotki
http://www.fotosik.pl/pok...a4155d8a1b.html
Przy tych portach w podszybiu to już chyba band-pass :lol:Kosmos13ar pisze:to tak wygląda skrzynia zamknięta?
ona daje mocniejszy bas
Zakładając tą samą średnicę głośnika i moc wzmacniacza, skrzynia zamknięta da szybszy i precyzyjniejszy bas ale będzie grała ciszej niż bass-reflex.
Dzieje się tak dlatego, że w bass-refleks niejako sumuje Ci się dźwięk z przodu i tyłu membrany poprzez rurkę w ściance obudowy, tak zwany port bass-refleks.
Obudowa zamknięta powinna być maksymalnie szczelna i dlatego głośnik emituje dźwięk tylko widoczną częścią membrany.