[B4 1Z] brak prądu na świecach żarowych
[B4 1Z] brak prądu na świecach żarowych
Mam problem prąd nie dochodzi mi do świec żarowych gdzie szukać jakiejjś usterki :?: przekaźnik chyba dobry bo jak odepne kabelki od czujnika świec (niebieski) to zapala mi sie kontrolka na tablicy natomiast jak mam je podpiete to nawe nie m,rugnie dodam że czujnik był wymieniany i dziwi mnie to że jak przekręce kluczykiem to słychac jakby sie swiece nagrzewały co może być :roll:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Po wielu niespodziankach ze świecami(niby to takie proste w teorii)-najprościej wymontować świece i podłączyć każdą po kolei do akumulatora-wykorzystując kawałek przewodu i tzw.kombinerki.To samo z przekaźnikiem można go sprawdzić po wyjęciu podając mu impulsy w odpowiednie miejsca.Jeśli świece są dobre można zmostkować przekaźnik i muszą wtedy zagrzać.Dopiero potem można szukać co nie działa w sterowaniu przekaźnika-czujniki,lub komputer(w nowszych autach on steruje tym przekaźnikiem)
Ten scan zamieszczony w poprzednim poście jest bardzo przejrzysty i jakieś wstępne badanie można przeprowadzić w ten sposób
Ten scan zamieszczony w poprzednim poście jest bardzo przejrzysty i jakieś wstępne badanie można przeprowadzić w ten sposób
1z grzeje świece w zależności od rezystancji czujnika temperatury (tego niebieskiego). na podstawie jego wskazań ecu załącza układ grzania świec (jeśli płyn chłodniczy ma poniżej kilku stopni Celsjusza).
skoro grzeje jak ściągniesz z tego czujnika przewody to układ świec jest w porządku a problem najprawdopodobniej leży po stronie czujnika (podróbki często tak mają)
sprawdź rezystancję omomierzem i porównaj z tabelą
Przy 0C 5600+-600Ω
Przy 20C 2500+-500Ω
Przy 30C 1800+-200Ω
Przy 50C 800+-100Ω
Przy 80C 325+- 25Ω
Przy 100C 200+- 25Ω
skoro grzeje jak ściągniesz z tego czujnika przewody to układ świec jest w porządku a problem najprawdopodobniej leży po stronie czujnika (podróbki często tak mają)
sprawdź rezystancję omomierzem i porównaj z tabelą
Przy 0C 5600+-600Ω
Przy 20C 2500+-500Ω
Przy 30C 1800+-200Ω
Przy 50C 800+-100Ω
Przy 80C 325+- 25Ω
Przy 100C 200+- 25Ω