[Audi 80 B4 1.9 TDI] łożysko amortyzatora przedniego
-
- Forum Audi 80
[Audi 80 B4 1.9 TDI] łożysko amortyzatora przedniego
jak wymienić łożysko amortyzatora przedniego co nieco znam się na mechanice ale tego nigdy nie robiłem i nie widziałem jak się to robi jak by ktoś mógł krok po kroku opisać z góry dzięki
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
musisz wyciągnąć całą kolumnę mc persona, dalej ściągnąć sprężynę ściągaczem u góry będzie się znajdowało to łożysko(poducha) i jest tam taka nakrętka z dwoma wypustami musisz ją odkręcić (albo dorobić klucz albo śrubokręt i młoteczek ) dalej zakładasz łożysko (patrz żeby równo siadło) dokręcasz i finał :mrgreen:
mi to zajmuje 45minut
ps
tam gdzie użyłem słowa łożysko chodzi mi o całą gumę wraz z łożyskiem(bo nikt chyba nie wymienia tego osobno) febi 20 zł sash 40zł :mrgreen:
mi to zajmuje 45minut
ps
tam gdzie użyłem słowa łożysko chodzi mi o całą gumę wraz z łożyskiem(bo nikt chyba nie wymienia tego osobno) febi 20 zł sash 40zł :mrgreen:
Odwrotnie.Najpierw ściągnij{ściśnij) sprężynę,a potem wyciągnij Mc Persona,o ile będzie Ci to do czegoś potrzebne.Do wymiany poduchy nie potrzeba go wyciągać-dużo dodatkowej roboty i można(jednak) nieznacznie przestawić geometrię.
Skorzystaj UWAżNIE Z linka polecanego Ci przez MARCINA I w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj i jeszcze raz pytaj.
Skorzystaj UWAżNIE Z linka polecanego Ci przez MARCINA I w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj i jeszcze raz pytaj.
-
- Forum Audi 80
to łożysko jest na górze nad spręzyną i tam na tym łozysku mam luz na przeglądzie mi wyszło nie można ściagnąć amortyzatora ściągnąć stare łożysko i załozyć nowe tylko trzeba spręzyne ruszać? jak tam patrzyłem to jak bym ściągną amortyzator odręcił śrube i ręką wyją łozysko i włożył nowe i skręcił spowrotem jest to możliwe? ma ktoś może zdjęcie albo coś w tym stylu amortyzatora pokazanego w częściach pierwszych?
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
tak w sumie to da radę to wymienić bez wyciągania amortyzatora zakładasz sćiągacz do sprężyn lewarek (żabkę) podkładasz pod dolny swożeń i do góry ściskasz sprężynę skręcasz ściągacz odkręcasz na górze nakretke pózniej odkręcasz tulejkę za pomocą podstawowych narzędzi młotek i przecinak lub śrubokręt :mrgreen: luzujesz lewarek schodzi ći wszystko w dół i już masz na wierzchu poduszkę i składasz w odwrotnej kolejności czasami łatwiej wyćiągnać cały amortyzator bo jak będziesz składał troszkę się trzeba nagimnastykować żęby amortyzator trafi w otwór na górze
Przyznam się,że nie zawsze potrafię czytać ze zrozumieniem.Jednak w przypadku Twojego -AUDI 80B4-pomysłu na wymianę poduszki amortyzatora,odnoszę wrażenie,że możesz zrobić sobie krzywdę.Manipulacje przy niezabezpieczonej solidnym ściągaczem sprężynie,mogą się grożnie skończyć.Daj lepiej mechanikowi z przeglądu,który zdiagnozował że to łożysko amorka,parę złotych,i niech Ci zrobi.
Tak jeszcze na marginesie,to jakie są u Ciebie objawy zużytego łożyska amortyzatora?
Tak jeszcze na marginesie,to jakie są u Ciebie objawy zużytego łożyska amortyzatora?
-
- Forum Audi 80
tam każde audi ma luz (jeżli ci chodzi oto że między kielichem a tym talerzykiem masz luz), na nowych poduchach też .
goldi j51, wydaje mi się lepszym sposobem jednak wyciągnąć mc persona bo tak faktycznie można sobie krzywdę zrobić
zresztą aby wciągnąć mc persona jest tylko kilka śrub
dwie na dole u podstawy mc persona + jedna mała trzymająca przewód hamulcowy
dalej gałka i łącznik(po jednej śrubce) i u góry talerzyk :mrgreen: i mamy całego mc persona na wierzchu
goldi j51, wydaje mi się lepszym sposobem jednak wyciągnąć mc persona bo tak faktycznie można sobie krzywdę zrobić
zresztą aby wciągnąć mc persona jest tylko kilka śrub
dwie na dole u podstawy mc persona + jedna mała trzymająca przewód hamulcowy
dalej gałka i łącznik(po jednej śrubce) i u góry talerzyk :mrgreen: i mamy całego mc persona na wierzchu
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
.....ups,zaszła pomyłka w ułożeniu kolejności elementów składowych amora na zamieszczonym przeze mnie portrecie.Ja się usprawiedliwię,bom cukiernik,fryzjer,krawiec.kFiaciarz i inny gryzipiórek.Aaalleee Ty-Audi 80B4-jak piszesz mechanior i nic nie mówisz?...Pytasz natomiast,jak skręcać,co by oznaczało,że już masz wszystko porozkręcane.
Odpowiem Ci że nie wiem.Podejrzewam jednak że bardzo mocno,bo przy odkręcaniu też użyłem"cięzkiej artylerii"
---Jeśli to prawa strona,to UWAŻAJ na klemę akumulatora,żebyś kluczem nie narobił ŁOGNIA.
---Nie pomyl śrupkuf i innych blaszkuf przy składaniu.Najlepiej opisz je,lub sfotografuj przy ---rozbieraniu amortyzatora.
---------NO I UWAŻAJ NA ŚCIĄGANIE (ściskanie) SPRĘŻYNY.Przyrządy niech będą ---------NAPRZECIWKO siebie.Piszą nawet,że najlepiej jak ich jest 3 sztuki,czyli co 120 " jeden ---------od drugiego.
NO TO WALCZYMY,WSZAK SAMEMU ROBI SIĘ Z MIŁOŚCIĄ I SERCEM DO ZARDZEWIAŁEGO SZMELIWA.---Powodzenia życzę,a w razie czego to maluj-będziemy męczyć razem.
Odpowiem Ci że nie wiem.Podejrzewam jednak że bardzo mocno,bo przy odkręcaniu też użyłem"cięzkiej artylerii"
---Jeśli to prawa strona,to UWAŻAJ na klemę akumulatora,żebyś kluczem nie narobił ŁOGNIA.
---Nie pomyl śrupkuf i innych blaszkuf przy składaniu.Najlepiej opisz je,lub sfotografuj przy ---rozbieraniu amortyzatora.
---------NO I UWAŻAJ NA ŚCIĄGANIE (ściskanie) SPRĘŻYNY.Przyrządy niech będą ---------NAPRZECIWKO siebie.Piszą nawet,że najlepiej jak ich jest 3 sztuki,czyli co 120 " jeden ---------od drugiego.
NO TO WALCZYMY,WSZAK SAMEMU ROBI SIĘ Z MIŁOŚCIĄ I SERCEM DO ZARDZEWIAŁEGO SZMELIWA.---Powodzenia życzę,a w razie czego to maluj-będziemy męczyć razem.
bierzesz duży klucz oczkowy(nie pamiętam 22 albo 24) nakładasz na nakrętkę, a w amortyzator wkładasz imbusa aby ci się wszyto nie kręciło . Dokręcasz jak najmocniej, ale bez przesady żebyś nie zerwał gwintu tam gdzie masz imbusadzięki wielkie za fotki zmierze się z tematem, tylko jeszcze musze ściągacz załatwić;) mam jeszcze takie pytanie jak trzeba dokręcać amortyzator na górze od silnika?