To już prawie mozna kompletne drzwi kupić <ok>hudy pisze:drzwi kierowcy minimum 60zł
[b4 all] nie odbija zamek drzwi
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
UFOtm, ma dobre ceny, zobacz http://picasaweb.google.com/ufosfera/Au ... 2545376866hudy pisze:ceny na allegro są chore.za stary zamek do drzwi kierowcy minimum 60zł co ciekawe do innych drzwi kosztują po 20-25zł...
Kupuj nowy zamek, bo prawdopodobnie poszła w nim któraś ze sprężynek. Samej tej sprężyny raczej nie kupisz, a jej odtworzenie będzie co najmniej trudne.
Witam, podepne się pod temat, gdyż mam podobny problem. Poniżej fotka zamka od strony wewnetrznej.
Czerwoną strzałka zaznaczyłem element, który chodzi strasznie luźno i gdy delikatnie popchce go w dół zamek chodzi dobrze(zamyka/otwiera). Wygląda to tak jakby coś go nie trzymało.
Zieloną strzałką zaznaczyłem element przypominający "spręzynę" który też chodzi luźno.
Czy ktoś bardziej siedzący w temacie mógłby powiedzieć czy jest to do naprawienia, jak to ewentualnie dalej rozbierać.
Próbowałem rozbierać dalej, ale nie chciałbym niczego połamać.
Czerwoną strzałka zaznaczyłem element, który chodzi strasznie luźno i gdy delikatnie popchce go w dół zamek chodzi dobrze(zamyka/otwiera). Wygląda to tak jakby coś go nie trzymało.
Zieloną strzałką zaznaczyłem element przypominający "spręzynę" który też chodzi luźno.
Czy ktoś bardziej siedzący w temacie mógłby powiedzieć czy jest to do naprawienia, jak to ewentualnie dalej rozbierać.
Próbowałem rozbierać dalej, ale nie chciałbym niczego połamać.
chciałbym się dowiedzieć czy mogę uznać mój zamek za zepsuty, otóż drzwi nie zamykają się, odbijają, zapadka zamka nie załapuje nawet jak ściągnę ją ręką na dół, drzwi da się tylko zamknąć ryglem, ale i tak pozostają niedomknięte, klamka wewnętrzna jest w porządku, czy jak uda mi się wyjąć ten zamek, to zapadka powinna się blokować ? czy też nie ?
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
powiem Ci ze dziwna sprawa, bo w zamku jest sprezyna i jezeli by Ci pekla to nie otworzylbys drzwi, ale nie ma technicznej mozliwosci zeby sprezyna zawiesila sie na pozycji scisniecia, najlepiej wyciagnij zamek z drzwi moze nasmaruj, moze sprezyna Ci wypadla, pozatym nowy zamek do sedana kosztuje grosze, ale na poczatek, tak jak pisze, wyciagnij zamek i poogladaj jak to wszystko wewnatrz wyglada
szymmek tak jak Kolczat napisał zdejmij zamek z drzwi. Może jest mocno zanieczyszczony i sprężyna nie ma siły podnieść zapadki żeby zablokować skobel w zamku. U mnie był inny przypadek, mianowicie pękła sprężyna odpowiedzialna za podnoszenie skobelka co trzyma zamknięte drzwi za kołek w słupku. Na dodatek zamek w środku nie był ruszany od nowości więc smar który kiedyś miał smarować stał się twardy. Wyczyściłem zamek benzyną, nasmarowałem od nowa, ze sprężyny odwinąłem jeden zwój, podgiąłem go odpowiednio i zamek już rok funkcjonuje poprawnie Dla uniknięcia podobnych zdarzeń wszystkie pozostałe zamki poczyściłem w podobny sposób.