witam
ostatnio rozebrałem amortyzator i okazało sie ze uszczelniacz byl przyczyna wycieku oleju. zalożylem nowy uszczelniacz tylko problem tkwi w tym jaki tam olej wlac?
jaki olej jest przeznaczony do amortyzatorów, o jakiej gestosci i czy sa roznice w tym ze amortyzator jest zwykly (np. monroe) a sportowy(KONI- z regulowana twardoscia)!
wlałem 10W i po zlozeniu amortyzator wydaje mi sie ze za twardo chodzi (choc nie wiem jak powinien chodzic jak jest nowy)?
[B3 B4] regeneracja amortyzatorów
- quattromtm
- Forum Audi 80
[B3 B4] regeneracja amortyzatorów
Ostatnio zmieniony 07 lip 2011, 21:15 przez quattromtm, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Przeczytaj w tym temacie post kolegi szarpi.
https://audi80.pl/80-b4nieszczesne-p ... 37,105.htm
https://audi80.pl/80-b4nieszczesne-p ... 37,105.htm
- quattromtm
- Forum Audi 80
ja mam wlasnie amortyzatory KONI 8610 1262 Sport, i mi sie wydaje ze sa przystosowane do napelniania, bardzo latwo sie je rozbiera i sklada. bylem w czerwcu na przegladzie i powiedzial mi ze prawy przedni amor jest do niczego i wylal, musialem go wymienic na monroe zeby przeszedl przeglad. dodam ze wlasnie z prawej strony z przodu czasami przy skrecie i na nierownosci mi cos stuknie.moze byc wina amorkow.
A co do sprawdzenia czy ten amortyuzator ktory napelnilem jest dobry to zaloze go i pojade na stacje kontroli pojazdow w celu sprawdzenia.
szkoda mi wyrzucac je i zakladac tansze(na ktore nie mam kasy) skoro moge sprobowac je odregenerowac. :-|
dzieki za linka OLEK70, ciekawa wypowiedz!
A co do sprawdzenia czy ten amortyuzator ktory napelnilem jest dobry to zaloze go i pojade na stacje kontroli pojazdow w celu sprawdzenia.
szkoda mi wyrzucac je i zakladac tansze(na ktore nie mam kasy) skoro moge sprobowac je odregenerowac. :-|
dzieki za linka OLEK70, ciekawa wypowiedz!
Jak rozebrałem moje zawieszenie to okazało się że miałem wsadzone Bilsteiny B8 - regeneracja kosztowała 330zl za sztukę. W serwisie stwierdzili że mi rozbiło odboje wewnątrz amortyzatorów, więc zrobią tak żeby więcej się to nie stało. W efekcie autko jest trochę twarde ;p, ale cena też niemała ;( chociaż nowe kosztują najtaniej jak znalazłem (B6) 450zł
- quattromtm
- Forum Audi 80