Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 PM] Utwardzanie sprężyn.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SCK
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 PM] Utwardzanie sprężyn.

Post autor: SCK » 13 mar 2008, 11:57

Mam mały problem z tylna zawiechą, zaznaczam fabryczną. Mianowicie po zamontowaniu szerszych kołek zdarza mi się przyorać oponą błotnik w okolicach górnej krawędzi zderzaka. Przydałoby się założyć twardsze sprężyny, ale doraźnie chciałbym między zwoje powpychać takie oto gumy:
http://moto.allegro.pl/item326370065_gu ... niej_.html
Powiedzcie mi proszę jaka jest średnica sprężyn, abym mógł dobrać odpowiedni rozmiar. Powinienem zamontować jedną, czy dwie sztuki na każdą sprężynę? Wiem, że nie jest to może super rozwiązanie, ale póki co uchroni i oponę i błotnik przed spotkaniem. Domyślam się, że z trwałością tych gum nie jest za dobrze, ale na 2-3 miesiące chyba wystarczy?
W międzyczasie będę rozglądał się za sprężynami (zarówno na przód jak i tył). Jakich powinienem szukać, aby jednocześnie wykluczyć niebezpieczeństwo wspomnianych obcierek, jak i obniżyć auto o 20-40 mm? Podobno do zwykłych amortyzatorów idzie takowe jeszcze zamontować.

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 13 mar 2008, 14:37

Hyyy moze być Ci cieżko znaleść krótsza sprezyny o te 20mm ale zeby była dość twarda aby znów Ci nie ocierało, dobrym rozwiazaniem było by tutaj kupno sprezyn na zamówienie (kołomnie produkuja cena za 1szt około 100zł) wtedy dobierasz sobie odpowiednia długośc i twardosc. Gumy napewno bede dobrym rozwiazaniem, moze nie są jakimś szczytem techniki ale beda zdawać egzamin nawet przez dłuższy czas, jednak moze to sie odbić na odczuciach z jazdy tył stanie sie napewno nieco sztywniejszy i bedzie narazony na "odbijanie sie od ziemi" oczywiscie nie ma tu mowy o podskakiwaniu auta bo beda to dość słabo odczuwalne róznice. Co do ilośc gum jak już sie zdecydujesz (co raczej szkoda robić - tylko wymiana zawiechy jest dobrym rozwiazaniem) to mysle ze po 2sztuki na strone bedzie odpowienio. No i na koniec na tył kupujesz gumy z tą miejsza średnica (około 1cm)Powodzenia. <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Amortyzatory i sprężyny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl