[b4 avant ] wymiana amortyzatorów przód
-
- Forum Audi 80
[b4 avant ] wymiana amortyzatorów przód
moje pytanie dotyczy tego jak jest zamontowany amortyzator w kolumnie, u góry to wiem,
ale u dołu - oglądałem na forum rysunki ale z nich się nie dowiedziałem w jaki sposób połączony jest dół amorka z tą częścia w którą wchodzi sprężyna
czy ten element wymiany (rozłączenie amorka z elementem trzymającym sprężynę) mozna zrobic samemu i jakie trzeba mieć narzędzia
ale u dołu - oglądałem na forum rysunki ale z nich się nie dowiedziałem w jaki sposób połączony jest dół amorka z tą częścia w którą wchodzi sprężyna
czy ten element wymiany (rozłączenie amorka z elementem trzymającym sprężynę) mozna zrobic samemu i jakie trzeba mieć narzędzia
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
kam
jak nie masz skąd pożyczyć ściągacza do sprężyn to lepiej udaj się do jakiegoś mechanika nawet byle jakiego aby tańszy mnie to wyniosło 60 zł ściągacz kosztuje najtańszy na allegro jakieś 30 zł + przesyłka więc nie opłaca się poza tym możesz zepsuć końcówki drążków podczas wybijania
-
- Forum Audi 80
A ja wczoraj wymienialem amorki + łożyska na amorkach i koledzy co pisza powyzej maja racje bez sciagacza do sprezyn nie masz co myslec o wymianie amora. Ja kuppilem sobie sciagacze bo po co komus dawac za pozyczenie 20 zl czy kupowac flaszke jak mozna pochytac sciagacze z allegro za 30zl - takie kupilem i sie sprawdzily. Pozatym do wybicia koncowki drazka posluzyl mi sciagacz do lozysk (do wsadzenia tez) . Wszystko poszlo pieknie i sprawnie. Pomijajac fakt iz musialem kupic klucz 22 oczko gięte. Bez tego zapomnij o wyciągnieciu calej kolumny. Czas robocizny to ok 3 h na strone + przerwa na piwko ....
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
pewnie że warto tylko jeżeli masz zamiar założyć jakieś słabe poduchy to lepiej pozostać przy starych jeżeli oczywiście do czegoś się jeszcze nadają. co do odboji i osłon sam możesz wizualnie ocenić w jakim są stanie, i wtedy ew wymiana bo kpl. Sasch kosztuje ok 50 pln.maximo pisze:Mam pytanie w temacie - czy przy wymianie amorków z przodu warto jednocześnie wymienić osłony do nich oraz poduszki?
i to prawda, wtedy najlepiej ocenisz ich stanmaximo pisze:Podobno u mnie są one w porządku, ale mam też głosy że dopiero po rozebraniu okaże się w jakim są stanie.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
panowie wielu z was wymieniało amortyzatory z przodu.doradźcie mi w sprawie dwóch rzeczy.po pierwsze jak ustawialiście nachylenie koła bo z tego co mi się wydaje można to ustawić zanim przykręcimy na stałe kolumnę a po jej wyjęciu nie przykręcimy tego tak samo jak było.a druga sprawa to od góry przykręcamy amortyzator w kielichu na max jak samochód stoi na kołach czy na podnośniku??
Nie ma różnicy aby mocno. On tylko blokuje żeby amorek nie wyleciał, dociska go ciężar auta jak już stoi na kołach. Bynajmniej z mojego nie wielkiego doświadczenia tak wynika.hudy pisze:a druga sprawa to od góry przykręcamy amortyzator w kielichu na max jak samochód stoi na kołach czy na podnośniku?
Hej, tu był niedawno temat o wymianie amortyzatorów
https://audi80.pl/abt-wymiana-przednich-amortyzatorow-vt56035.htm
https://audi80.pl/abt-wymiana-przednich-amortyzatorow-vt56035.htm
- carlos0101
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
he he wszystko wymień odrazu :mrgreen:
a tak na poważnie to po co sprężyny?kup sobie odrazu w razie czego poduszki nowe i te głupie nakrętki rowkowe bo jak będziesz odkręcał itd a nie masz do tych nakrętek odpowiedniego klucza to raz dwa możesz je popsuć :mrgreen: a poduszki to tak na wszelki wypadek jakby się okazało że któraś jest walnięta w tamtą środę wymieniałem u siebie także jak coś to pisz
a tak na poważnie to po co sprężyny?kup sobie odrazu w razie czego poduszki nowe i te głupie nakrętki rowkowe bo jak będziesz odkręcał itd a nie masz do tych nakrętek odpowiedniego klucza to raz dwa możesz je popsuć :mrgreen: a poduszki to tak na wszelki wypadek jakby się okazało że któraś jest walnięta w tamtą środę wymieniałem u siebie także jak coś to pisz
- carlos0101
- Forum Audi 80
W sprawie amortyzatorów proszę o pomoc na jakie wymienić a najlepiej podesłanie mi z allegro jakiejś aukcji to bym sobie zamówił. W miare dobre i niedrogie
[ Dodano: 2012-02-14, 18:32 ]
I jeszcze takie pytanie czy fabrycznie na przodzie były gazowo- olejowe czy tylko olejowe??????
[ Dodano: 2012-02-14, 18:46 ]
Czy po wymianie amortyzatorów trzeba ustawiać zbieżność????????
[ Dodano: 2012-02-14, 18:32 ]
I jeszcze takie pytanie czy fabrycznie na przodzie były gazowo- olejowe czy tylko olejowe??????
[ Dodano: 2012-02-14, 18:46 ]
Czy po wymianie amortyzatorów trzeba ustawiać zbieżność????????