[2.0ABK]Z przodu springi -40 z tyłu seria - można tak??
[2.0ABK]Z przodu springi -40 z tyłu seria - można tak??
Witam. Założyłem do Audicy sprężyny -40/40 na seryjne amory. Wszystko było spoko, ale ostatnio założyłem też LPG i auto siadło z tyłu -5cm może więcej. przy pełnej butli czasem ocieram wydechem(na progach), a w niedługim czasie możliwe że będę używał auta do transportu osób i niestety ale muszę podwyższyc tył.. i tu moje pytanie .Czy mogę z przodu zostawic -40 a na tył wrzucic z powrotem seryjne amory? i tak bedzie niżej z butla(53L). Jak się będzie jeździło?i czy nie będzie mi uciekał tył? zmieniając sprężyny tylko z tyłu nie muszę ustawiac znowu zbieżności? proszę o odp z góry dzięki
A Audi siedzi tak:
A Audi siedzi tak:
Jak będzie wyglądało to mniej więcej wiem. na serii tył dużo lepiej wyglądał , tylko przód mi się nie podobał, później po obniżeniu tył trochę niżej zszedł niż przód(ale nie było aż tak tego widac), po założeniu gazu i po ułożeniu się sprężyn tył poszedł mocno w dół. w sumie wizualnie dla mnie oki ale funkcjonalnie mi nie pasuje:p będę musiał czasem wziąśc 3 osoby na tył i to już będzie haczyło albo ocierało o nadkola(tył). a idzie zima i chce założyc zimówki 195/65/15 teraz mam założone 205/50/16. Głównie chodzi mi jak się będzie jeździło na takim zestawie i czy nie będzie efektu bujania autem.. albo uciekania tyłu na zakrętach.
Amory na tyle ok(były sprawdzane).Też myślałem o tych gumach , ale nie wiem czy to taka dobra opcja. ogólnie gleba super, nie jest za nisko, nawet zimówki wchodzą nie siadł masakrycznie,czasem ocieram tlyko wydechem o progi lub w ciężkim terenie:P,tak to ok, ale jak wcześniej wspomniałem chwilę będę zarabiał jako przewóz osób i jak na tył wsiądą 3 osoby to już będzie nie ciekawie. o to mi głównie chodzi. boje się że po założeniu gum będzie za sztywno na tyle?? Poniżej wklejam fotkę jak wyglądała fura przed obniżeniem na seryjnych amorach i seryjnych sprężynach i przed założeniem LPG.
:]
[ Dodano: 2011-10-17, 21:35 ]
O takie gumy wam chodzi nie??
Jaki rozmiar ?4, 4,5? czy więcej?? Nie wypadnie to podczas jazdy?
przykład:
http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-najlepsze-h4-5cm-i1856765129.html
http://allegro.pl/gumy-guma-usztywniajace-regeneracja-sprezyny-340mm-i1835577076.html
są jeszcze jakieś inne..
takie coś : http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-4-szt-nie-niszcz-i1851982394.html
:]
[ Dodano: 2011-10-17, 21:35 ]
O takie gumy wam chodzi nie??
Jaki rozmiar ?4, 4,5? czy więcej?? Nie wypadnie to podczas jazdy?
przykład:
http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-najlepsze-h4-5cm-i1856765129.html
http://allegro.pl/gumy-guma-usztywniajace-regeneracja-sprezyny-340mm-i1835577076.html
są jeszcze jakieś inne..
takie coś : http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-sprezyny-4-szt-nie-niszcz-i1851982394.html
zaluz te gumy koszt niewielki i sam ocenisz. ja powiem ci tak umnie przud -6 tyl-4 opony 15 na 50 profil dystanse przod tyl zalozone 2 cmz przodu amory seria ztylu sportowe w baganiku butla z gazem plus skrzynia z glosnikiem i niemam problemu z obcieraniem choc opona wystaje na dystansach teraz mam zakupione 16 felgi i planuje je na wiosne tez zalozyc na dystansach . dlatego moja rada jest taka zainwestuj w sportowe makpeki na tyl a jak chcesz taniej to sprobuj najpierw z tymi gumami powinno byc git
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
ja mam takie jak na pierwszej i drugiej aukcji na tyle zalozone, ale jeden zwoj gumy na jedna sprezyne, a nie cztery jak to pokazali na focie :mrgreen:
nie bede opisywal jakie u mnie sa wrazenia z jazdy, bo to jak porownywanie mercedesa do malucha... ale jestem pelen podziwu w jaki sposob wam cos obciera, skoro na moim setupie nic sie niedzieje, a tez nie mam sportowego amora, tylko orignal taki jaki byl montowany fabrycznie na fabryce
nie bede opisywal jakie u mnie sa wrazenia z jazdy, bo to jak porownywanie mercedesa do malucha... ale jestem pelen podziwu w jaki sposob wam cos obciera, skoro na moim setupie nic sie niedzieje, a tez nie mam sportowego amora, tylko orignal taki jaki byl montowany fabrycznie na fabryce
Ale jakiej grubości te gumy kupic?? 4 4,5? Kolczat, normalnie jak używam auto to nic nie ociera.Chociaż czasami jak butla pełna i jak wjeżdżam do siebie to zahaczam lekko wydechem.. jak wsiądą 3 osoby to też nie ociera teraz, ale nie wiem co będzie jak założę zimówki z profilem 195/65/15" (może kupie 195/55/15 zobaczę jeszcze) .. te gumy sprawiają że nie ma dobicia? czy też lekko podniosą mi furę?I w którym miejscu masz założone te gumy? w środku czy na dole sprężyny? pozdr
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
te gumy usztywniaja zawias, jest twardszy, niczym na sportowym amorze... rozmiar zalezy od odstepu miedzy zwojami zapewne, wiec musialbys sciaganc kolo i zmiezdzyc suwmiarka jaka jest tam odleglosc, z mojego punktu widzenia jaka gume bys nie wsadzil, bedzie dobra, wazne zeby weszla na sztywno i nie wypadla zniam nie opuscisz auta... ja moje srobokretem na hama wciskalem i nie maja prawa wypasc bo jak auto sposcilem to zwoje scisnely sie i dociensely gume... druga srpawa, nie wiem czemu boisz sie o seryjny rozmiar kolo, skoro bedzie tam inna szerokosc felgi oraz ET, jezeli seryjne to bardziej sprzyjaqjace nie obcieraniu... podjerzewam ze te 16stki masz szersze i z nizszym et stad ta smieszna sytuacja, choc na pewno nie wystaja Ci wiecej niz 2cm a -40 zawias to jest naprawde tylko poprawa serii, to tak dla porownania z tym co ja mam... wydech, no coz to juz wina wersji silnikowej, ja mam wszystko tak poupychane ze klade sie tylko progami na progach, wiec moge glebic i glebic :mrgreen:
Kolczat właśnie patrzyłem na zdjęcia Twojej Audi i masz tam pod spodem zajebiście. u mnie tylko ten wydech przeszkadza.. powiedz mi tylko jeszcze czy te gumy masz w polowie czy na dole sprężyny? chyba lepiej na samym dole nie?? Na razie kupie te gumy, a na wiosnę zmienię amory na takie o skróconym skoku.